Ξέσπασε η Βάσω Λασκαράκη για το εκπαιδευτικό σύστημα: «Έλεος, είμαστε για τα πανηγύρια»

Ξέσπασε η Βάσω Λασκαράκη για το εκπαιδευτικό σύστημα: «Έλεος, είμαστε για τα πανηγύρια»

Με ένα βίντεο που ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok, η Βάσω Λασκαράκη ξέσπασε με αφορμή το εκπαιδευτικό σύστημα και τα μαθητικά βιβλία, που δύσκολα μπορούν να κατανοήσουν τα παιδιά.

«Έχω κάποια πάρα πολλά νεύρα! Θέλω να ρωτήσω κάτι πάρα πολύ απλό. Όλοι εσείς που δημιουργείτε τα σχολικά βιβλία, για ποιον λόγο δεν συνυπολογίζετε τις ηλικίες για τις οποίες φτιάχνονται αυτά τα βιβλία; Δηλαδή αυτά τα κείμενα που γράφονται μέσα για να μάθουν τα παιδιά ιστορία, φυσική, γεωγραφία… της Παναγιάς τα μάτια έχουν να μάθουν.

Για ποιον λόγο δεν σκέφτεστε ότι τα παιδιά στην πέμπτη δημοτικού όπως είμαστε εμείς (η κόρη της) είναι δυσνόητα με 200.000 άγνωστες λέξεις για τα παιδιά κάθε ηλικιών; Είναι ακαταλαβίστικα και δε θα με πείσει κανείς για το αντίθετο. Απορώ για ποιον λόγο το κάνετε», είπε η Βάσω Λασκαράκη.

Ενώ στη συνέχεια ηθοποιός ζητά άμεσες αλλαγές στον χώρο της Παιδείας, ενώ αναφέρεται και στις πανελλήνιες.

«Φτιάξτε τα βιβλία καλύτερα. Έλεος, από τότε που πηγαίναμε εμείς σχολείο, δεν έχει διορθωθεί κάτι, συνεχίζουν τα είναι ακατανόητα. Έλεος. Βασικά, μπορείτε να φτιάξετε όλο το εκπαιδευτικό σύστημα. Πολλά προβλήματα έχουμε σε αυτή τη χώρα προφανώς, αλλά δεν νομίζετε ότι ξεκινάμε από τη Παιδεία; Άντε. Δεν γίνεται αυτά τα παιδιά να βασανίζονται έτσι.

Έχω πάρα πολλά μηνύματα και από γονείς και εκπαιδευτικούς που λένε ότι τα βιβλία είναι απαράδεκτα, κακογραμμένα και παρωχημένα. Από το στόμα του και στου Θεού το αυτί αν είπε ο Υπουργός Παιδείας ότι από του χρόνου αλλάζουν τα βιβλία.

Επίσης έχω μηνύματα από γονείς των οποίων τα παιδιά δίνουν πανελλαδικές και έχουν χαρτί από γιατρό και πρέπει να δώσουν προφορικά. Οι εξεταστές ζητούσαν να τα πούνε αυτολεξεί, όπως είναι μέσα στο βιβλίο. Δηλαδή, παπαγαλία.

Πάμε καλά; Δεν πάμε καλά νομίζω. Ένας εκπαιδευτικός – εξεταστής δεν ξέρει αν το παιδί έχει διαβάσει ή όχι; Δεν μπορεί να καταλάβει αν η απάντηση που θα λάβει είναι σωστή αν δεν είναι παπαγαλία; Άρα, τι μας λέει αυτό… Ούτε αυτός (ο εξεταστής) ξέρει καλά; Δεν έχει κριτική σκέψη για να διακρίνει αν το παιδί έχει διαβάσει ή όχι και πρέπει να τα πει παπαγαλία ένα παιδί με δυσλεξία; Άρα είμαστε για τα πανηγύρια» είπε η Βάσω Λασκαράκη.