Το “TIME” παρουσίασε τις 12 γυναίκες της χρονιάς | Σπουδαία ονόματα

Το "TIME" παρουσίασε τις 12 γυναίκες της χρονιάς | Σπουδαία ονόματα

Το περιοδικό TIME συνεχίζει την παράδοση που ξεκίνησε το 2022, ονομάζοντας 12 γυναίκες που έκαναν τη διαφορά στις τέχνες, την πολιτική και την κοινωνία τη χρονιά που μας πέρασε.

Συγκεκριμένα το 2022, το περιοδικό ξεκίνησε μια νέα στήλη, με τίτλο «Women of the Year» και παρουσιάζει τις 12 προσωπικότητες που σύμφωνα με τους συντελεστές του περιοδικού, έφεραν σημαντικές αλλαγές στο σύγχρονο κόσμο.

Μάλιστα, η φετινή έκδοση της λίστας συμπεριλαμβάνει ηθοποιούς, ηγέτιδες, δημοσιογράφους και ακτιβίστριες από όλο τον κόσμο που πάλεψαν για να αλλάξουν τους τομείς τους προς το καλύτερο.

Cate Blanchett: Η ηθοποιός που είναι υποψήφια για Oscar, είναι πρέσβειρα της Υψηλής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για προσφυγικά θέματα και «γνωρίζει πως όλα τα διεθνή προβλήματα είναι αλληλένδετα» σύμφωνα με το περιοδικό.

Ayisha Siddiqa: Η 24ετής ακτιβίστρια είναι υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ποιήτρια, πιστεύοντας πως «η ποίηση αντιπροσωπεύει την ελπίδα και αποτελεί μέσο για υψηλού επιπέδου συζητήσεις». Η Siddiqa παλεύει για την ενσωμάτωση των ανθρωπίνων και περιβαλλοντικών δικαιωμάτων σε κλιματικές νομοθεσίες.

Megan Rapinoe: Η 37χρονη ποδοσφαιρίστρια είναι «η πιο ορατή και ειλικρινής αθλήτρια της Αμερικανικής Εθνικής, και ηγείται ενός κινήματος που εμπνέει τις γυναίκες κάθε τομέα να απαιτούν ίσες αποδοχές».

Phoebe Bridgers: Η 28χρονη τραγουδοποιός από την Καλιφόρνια είναι υπέρμαχος της άμβλωσης και φεμινιστικό σύμβολο.

Quinta Brunson: Συγγραφέας, ηθοποιός και παραγωγός, η Μπρούνσον έχει δημιουργήσει την δημοφιλή τηλεοπτική σειρά Abbot Elementary, η οποία «θέτει παραδείγματα για τους απανταχού Αφροαμερικανούς και τονίζει την αξία των σχολείων ως κοινότητες».

Angela Bassett: Η υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός έχει αφήσει ιστορία με τους ρόλους της στο αμερικανικό σινεμά.

Makiko Ono: Η επερχόμενη CEO της εταιρίας Suntory Beverages ετοιμάζεται να αναλάβει την ηγεσία της «πιο πολύτιμης εταιρίας στην Ιαπωνία κάτω από γυναικεία ηγεσία». Η Όνο έχει υποσχεθεί πως, μέχρι το 2030, το 30% των ηγετικών θέσεων της εταιρίας θα ανήκουν σε γυναίκες.

Masih Alinejad: Η Ιρανή δημοσιογράφος εξορίστηκε από τη χώρα της το 2009 για τον ακτιβισμό της ενάντια στο καταπιεστικό σύστημα, και έχει έρθει αντιμέτωπη με απόπειρες δολοφονίας και απαγωγής.

Olena Shevchenko: Η Ουκρανή ακτιβίστρια ηγείται των γυναικείων και ΛΟΑΤΚΙ+ πολεμικών προσπαθειών στην πατρίδα της, και ίδρυσε μια μη κερδοσκοπική εταιρία το 2017 για την υποστήριξη των γυναικείων και ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων. «Είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες ακτιβίστριες της Ουκρανίας και έχει δεχτεί επίθεση 7 φορές τα τελευταία 5 χρόνια» σημειώνει το αφιέρωμα του περιοδικού.

Anielle Franco: Η Υπουργός Φυλετικής Ισότητας της Βραζιλίας

Ramla Ali: Η πυγμάχος και ακτιβίστρια είναι «μόλις 33 ετών και αήττητη στην κατηγορία της. Το 2018 ίδρυσε το Sisters Club, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που προσφέρει μαθήματα πυγμαχίας σε γυναίκες που δεν έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο άθλημα: μέλη φυλετικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, καθώς και επιζήσασες ενδοοικογενειακής βίας».

Verónica Cruz Sánchez: Ακτιβίστρια αναπαραγωγικών δικαιωμάτων στην Αμερική, η 52χρονη Σάντσεζ «υποστηρίζει την κοινωνική δικαιοσύνη από τότε που ήταν έφηβος, και έχει βοηθήσει πάνω από 10.000 γυναίκες».

«Η αποστολή μας είναι να ρίξουμε φως στα άτομα και τις ιδέες που κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Οι Γυναίκες της Χρονιάς του 2023 μας ηγούν σε έναν κόσμο ισότητας μέσω των προσπαθειών τους και της αφοσίωσής τους στο περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και την κοινωνική δικαιοσύνη» υπογράμμισε η CEO του περιοδικού, Τσέσικα Σίλμπει.

Να πούμε πως το TIME είναι ευρέως γνωστό για την ετήσια στήλη «Man of the Year» που ξεκίνησε το 1927 και που τιμά ένα σπουδαίο άτομο κάθε χρόνο. Ενώ το 1999, η στήλη μετονομάστηκε σε «Person of the Year».

Μάλιστα, μέχρι τότε μόνο τέσσερις γυναίκες είχαν βραβευτεί ποτέ με τον τίτλο.

Ενώ το 2020, το TIME εγκαινίασε τη στήλη «100 Women of the Year», γυρνώντας πίσω στο χρόνο και τιμώντας μια σπουδαία γυναίκα της ιστορίας για κάθε έτος κυκλοφορίας του περιοδικού. Η ετήσια λίστα «Women of the Year» είναι επέκταση αυτού του project.