Όσα είπε η Σοφία Ρομπόλη για τον άνθρωπο που στάθηκε η αφορμή να ασχοληθεί με τη νοηματική

Όσα είπε η Σοφία Ρομπόλη για τον άνθρωπο που στάθηκε η αφορμή να ασχοληθεί με τη νοηματική

Καλεσμένη στην εκπομπή «Στούντιο 4», βρέθηκε η Σοφία Ρομπόλη.

Η διερμηνέας νοηματικής γλώσσας, μεταξύ άλλων εξήγησε πως δεν είχε στην οικογένειά της κανέναν άνθρωπο με πρόβλημα ακοής και η αφορμή να ασχοληθεί με τη νοηματική στάθηκε ένας άνθρωπος που συνάντησε κατά την πρακτική της στο Δρομοκαϊτειο.

«Δεν είχα στην οικογένειά μου κάποιον άνθρωπο με πρόβλημα ακοής. Σπούδασα στο ίδρυμα κωφών… Είχα τελειώσει ψυχολογία και έκανα την πρακτική μου στο Δρομοκαϊτειο. Εκεί, είδα έναν κωφό, που ήταν πάρα πολλά χρόνια έγκλειστος, γιατί έκανε αντιδράσεις και τον έβλεπαν ως ψυχιατρικό περιστατικό, ενώ δεν είχε καμία σχέση, απλά δεν ήξεραν τη γλώσσα του και δε μπορούσε να επικοινωνήσει.

Βλέποντας αυτόν τον άνθρωπο, σκέφτηκα ότι θα πρέπει να δω πως μπορώ να μιλήσω και με αυτούς τους ανθρώπους. Έτσι άρχισε αυτό το μεγάλο ταξίδι… Ήμουν πολύ κακή μαθήτρια. Δυο χρόνια δεν άνοιξα τα χέρια μου να κάνω νοηματική. Ντρεπόμουν» ανέφερε η Σοφία Ρομπόλη.

«Όταν έφτασα στο σημείο να κάνω διερμηνείες, που είναι αρκετά χρόνια σπουδών, ανοίχτηκε ένας νέος κόσμος, κατάλαβα πόσους περιορισμούς έχουν οι κωφοί στην καθημερινότητά τους… Η διερμηνεία που εγώ έχω διαλέξει, πέρα από το κομμάτι των ειδήσεων, είναι το ιατρικό κομμάτι…» πρόσθεσε η Σοφία Ρομπόλη.

«Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ ανοιχτή. Μπορούμε να κάνουμε νεύματα, δε χρειάζεται να μάθουμε όλοι νοηματική… μπορούμε να γράψουμε κάτι… το θέμα είναι να μη φοβόμαστε… Τώρα τελευταία ασχολούμαι με την κοινότητα τον τυφλοκωφών… Εκεί πρέπει να δημιουργήσουμε μια καινούργια γλώσσα απτική, μέσα από τη νοηματική… Αν δεν ήταν αυτό το κομμάτι της ζωής μου, δε θα ήμουν αυτή που είμαι… » κατέληξε η Σοφία Ρομπόλη.