Αυτοί είναι οι 9 ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον Batman

batman-2-250x250.png

Στον κινηματογραφικό κόσμο οι super-hero-movies είναι αυτές που κάνουν πάταγο στο box office.

Τα παιδία που κάποτε δεν είχαν ιδιαίτερο υλικό για να γεμίζουν τις φαντασίες τους, πλέον έχουν το πιο εντυπωσιακό οπτικοακουστικό υλικό στην διάθεση τους.

Μάλιστα, ένας από τους μασκοφόρους ήρωες που έκαναν μεγάλη επιτυχία, είναι ο σκοτεινός ιππότης κατά κόσμων Batman, ένας από τους πιο δημοφιλείς ήρωες κόμικς που λατρευόταν και λατρεύεται ακόμα από τους φανατικούς του είδους.

Ο άνθρωπος-νυχτερίδα απέκτησε αμέσως φανατικό κοινό και τη δική του, ομώνυμη σειρά κόμικς. Ενώ με το πέρασμα των χρόνων έγινε ο βασικός πρωταγωνιστής σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες.

Οι ηθοποιοί που έχουν φορέσει την μάσκα του πλούσιου playboy, είναι 10 πλέον, με τον 11ο να έρχεται στην μεγάλη οθόνη τον επόμενο χρόνο!

Ας δούμε έναν έναν τους ηθοποιούς που φόρεσαν την μαύρη στολή με τους κοιλιακούς, η οποία δεν ήταν πάντα μαύρη, οι οποίοι δεν είναι λίγοι.

batman-1-1024x577.png

Ο υπερήρωας Batman είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1939, σε μία σειρά κόμικς της αμερικανικής εταιρείας DC Comics.

Συγκεκριμένα ο άνθρωπος-νυχτερίδα λέγεται Bruce Wayne, ζει στην πόλη Gotham, είναι πλούσιος και έχει ορκιστεί να πάρει εκδίκηση από αυτούς που δολοφόνησαν τους γονείς του.

Ο Bruce Wayne είναι ιδιαίτερα έξυπνος και χρησιμοποιώντας την οικονομική του άνεση, καταφέρνει να φτιάξει έναν τέλειο εξοπλισμό ώστε να πραγματοποιήσει τον σκοπό του.

Ενώ με το πέρασμα των χρόνων, ο Bruce Wayne αποφασίζει πως πρέπει να καθαρίσει την πόλη του από τους κακούς γενικότερα.

batman-1024x691.png

Ο Lewis Wilson ήταν ο πρώτος άνθρωπος που φόρεσε την μάσκα του Batman και στην ηλικία των 23 πρωταγωνίστησε στα δεκαπέντε επεισόδια σε μία σειρά παραγωγής της Columbia το 1943.

Αυτός ήταν και ο πιο γνωστός του ρόλος μέχρι το τέλος της καριέρας του.

Ο Batman καρικατούρα στα δικά μας μάτια όταν στην σκοτεινή αίθουσα βλέπουμε τους Avengers, το μόνο που κάνουμε είναι να γελάμε, αλλά στα μάτια των παιδιών κατά τον B’ παγκόσμιο, έδειχνε πραγματικός ήρωας.

Οι κριτικοί έθαψαν αρκετά τον ρόλο, κατά κύριο λόγο για την εμφάνιση του Wilson και την φωνή. Το ίδιο όμως συνέβη και στην καριέρα του.

Το 1951 ξαναεμφανίστηκε στο Bowanga Bowanga και μετά χάθηκε. Το ίδιο ευτυχώς δεν συνέβη στον γιο του, Michael G Wilson ο οποίος ήταν παραγωγός στην σειρά ταινιών James Bond.

Ο Lewis G Wilson πέθανε το 2000.

Lewis-G-Wilson-batman-1024x514.png

Ενώ τη σκυτάλη πήρε ο Robert Lowery το 1949, πρωταγωνιστώντας στη σειρά δεκαπέντε επεισοδίων, Batman And Robin που ήταν η συνέχεια του προηγούμενου Batman.

Πιο ώριμος και πιο κατασταλαγμένος ηθοποιός, απέσπασε καλύτερες κριτικές, τόσο για την υποκριτική του όσο και για την εμφάνιση του, η παραγωγή όμως δεν πήρε και τις καλύτερες κριτικές.

Είχε εμφανιστεί ήδη στις ταινίες The Mark of Zorro (1940), The Mummy’s Ghost (1944) και Dangerous Passage (1944).

Δεν εμφανίστηκε ξανά ως Batman, με εξαίρεση ένα πέρασμα από την σειρά The Adventures of Superman έχοντας διαφορετικό ρόλο.

Robert-Lowery-batman-1024x647.png

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1966, η Twentieth Century Fox κυκλοφορεί την πρώτη ταινία Batman: The movie με πρωταγωνιστή τον Adam West.

Ο ηθοποιός που έχει γράψει τις περισσότερες ώρες στην Batcave, διότι εμφανίστηκε στη σειρά Batman η οποία προβαλλόταν από το δίκτυο ABC το 1966, καθώς και σε μία ταινία βασισμένη στη σειρά.

Μάλιστα, ο παραγωγός William Dozier προσέλαβε τον William West Anderson μετά από ένα διαφημιστικό σε ρόλο τύπου James Bond που έκανε τον Captain Q.

Ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά στην καριέρα του, μιας και το 1970 του προσέφεραν τον ρόλο του James Bond για την ταινία Diamonds Are Forever. Ο West όμως δεν δέχτηκε διότι πίστευε ότι ο ρόλος του παγκοσμίως γνωστού μυστικού πράκτορα έπρεπε πάντοτε να ανήκει σε Βρετανό.

Την κάτω βόλτα δεν είχε πάρει μόνο το μυαλό του αλλά και η καριέρα του, μιας και μετά το τέλος της σειράς το 1968, έπεσε στα αζήτητα.

Το pick της δυσκολίας έφτασε όταν αναγκάστηκε να φοράει στην στολή του Batman, για να κάνει εμφανίσεις από εκπομπές μέχρι σπίτια και να βγάζει τα προς το ζην.

Το 1977 χάρισε την φωνή του στο The New Adventures of Batman, στο Super Friends και το 1999 στο γνωστό Family Guy.

Ενώ στη μετέπειτα καριέρα του, δεν κατάφερε να «διώξει» από πάνω του το ρόλο του Batman και να σημειώσει κάποια αντίστοιχη επιτυχία.

Adam-West-batman-1024x1024.png

20 χρόνια μετά τον West, το 1989 ο Tim Burton ανέλαβε να σκηνοθετήσει μια ταινία Batman και για πρωταγωνιστή επιλέγει τον ήδη γνωστό ηθοποιό, Michael Keaton, με τον οποίον είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν και ήταν ο αγαπημένος του πριν πάρει τα ηνία ο Jonny Depp.

Αν και μέχρι τότε ήταν κυρίως γνωστός για τους κωμικούς του ρόλους, κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες, να σταθεί αντάξιος των περιστάσεων με την καλά διαβασμένη προσέγγισή του και να αναστήσει από τις στάχτες του το franchise του ανθρώπου – νυχτερίδα.

Ο σκοτεινός ιππότης θα γινόταν πιο σκοτεινός από ποτέ και η Warner Bros ετοιμαζόταν να γράψει ιστορία με μία ακριβή παραγωγή.

Μάλιστα, όταν έγινε γνωστό το όνομα του ηθοποιού για τον πρωταγωνιστικό ρόλο, η εταιρεία παραγωγής έλαβε χιλιάδες μηνύματα θαυμαστών οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο Michael Keaton είναι τελείως λάθος επιλογή.

Από την άλλη η Warner Bros προσέλαβε τον δημιουργό του ήρωα Bob Kane ως σύμβουλο της ταινίας, για να πούνε με απλά λόγια «αφού είναι ο δημιουργός μαζί μας και τον εγκρίνει, σταματήστε να στέλνετε επιστολές!».

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι Mel Gibson, Kevin Costner, Charlie Sheen, Pierce Brosnan, Tom Selleck και Bill Murray.

Ο παραγωγός Jon Peters, είχε δηλώσει ότι ο ρόλος απαιτεί έναν ηθοποιό που να κρύβει πολλαπλές πτυχές, τόσο αστείος και ήρεμος όσο σκοτεινός και ψυχοπαθής και ο Keaton έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Παρ’ όλα αυτά, μόλις η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους έκανε τεράστια επιτυχία και ο Michael Keaton πήρε εξαιρετικές κριτικές από κοινό και κριτικούς, που τον έκαναν κυρίαρχο του ρόλου.

Γι’ αυτό και τρία χρόνια μετά, το 1992 ο Michael Keaton πρωταγωνίστησε και στο Batman Returns, τη συνέχεια της πρώτης ταινίας.

Fan fact: Το σήμα στο στήθος της στολής, αν παρατηρήσετε έχει 2 “μύτες” παραπάνω στην ουρά της νυχτερίδας.

Αυτό είναι γιατί, δεν είχαν καταφέρει να πάρουν τα δικαιώματα του γνήσιου σήματος του Batman, μέχρι εκείνη την στιγμή.

Michael-Keaton-batman-1024x456.png

Μετά τον Michael Keaton σειρά να υποδυθεί τον Batman είχε ο Val Kilmer, με την ταινία Batman Forever του 1995.

Πρόκειται για τη συνέχεια των δύο προηγούμενων και πολύ επιτυχημένων ταινιών, με την ταινία να σημειώνει μεγάλη εμπορική επιτυχία αλλά οι κριτικές για την ερμηνεία του ηθοποιού ήταν μέτριες.

Ενώ ο Kilmer έχοντας την εμφάνιση και τις πιο σωστές αναλογίες για τον ρόλο μία που έβαλε την εντυπωσιακή στολή, μία που τον ξεχάσαμε.

Το 1995 ο σκηνοθέτης Joel Schumacher ανέλαβε τη δουλειά, με τον Michael Keaton να αποφασίζει να μην βάλει την στολή. Έτσι οι Daniel Day-Lewis, Ralph Fiennes, William Baldwin και Johnny Depp που ήταν υποψήφιοι δεν προτιμήθηκαν.

Ο Val Kilmer είπε το μεγάλο ναι χωρίς να έχει διαβάσει το σενάριο και χωρίς να ξέρει καν τον σκηνοθέτη.

Από την άλλη ο Joel Schumacher βρέθηκε μπροστά σε μία μεγάλη έκπληξη, αφού η συνεργασία με τον Kilmer ήταν πολύ δύσκολη, διότι ο νεαρός ηθοποιός εκτός από εμφανίσιμος ήταν και μεγάλη ντίβα! Με περιγραφές όπως «παιδί και ανυπόφορος» το γεγονός ότι έκανε τη ζωή όλου του συνεργείου δύσκολη, όπως και ότι για περίπου 2 εβδομάδες δεν μιλούσε στο σκηνοθέτη επειδή του ζήτησε να συμπεριφέρεται πιο σωστά και ο Val Kilmer άφησε ιστορία ως ο χειρότερος συνεργάτης.

Οι κριτικοί τον έθαψαν, οι New York Times έγραψαν ότι ήταν σχετικά καλός, όχι καλύτερος όμως από τον προκάτοχό του. Από την άλλη ο Bob Kane τον υποστήριξε αρκετά δηλώνοντας ότι ήταν αυτό που έπρεπε. Μελαγχολικός και σκοτεινός.

Ο Val Kilmer παρ’ όλο που 2 χρόνια αργότερα του έγινε η πρόταση για την ταινία Batman And Robin το 1997, αποφάσισε να μη δεχτεί το ρόλο, διότι γύριζε το The Saint. Τουλάχιστον έτσι δήλωσαν οι υπόλοιποι, γιατί ο ίδιος είχε δηλώσει ότι δεν του προτάθηκε ποτέ ο ρόλος.

Όπως είπε «στις ταινίες είχαν αρχίσει να βάζουν στο περιθώριο τον Batman και να είναι υπέρ των κακοποιών».

Η καριέρα του πήρε ελεύθερη πτώση, με μοναδική σοβαρή ταινία το Heat (1995), στο οποίο πέρασε απαρατήρητος και σοβαρή παραγωγή το Alexander (2004) η οποία δικαίως πάτωσε διότι έμπαζε από παντού.

Val-Kilmer-batman-1024x701.png

Έτσι στην επομένη ταινία Batman & Robin τον διαδέχεται ο George Clooney, ο γοητευτικός ηθοποιός είχε βάλει την μάσκα το 1997 στην θέση του Val Kilmer.

Μάλιστα, ττην εποχή αυτή η καριέρα του πήγαινε στο θεό, αφού δεν είχε χρόνο για τίποτα, διότι θες το ER, θες ο Tarantino που τον είχε βουτήξει να κάνουν το From Dusk Till Dawn, θες ο Batman πόσο να αντέξει ένας άνθρωπος και το πρόγραμμα των γυρισμάτων οριζόταν με βάση το πρόγραμμα του ηθοποιού.

Η ταινία ήταν μια πανωλεθρία, με τους ηθοποιούς να δηλώνουν ότι αισθάνθηκαν σαν να έκαναν διαφήμιση για παιδικές τροφές, τον σκηνοθέτη να ζητάει συγνώμη και τον πρώην κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Arnold Schwarzenegger να πετάει την μία ατάκα μετά την άλλη, το project Batman μπήκε στο ψυγείο για χρόνια.

Η ταινία υπερψηφίστηκε πολλές φορές ως μία από τις χειρότερες ταινίες όλων των εποχών και κυρίαρχο μέγιστο λάθος, οι ρώγες στη στολή.

“Το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι όταν δεν βλέπεις την ώρα να μεταμορφωθείς σε Batman είναι δύο ερεθισμένες ρώγες να κοιτούν τον κόσμο υπερήφανες”, είχε δηλώσει ο George Clooney το 2014.

Βέβαια όλα αυτά δεν έπαιξαν καθόλου ρόλο, στην πορεία της καριέρας του Clooney, με μεγαλύτερη επιτυχία προφανώς το Ocean’s Eleven το 2001.

Με τη σειρά του ο σκηνοθέτης Joel Schumacher είχε ζητήσει εκ των υστέρων δημόσια συγγνώμη τόσο από τον ίδιο τον ηθοποιό, όσο και τους fans.

Ενώ η συγκεκριμένη ταινία ήταν μια εμπορική αποτυχία και ο George Clooney θεωρείται από πολλούς ως ο χειρότερος Batman όλων των εποχών.

George-Clooney-batman-1024x678.png

Για πολλούς είναι ο καλύτερος Batman, αφού χάρισε νέα πνοή όχι μόνο στο συγκεκριμένο franchise, αλλά και στο σουπερηρωικό είδος, καθώς προσέγγισε τον ήρωα της DC από μία ρεαλιστική και ανθρώπινη οπτική που διέφερε σημαντικά από την προφανή του υπερανθρώπου.

Ο Bruce Wayne/Batman του Christian Bale ήταν ένας προβληματικός ήρωας με ψεγάδια, φόβους, ευαισθησίες και πληγές, έτσι τον είχε οραματιστεί ο Christopher Nolan στην επιτυχημένη τριλογία του “Σκοτεινού Ιππότη“, ακριβώς έτσι τον απεικόνισε ο Bale επί της οθόνης.

Συγκεκριμένα ο Batman επανέρχεται στη μεγάλη οθόνη το 2005 και τον ρόλο αναλαμβάνει πια ο Christian Bale, αφού πρωταγωνιστεί σε τρία συνεχόμενα φιλμ ενσαρκώνοντας τον σούπερ ήρωα.

Το Batman Begins το 2005, το The Dark Knight το 2008 και το The Dark Knight Rises το 2012, με τις τρεις αυτές ταινίες να σπάνε ρεκόρ εισπράξεων.

Ο σκηνοθέτης Christopher Nolan αποφάσισε να δώσει τον ρόλο στον Bale, διότι τον θεώρησε τόσο φωτεινό όσο και σκοτεινό.

Οι υποψήφιοι Billy Crudup, Jake Gyllenhaal, Joshua Jackson και Cillian Murphy δεν κατάφεραν να πείσουν τον Nolan και ο ρόλος κατέληξε στον άνθρωπο που έπαιξε τις περισσότερες φορές τον άνθρωπο-νυχτερίδα στη μεγάλη οθόνη.

Ενώ οι κριτικές για την ερμηνεία του Christian Bale ήταν διθυραμβικές και ο ίδιος βραβεύτηκε για αυτήν.

Ο Bale όπως είχε δηλώσει στην πρεμιέρα του Batman Begins το 2005, ένα μικρό αγόρι όταν τον είδε να βγαίνει από την αίθουσα έτρεξε τον αγκάλιασε και του είπε «Είσαι ο ήρωας μου!». Εκεί κατάλαβε ότι έκανε καλή δουλειά!

Η καριέρα του Christian Bale πήγε στα ύψη και πλέον θεωρείτε ένας από τους καλύτερους και περιζήτητους ηθοποιούς στο Hollywood.

Christian-Bale-batman-1024x677.png

Ο επόμενος Batman στη μεγάλη οθόνη είναι ο Ben Affleck.

Συγκεκριμένα ο ηθοποιός έχει υποδυθεί τον άνθρωπο-νυχτερίδα σε τρεις ταινίες, τις Batman v Superman: Dawn of Justice το 2016, Suicide Squad την ίδια χρονιά, Justice League το 2017 και το Zack Snyder’s Justice League το 2021.

Ενώ η επιλογή του προκάλεσε αντιδράσεις, αφού οι φανατικοί αυτή τη φορά δεν έστειλαν μόνο επιστολές στην Warner αλλά και στον Obama.

Φήμες ήθελαν τους Ryan Gosling, Michael Fassbender, Josh Brolin, Viggo Mortensen, Andrew Lincoln, Josh Halloway, Kevin Conroy, Joseph Gordon-Levitt και φυσικά Christian Bale για τον ρόλο αυτό του Batman.

Οι κριτικές για την παρουσία του Ben Affleck ως Batman ήταν μέτριες.

Ben-Affleck-batman-1024x487.png

Ύστερα από τρεις ταινίες ο Ben Affleck αποχώρησε το 2017 από τον ρόλο του Batman, ικανοποιώντας το επίμονο αίτημα των εκατοντάδων fans του Caped Crusader, που εξαρχής δεν είχαν δει με καλό μάτι την επιλογή του.

Έτσι ο επόμενος και τελευταίος Batman μέχρι στιγμής στη μεγάλη οθόνη, είναι ο Robert Pattinson.

Συγκεκριμένα ο ηθοποιός θα είναι ο νέος τιμωρός του εγκλήματος στο Gothan City στην επερχόμενη τριλογία που θα σκηνοθετήσει ο Matt Reeves και αναμένετε να κυκλοφορήσει το 2022.

Robert-Pattinson-batman-1024x526.png