Σωτήρης Τσαφούλιας: «Έχουμε κάνει το πολιτικά ορθό, να έχει φτάσει στον έλεγχο της σκέψης και στη μη ελευθερία του λόγου»

Σωτήρης-Τσαφούλιας-250x250.jpg

Καλεσμένος στην εκπομπή “Buongiorno”, βρέθηκε ο Σωτήρης Τσαφούλιας με αφορμή την πρεμιέρα της σειράς “17 κλωστές” που θα προβληθεί από το Mega.

Ο σκηνοθέτης μεταξύ άλλων μίλησε για την στάση ζωής του, το κίνημα Metoo, αλλά και την πολιτική ορθότητα.

«Έχουμε χάσει την μάχη με το αυτονόητο. Έχουμε κάνει τόσο περιπλοκά τα πράγματα, που έχουμε πάψει να βλέπουμε το απλό. Η ενσυναίσθηση παίζει ρόλο στο πώς βλέπεις τα πράγματα. Με βάση τις εμπειρίες μου, την ζωή μου, αυτά που έμαθα και φίλτραρα, τις περισσότερες φορές που υπερασπίζομαι ανθρώπους για κάτι που θα πουν, στον πυρήνα του σκεπτικού τους διαφωνώ κάθετα.

Αυτό το οποίο υπερασπίζομαι είναι το δικαίωμα τους στην έκφραση και στο να έχουν τα ίδια δικαιώματα με μένα. Συνήθως όταν τα πράγματα οδηγούνται στα άκρα, πρέπει να πάει στο άλλο αντίθετο άκρο για να επέλθει μια ισορροπία. Το Metoo δεν είναι κίνημα, είναι στάση ζωής. Κίνημα το έκαναν κάποιοι λάθος εκφραστές του, για να το μηδενίσουν και να φτάσουμε στο να μην έχει αλλάξει τίποτα.

Έχουμε κάνει το πολιτικά ορθό που λέμε, να έχει φτάσει στα επίπεδα του φονταμενταλισμού. Στον έλεγχο της σκέψης και τη μη ελευθερία του λόγου. Πάμε από το ένα άκρο στο άλλο ακριβώς για να μην αλλάζει ποτέ τίποτα. Το κάνουν αυτοί που δεν θέλουν να αλλάξει κάτι. Πολλές εκπομπές έπεσαν στην παγίδα αυτή. Οφείλουμε να φιλτράρουμε αυτά που προβάλλουμε. Όταν το σύστημα ακούγεται κάτι που δεν του αρέσει η γραμμή είναι να το επαναλαμβάνουμε συνέχεια. Αυτό γίνεται όταν προβάλλεις πολύ κάτι. Ο κόσμος μπουχτίζει. Αλλάζοντας τον κόσμο δεν πρέπει να σκοτωθούμε με τους παππούδες μας.

Φτάσαμε σε σημείο να κανονικοποιούμε το κακό και να μπουκώνουμε τον κόσμο. Δεν γίνεται να έρχεσαι και να απαγορεύεις ταινίες και τραγούδια που δεν είναι σήμερα political correct ενώ τότε ήταν. Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει. Δεν γίνεται οι ταινίες του Μουστάκα του Ψάλτη να παίζουν 12 τη νύχτα. Είναι δομικό πρόβλημα, το ότι το 2024 λογοκρίνονται ταινίες του 1980. Καταλαβαίνω το νομικό κομμάτι, αλλά εντάξει…

Να μην τα βλέπουμε μουσειακά όλα, αλλά ως παραδείγματα προς αποφυγή. Ό,τι κλονίζεται πάει να πει ότι μπορεί να αλλάξει από γενιά σε γενιά. Για τους Έλληνες οι αξίες μας είναι όλα αυτά που κοκορευόμαστε και καμία δεν ακολουθούμε, την μπέσα, τον σεβασμό στον άνθρωπο και το φιλότιμο. Αυτό είναι ο Έλληνας. Γι΄ αυτό είμαστε περήφανοι ως λαός, για όλο αυτό το κομμάτι που το έχουμε αποτινάξει από πάνω μας. Η θρησκεία είναι αγάπη, ο Θεός είναι αγάπη. Πιστεύω στον Θεό με την έννοια της Θέασης, με ό,τι είναι στον καθένα ο Θεός. Κάτι μεγαλύτερο από εμάς είναι η άγνοιά μας. Έχουμε ένα κομμάτι του θεού μέσα μας» είπε ο Σωτήρης Τσαφούλιας.