Κατερίνα Διδασκάλου: «Είναι βαριά η καλογερική – Δεν θα μπορούσα μόνιμα, είμαι κοσμικός άνθρωπος»

Κατερίνα Διδασκάλου: «Είναι βαριά η καλογερική – Δεν θα μπορούσα μόνιμα, είμαι κοσμικός άνθρωπος»

Συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ!, παραχώρησε η Κατερίνα Διδασκάλου με αφορμή τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στο Μαύρο Ρόδο του Mega.

Η ηθοποιός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην εμπειρία να ζήσει για μία εβδομάδα στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης για τον ρόλο της ως «ηγουμένη Φιλαρέτη».

Τον Αύγουστο έζησες μια εβδομάδα στο γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης στο Ρέθυμνο. Συμμετείχες πιστά στο καθημερινό πρόγραμμα, κάνοντας διακονήματα και παρακολουθώντας τις Λειτουργίες πλάι στην ηγουμένη Θέκλα. Σου πέρασε από το μυαλό να ασπαστείς τον μοναχισμό;

Είναι βαριά η καλογερική, που λένε. Δεν θα μπορούσα μόνιμα, είμαι κοσμικός άνθρωπος. Είχα το καλοκαίρι στην Κρήτη περιοδεία, στο Ρέθυμνο, και είχα πάει άλλη μια φορά στο μοναστήρι, όχι για να μείνω, ως επισκέπτρια, το 2016. Και μου άρεσε. Οπότε τους είπα, «θα με δεχτείτε;». Και έτσι έγινε. Εκεί μου έμαθαν οι μοναχές να βάζω το μαντίλι. Έχει συγκεκριμένη τεχνική. «Να προσέχεις να μην έχεις πολλές διπλές» μου έλεγαν οι γλυκούλες μου. Είμαι τυχερή. Τυχαία έρχονται στη ζωή μου πολύ ωραίοι άνθρωποι, όπως η ηγουμένη Θέκλα του μοναστηριού.

Έχετε διατηρήσει επαφή;

Ναι, έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία. Είναι πολύ φωτισμένος άνθρωπος. Μάλιστα, γνώρισα και μια μοναχή εκεί, στο μοναστήρι, που πήγε 17 χρονών να μονάσει και της είπε η ηγουμένη Θέκλα, «κοριτσάκι μου, να τελειώσεις πρώτα το σχολείο». «Εγώ θέλω να μείνω εδώ» της απάντησε η μικρή. «Ναι, θα το τελειώσεις όμως» και μόλις τελείωσε το σχολείο της είπε, «ωραία, τώρα θα πας και πανεπιστήμιο». «Και τι θα κάνω; Θέλω να σπουδάσω θεολογία».

«Όχι, η θεολογία είναι βίωμα. Θα κάνεις Φιλοσοφική να μπεις στην αρχαία ελληνική γραμματολογία» τη συμβούλεψε η ηγουμένη. Και έχει κάνει η μοναχή αυτή δύο μεταπτυχιακά. Και εξακολουθεί να είναι μοναχή γιατί αυτό θέλει. Και θα μπορούσε κάποιος καλοθελητής να πει, «μα αυτό δεν είναι επικίνδυνο, να τη διώξει από το μοναστήρι;». Και σου απαντάει η Θέκλα, «μα αυτή το ήθελε. Στο μοναστήρι δεν πρέπει να μείνεις με το ζόρι, αλλά από επιλογή». Πως να μην την θαυμάζω αυτή τη γυναίκα;