Κάρολος Γ’: Η πρώτη ομιλία του στο Bρετανικό κοινοβούλιο ως βασιλιάς

Κάρολος Γ’: Η πρώτη ομιλία του στο Bρετανικό κοινοβούλιο ως βασιλιάς

Θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος της Βασίλισσας Ελισάβετ που άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών, την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου.

Ενώ ο θάνατος της Βασίλισσας έφερε πολλές αλλαγές ήδη, με πιο σημαντική το ότι ο διάδοχός της, είναι ο Κάρολος που πλέον θα ονομάζεται «Βασιλιάς Κάρολος Γ΄».

Την πρώτη του εμφάνιση ως μονάρχης στο Κοινοβούλιο, όπου τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων του εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ πραγματοποίησε ο Bασιλιάς Κάρολος Γ’.

Συγκεκριμένα ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ απεύθυνε μια σύντομη ομιλία στην παλαιότερη αίθουσα του παλατιού του Γουεστμίνστερ, ενώ αργότερα σήμερα, θα μεταβεί αεροπορικώς στο Εδιμβούργο, όπου βρίσκεται το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ.

Πρόκειται για την αίθουσα που θα τοποθετηθεί η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ την Τετάρτη και θα παραμείνει εκεί μέχρι τη Δευτέρα που θα γίνει η κηδεία.

Παρόντες στο Γουεστμίνστερ Χολ ήταν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, αλλά και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ. Στο πλευρό του Βασιλιά Καρόλου Γ΄ βρισκόταν η βασιλική σύζυγος, Καμίλα.

Αρχικά ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ δήλωσε «βαθιά ευγνώμων» για όσα άκουσε από τους Βρετανούς βουλευτές μετά τον θάνατο της μητέρας του.

«Είμαι βαθιά ευγνώμων για τα συλλυπητήρια που μου υποβλήθηκαν και που δείχνουν με τόσο συγκινητικό τρόπο τι σήμαινε η Βασίλισσα για όλους μας. Όπως είχε πει ο Σαίξπηρ για την πρώτη βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν ένα μοντέλο για όλους τους εν ζωή πρίγκιπες. Στέκομαι εδώ μπροστά σας σήμερα και δεν μπορώ παρά να νιώσω το βάρος της ιστορίας που μας περιβάλει και που μας θυμίζει τις ζωντανές κοινοβουλευτικές παραδόσεις, στις οποίες τα μέλη και των δύο σωμάτων έχετε αφιερωθεί με την προσωπική σας δέσμευση. Το Κοινοβούλιο είναι το ζωντανό όργανο της Δημοκρατίας μας και μας θυμίζει τους προηγούμενους κατόχους του αξιωμάτος το οποίο τώρα εγώ κλήθηκα να αναλάβω…

Η μεγάλη καμπάνα του Big Ben, ένα από τα πιο ισχυρά σύμβολα του έθνους μας σε όλο τον κόσμο και στεγάζεται στον Πύργο της Ελισάβετ που ονομάστηκε επίσης για το ιωβηλαίο της μητέρας μου, θα σηματοδοτήσει το πέρασμα της προόδου της αείμνηστης βασίλισσας από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σε αυτό το Κοινοβούλιο την Τετάρτη. Συγκεντρωνόμαστε σήμερα σε ανάμνηση του αξιοσημείωτου χρόνου της αφοσιωμένης υπηρεσίας της βασίλισσας στα έθνη και στον λαό της.

Από όταν ήταν πολύ μικρή, η αείμνηστη Μεγαλειότητά της δεσμεύτηκε να υπηρετήσει τη χώρα της και τον λαό της. Αυτόν τον όρκο τήρησε με αξεπέραστη αφοσίωση. Έθεσε ένα παράδειγμα ανιδιοτελούς καθήκοντος το οποίο, με τη βοήθεια του Θεού και τις συμβουλές σας, είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω πιστά», είπε στην ομιλία του ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’.