Η ομιλία της Cate Blanchett στα βραβεία Critics Choice για τις γυναίκες που την εμπνέουν και την “πατριαρχική πυραμίδα”

Η ομιλία της Cate Blanchett στα βραβεία Critics Choice για τις γυναίκες που την εμπνέουν και την “πατριαρχική πυραμίδα”

Την Κυριακή 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν τα Critics Choice Awards 2023 στο Fairmont Century Plaza Hotel του Los Angeles.

Ενώ μεταξύ των νικητών της βραδιάς ήταν και η Cate Blanchett που βραβεύτηκε ως η Καλύτερη Ηθοποιος για την εκπληκτική ερμηνεία της στην ταινία «Tar» του Todd Field.

Ωστόσο, η ηθοποιός η ηθοποιός στην ομιλά της όταν παρέλαβε το βραβείο της τα έβαλε με την πατριαρχία, ενώ τόνισε πως δεν συμφωνεί με τις τελετές απονομές των βραβείων.

Συγκεκριμένα ανεβαίνοντας στη σκηνή, η Cate Blanchett χαρακτήρισε “αυθαίρετη” την έννοια του βραβείου της Καλύτερης Ηθοποιού, σημειώνοντας «εμπνέεται απ΄ όλες τις υποψήφιες” όπως και “από κάθε γυναίκα στην τηλεόραση, στον κινηματογράφος, στις διαφημίσεις ταμπόν…».

«Βασικά αυτό είναι το δεύτερο βραβείο της βραδιάς. Η Julia Roberts, νωρίτερα, μου έδωσε ένα μπουκάλι με στοματικό διάλυμα. Οπότε σ’ ευχαριστώ Julia. Αυτό το καημένο είναι δεύτερο» είπε η ηθοποιός και πρόσθεσε:

«Αυτή η Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία, εννοώ ότι είναι εξαιρετικά αυθαίρετη, λαμβάνοντας υπόψη πόσες εξαιρετικές ερμηνείες έχουν υπάρξει από γυναίκες όχι μόνο σε αυτήν την αίθουσα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαι εδώ πάνω. Αυτό είναι γελοίο… Θα μου άρεσε αν απλώς αλλάζαμε όλη αυτή τη γ@#$%^&η δομή του φαινομένου. Είναι σαν να είναι μια πατριαρχική πυραμίδα όταν κάποιος στέκεται εδώ πάνω. Γιατί δεν λέμε ότι ήταν ένα σωρό γυναικείες ερμηνείες που είναι σε συναυλία και σε διάλογο μεταξύ τους; Και σταματήστε την τηλεοπτική ιπποδρομία όλων αυτών. Γιατί μπορώ να σας πω, κάθε γυναίκα με τηλεόραση, ταινίες, διαφημίσεις, διαφημίσεις για ταμπόν – ό,τι κι αν είναι – είστε όλες εκεί έξω και κάνετε καταπληκτική δουλειά που με εμπνέει συνεχώς. Ευχαριστώ λοιπόν. Το μοιράζομαι αυτό με όλους σας».