Halloween: Ο λόγος που σκαλίζουν κολοκύθες

Halloween: Ο λόγος που σκαλίζουν κολοκύθες

Το Halloween γιορτάζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου, στις 31ης Οκτωβρίου και είναι γνωστό ως μια Αμερικάνικη γιορτή, όμως οι ρίζες του ξεκινούν από την Ευρώπη.

Η γιορτή αυτή τηρείται σε πολλές χώρες την παραμονή της Ημέρας των Αγίων Πάντων, που είναι η 1η Νοεμβρίου. Ενώ η Ημέρα των Πάντων γενικότερα τιμούν τους αγίους, αλλά και τους νεκρούς προγόνους των ανθρώπων.

Η λέξη προήλθε από παραφθορά της φράσης All Hallows’ Eve, που σημαίνει «Παραμονή των Αγίων Πάντων».

Συγκεκριμένα το Halloween αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής Samhain, του θεού του Κάτω Κόσμου και συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα.

Κάθε χρόνο το τελευταίο βράδυ του Οκτωβρίου, παράξενα και «τρομακτικά» πράγματα συμβαίνουν στη Βόρειο Αμερική.

Τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι «τρομαχτικό» επισκέπτονται σπίτια, απαγγέλλοντας ποιήματα ή και ολόκληρα τραγούδια, μαζεύοντας πολλά γλυκά για την ανάπαυση των ψυχών. Γνωστή ενέργεια ως “trick or treat” («φάρσα ή κέρασμα»).

Φωτισμένες κολοκύθες, ανθρώπινοι σκελετοί, χαρούμενα φαντάσματα, μάγισσες καβάλα σε σκούπες κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων.

Δείτε επίσης: Halloween: Τι είναι και γιατί ακριβώς το γιορτάζουμε

Το αμερικάνικο έθιμο με το σκάλισμα της κολοκύθας εξαπλώνεται σταδιακά από τις αμερικάνικες ταινίες σε όλο και περισσότερα σπίτια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ακόμα και στην Ελλάδα.

Άλλωστε οι κολοκύθες–φαναράκια πάνω στις οποίες σκαλίζουν μάτια, μύτη και στόμα είναι ένα αξεσουάρ που πάει πακέτο με το Halloween.

Η γιορτή πιθανόν να συνδέεται με παγανιστικές τελετές και κέλτικες τελετουργίες που σχετίζονται με τον κύκλο της σποράς.

Μία από αυτές είναι το Samhain που κυριολεκτικά σήμαινε «το τέλος του καλοκαιριού» και σηματοδοτούσε την παύση της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα.

Οι άνθρωποι πίστευαν πως εκείνη τη μέρα οι νεκροί επέστρεφαν στα σπίτια τους, γι’ αυτό και φορούσαν τρομακτικές στολές και άναβαν φωτιές με σκοπό να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Σταδιακά η γιορτή έφτασε να περιλαμβάνει και τις σκαλιστές κολοκύθες ή αλλιώς Jack-o’-Lantern.

Έτσι ονομάζεται το σύμβολο του Halloween, η πορτοκαλί κολοκύθα την οποία αδειάζουν από τη σάρκα της έτσι ώστε να μείνει μόνο το εξωτερικό κέλυφος πάνω στο οποίο χαράσσονται μάτια, μύτη και στόμα.

Ενώ στην κούφια πλέον κολοκύθα που θυμίζει κεφάλι μπαίνουν μικρά κεριά και το λαχανικό μετατρέπεται σε φανάρι έτοιμο να στολίσει το σπίτι και να βάλει στο κλίμα της γιορτής τους ενοίκους του.

Ωστόσο, ο πρώτος Jack-o’-Lantern δεν ήταν κολοκύθα αλλά, σύμφωνα με έναν Ιρλανδικό μύθο, ένας άντρας με το όνομα Τσιγκούνης Jack (Stingy Jack).

Συγκεκριμένα ο μύθος μιλάει για έναν μέθυσο σιδερά ο οποίος προσκάλεσε τον διάβολο για ποτό και έπειτα προσπάθησε να τον ξεγελάσει και να του φορτώσει τον λογαριασμό.

Όταν ο Jack πέθανε, δεν έγινε δεκτός ούτε στον παράδεισο ούτε στην κόλαση. Έτσι έμεινε καταδικασμένος να τριγυρνάει στη γη αιωνίως με μοναδική του συντροφιά ένα φανάρι από γογγύλι να φωτίζει τον δρόμο του.

Τον 19ο αιώνα Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί άρχισαν να χρησιμοποιούν γογγύλια, σκαλισμένα με τρομακτικά πρόσωπα για να κρατήσουν τον περιφερόμενο Τσιγκούνη Jack μακριά από τα σπίτια τους.

Οι Σκωτσέζοι μετανάστες στην Αμερική συνέχισαν την παράδοση σκαλίζοντας, αντί για γογγύλια, ντόπιες κολοκύθες.

Και κάπως έτσι έμεινε σαν έθιμο το σκάλισμα της κολοκύθας!