Βικτόρια Χίσλοπ: «Δεν είχε άδεια ο Έλγιν, πήραμε με βία τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Βικτόρια Χίσλοπ: «Δεν είχε άδεια ο Έλγιν, πήραμε με βία τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Καλεσμένη στην εκπομπή «Ελένη» της Ελένης Μενεγάκη, βρέθηκε η Βικτώρια Χίσλοπ.

Η συγγραφέας που πολλές φορές έχει δηλώσει δημόσια τη στήριξή της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο, μεταξύ άλλων μίλησε για το πώς ξεκίνησε αυτή η ένθερμη υποστήριξη.

«Στην αρχή δεν ήταν εύκολο. ‘Όταν μεγάλωσα πήγα πολλές φορές στο Βρετανικό Μουσείο γιατί ήταν πολύ σημαντικό για την εκπαίδευσή μου. Για εμένα έγινε πιο εύκολο όταν διάβασα την αλήθεια. Για χρόνια το Βρετανικό Μουσείο έχει δώσει την εντύπωση πως ο Έλγιν πήρε τα μάρμαρα για να τα σώσει και ότι είχε άδεια. Και ότι το είχε κάνει για του Βρετανούς. Δεν είχε άδεια, τα πήραμε με βία και κράτησε δύο χρόνια. Πιο σημαντικό είναι πως τα ήθελε για το δικό του σπίτι στην Σκωτία.

Όταν έφτασε στην Αγγλία, δεν είχε καθόλου χρήματα και η γυναίκα του είχε φύγει με τον κολλητό του φίλο, και η κυβέρνηση πλήρωσε, όχι για τα μάρμαρα, αλλά μόνο για το κόστος ταξιδιού. Η αλήθεια είναι πως έχουν αγοράσει κλεμμένα πράγματά. Αυτό είναι απλό και είναι η ιστορία», είπε η Βικτόρια Χίσλοπ και πρόσθεσε:

«Πολλοί άνθρωποι στην Αγγλία πιστεύουν πως είχε ένα χαρτί επίσημο αλλά αυτό δεν υπάρχει πουθενά. Είχε ένα γράμμα που έλεγε πως μπορεί να κάνει αντίγραφα των γλυπτών και όχι να τα πάρει. Δεν ήταν όλοι με τον Έλγιν τότε. Ήταν έγκλημα. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, τα γεγονότα είναι τα γεγονότα και το Βρετανικό Μουσείο φοβάται πως θα ζητήσουν και άλλοι τα δικά τους, αλλά αυτό δεν θα γίνει. Έχει μόνο 1% στις αίθουσες και τα άλλα σε αποθήκη. Αν φύγουν τα γλυπτά, θα έχουν πολλά άλλα να βάλουν. Ήταν αρχαιοκαπηλία. Αυτό είναι που έχει γίνει».