Το Παλάτι δεν ήθελε ο Elton John να τραγουδήσει το “Candle in the Wind” στην κηδεία της πριγκίπισσας Diana

Sir-Elton-John-250x250.png

Από την κηδεία της πριγκίπισσας Diana τον Σεπτέμβριο του 1997 κανείς δε θα ξεχάσει την κοσμοσυρροή έξω από το Αββαείο του Westminster, τη συγκινητική στιγμή όπου οι γιοι της περπάτησαν προς το ναό μαζί με τον πατέρα τους, τον παππού τους και τον αδερφό της θλιμμένης πριγκίπισσας, όσο και την ερμηνεία του Elton John, αφιερώνοντας την επιτυχία του στη λατρεμένη του φίλη.

Νέες πληροφορίες από αρχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα εξηγούν πως το Παλάτι δεν ήθελε ο Elton John να ερμηνεύσει το συγκεκριμένο κομμάτι στην κηδεία. Ειδικότερα, το κομμάτι αυτό που μέχρι τότε ήταν γνωστό ως “Goodbye Norma Jean”, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη Marilyn Monroe, ξαναγράφτηκε από τον στιχουργό Bernie Taupin και μετονομάστηκε σε “Goodbye England’s rose” αποτίοντας φόρο τιμής προς την πριγκίπισσα Diana.

Και όμως το Παλάτι του Μπάκιγχαμ φαίνεται πως δεν συμφωνούσε με το συγκεκριμένο act, όπως αναφερόταν στα εθνικά αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου που έδωσε στη δημοσιότητα η εκπομπή Sky News. Παρ’όλ’αυτά, ο κοσμήτορας του Αββαείου του Westminster μέσω ενός προσωπικού μηνύματος σε ενεργό μέλος της βασιλικής οικογένειας, πρότεινε να προχωρήσουν κανονικά με την ερμηνεία.

“Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο στη λειτουργία και θα ενθαρρύναμε την τόλμη. Είναι εκεί που το απροσδόκητο συμβαίνει και κάτι από τον σύγχρονο κόσμο που η πριγκίπισσα αντιπροσώπευε”, δήλωσε ο σεβασμιότατος δρ Wesley Carr. “Προτείνω με σεβασμό πως κανένα κλασσικό ή χορωδιακό (ακόμα και ένα δημοφιλές κλασσικό κομμάτι από τον Lloyd Webber) δεν είναι κατάλληλο. Καλύτερο θα είναι το τραγούδι του Elton John (γνωστό σε εκατομμύρια κόσμο και η πριγκίπισσα απολάμβανε τη μουσική του), το οποίο θα είναι πολύ δυνατό”, πρόσθεσε ο κοσμήτορας.

Όπως υπογράμμισε ο Carr, η νέα βερσιόν του τραγουδιού ήταν πασίγνωστη, αφού το ραδιόφωνο το έπαιζε συνέχεια, προς τιμήν της πριγκίπισσας, συνεπώς θα ήταν μία ιδιαίτερα γενναιόδωρη κίνηση προς το κοινό που πενθεί. “Αν λοιπόν θεωρείτε πως τα λόγια είναι αρκετά συναισθηματικά (αν και αυτό δεν είναι καθόλου κακό δεδομένης της εθνικής διάθεσης), δε χρειάζονται να τυπωθούν απλά να τραγουδηθούν”, συνέχισε ο κοσμήτορας του Αββαείου.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που η ερμηνεία δεν έπαιρνε το πράσινο φως, στο Αββαείο υπήρχε επίσης ως plan b ένας σαξοφωνίστας, ο οποίος θα έπαιζε απλά τη μελωδία. Ο ίδιος ο John, πολύ αργότερα, είχε δηλώσει πως “υπήρχε μία αίσθηση κατά την οποία ένιωθα ότι ήταν η μεγαλύτερη ερμηνεία της ζωής μου – για τέσσερα λεπτά θα ήμουν στην κυριολεξία το επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής- αλλά ομοίως, δεν ήταν μία στιγμή του Elton John, δεν ήταν για μένα καθόλου”.

Ο John και η πριγκίπισσα Diana είχαν αναπτύξει μία τρυφερή φιλία και από την πρώτη ημέρα της συνάντησής τους είχαν καταλάβει πως ταίριαζαν απόλυτα. Ο John είχε πει για την πριγκίπισσα του λαού: “ήταν μια φανταστική συντροφιά, η καλύτερη καλεσμένη σε δείπνο, απίστευτα αδιάκριτη, πραγματική κουτσομπόλα, μπορούσε να τη ρωτήσεις τα πάντα και εκείνη θα σου τα έλεγε”. Δυστυχώς, έναν χρόνο πριν από τον θάνατό της, οι δύο φίλοι είχαν μαλώσει και έκαναν αρκετούς μήνες να μιλήσουν.

Η δολοφονία του Gianni Versace ήταν η αφορμή οι δυο τους να αφήσουν στην άκρη τον τσακωμό τους και να μονοιάσουν. “Είναι τόσο ηλίθιο. Δεν είχαμε μιλήσει. Είναι ένα από τα πράγματα που οι φίλοι συχνά κάνουν. Ξέρεις, είσαι τόσο περήφανος για να σηκώσεις το τηλέφωνο”, είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο Rocketman το 2002.

Ο John εξακολουθεί να έχει πολύ καλές σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια και ιδιαίτερα με τους γιους της Diana. Το 2007, 10 χρόνια μετά τον τραγικό θάνατό της, οι πρίγκιπες William και Harry είχαν εμφανιστεί στη σκηνή με τον Elton John στο Wembley για την tribute συναυλία, ενώ στον γάμο του δούκα και της δούκισσας του Sussex ο τραγουδιστής είχε ερμηνεύσει στη δεξίωση τους.

Πηγή: harpersbazaar.gr