Prix Méditerranée Étranger-Υποψηφιότητα της γαλλικής έκδοσης του βιβλίου της Ρέας Γαλανάκη Η Άκρα Ταπείνωση

Prix Méditerranée Étranger-Υποψηφιότητα της γαλλικής έκδοσης του βιβλίου της Ρέας Γαλανάκη Η Άκρα Ταπείνωση

Η γαλλική έκδοση του µυθιστορήµατος της Ρέας Γαλανάκη Η Άκρα Ταπείνωση (L’Ultime humiliation, Galaade Éditions, σε µετάφραση Loïc Marcou) είναι υποψήφια για το βραβείο Prix Méditerranée Étranger (Βραβείο Ξενόγλωσσης Μεσογειακής Λογοτεχνίας). Με τη συγκεκριµένη διάκριση έχουν τιµηθεί συγγραφείς όπως: Άµος Οζ, Κλάουντιο Μάγκρις, Ορχάν Παµούκ, Αντόνιο Ταµπούκι και πολλοί άλλοι, ενώ το 2011 νικητής του βραβείου ήταν ο έλληνας συγγραφέας Δηµήτρης Στεφανάκης. Ο φετινός νικητής θα ανακοινωθεί τον προσεχή Μάιο.

Με την ευκαιρία, η γαλλική έκδοση θα παρουσιαστεί και στο βιβλιοπωλείο «Lexikopoleio» στην Αθήνα, την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, µε οµιλητές το συγγραφέα Σπύρο Γιανναρά και το µεταφραστή του βιβλίου Loïc Marcou.

Το µυθιστόρηµα εστιάζεται στη νύχτα που πυρπολήθηκε η Αθήνα, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου του 2012.
Μια πρώην φιλόλογος και µια πρώην ζωγράφος, που βρίσκονται να συγκατοικούν σε έναν «ξενώνα» του υποβαθµισµένου κέντρου, βγαίνουν κρυφά στις διαδηλώσεις. Η λοξή µατιά τους εισδύει –µε τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο– στην αόρατη και συµβολική πλευρά των βίαιων συγκρούσεων. Πανικοβάλλονται, χάνονται µέσα στη δική τους πόλη, εξωθούνται στην επαιτεία, χωρίς να χάσουν την προσωπική τους αίσθηση πραγµάτων. Επιστρέφοντας είναι πιο κοντά στην ανέφικτη Ιθάκη.

Ο αναρχικός γιος της µιας, ο χρυσαυγίτης µιας τρίτης που τις φροντίζει, µια νεαρή µετανάστρια και το παιδί της, ο γιατρός και η κοινωνική λειτουργός, τα φαντάσµατα ενός ετοιµόρροπου αθηναϊκού σπιτιού και, φυσικά, οι νεοάστεγοι διασταυρώνονται µε ποικίλους τρόπους µαζί τους είτε στη σπαρασσόµενη Αθήνα είτε λίγο αργότερα. Σ’ αυτό το ανθρωποκεντρικό πολιτικό µυθιστόρηµα, η απερχόµενη γενιά του Πολυτεχνείου ανοίγει τον δύσκολο, τον αναγκαίο, αν όχι και µοιραίο διάλογό της µε τις σηµερινές εξεγέρσεις, µε τη µεγάλη ανατροπή της ζωής τα τελευταία χρόνια, µε τη µνήµη αλλά και µε την Άκρα Ταπείνωση του άστεως.