Πολλή φασαρία για το τίποτα: Τελευταίες παραστάσεις

Πολλή φασαρία για το τίποτα: Τελευταίες παραστάσεις

Γουίλλιαμ Σαίξπηρ

«Πολλή φασαρία για το τίποτα»

Κωμωδία

Δυο μόνο τελευταίες παραστάσεις έμειναν για την κωμωδία  του Γουίλλιαμ Σαίξπηρ “Πολλή φασαρία για το τίποτα” σε συμπαραγωγή της  Θεατρικής Εταιρείας THEARTES και της Εταιρείας Τεχνών Πειραιά Εντροπία. Μετά τα απανωτά sold out και το θερμό χειροκρότημα του κοινού, προστέθηκαν δύο ακόμη παραστάσεις την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Απριλίου, στις 21:00, στο Θέατρο Μεταξουργείο.

Η προσεγμένη αυτή παράσταση, με το πρωτότυπο σκηνοθετικό εύρημα του Κωνσταντίνου Κυριακού και την ιδιαίτερη μουσική σύνθεση της Ανθής Γουρουντή, αναμένεται να ταξιδέψει το καλοκαίρι στην Ελλάδα, σε επιλεγμένους προορισμούς.

Στο Πολλή φασαρία για το τίποτα ο Σαίξπηρ δραματοποιεί ένα πολύ αρεστό του θέμα, που δεν είναι άλλο από τον έρωτα, ο οποίος καταλήγει σε έναν θεμελιακό θεσμό του κοινωνικού οικοδομήματος όπως είναι ο γάμος. Απλώς στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο δρόμος που οδηγεί στην αίσια έκβαση του γαμήλιου δεσίματος των δύο ερωτευμένων ζευγαριών του έργου, γίνεται με πολλή φασαρία.

Ο μεγαλοφυής Σαίξπηρ, με την πρωτοποριακή γραφή του, δεν έγραψε αυτό το έργο σαν μία απλή κωμωδία, επιχειρεί να συνθέσει μια τολμηρή αλχημεία, αναμειγνύοντας σε σωστές δόσεις το κωμικό με το τραγικό στοιχείο, το υψηλό με το γκροτέσκο, την ψυχή με τις αισθήσεις, όπως κάνει και ο Μπρεχτ στα θεατρικά του έργα.

Ορμώμενοι από τη σύζευξη της σαιξπηρικής προ-αποστασιοποίησης (Pre-Verfremdungseffekt), της μπρεχτικής αποστασιοποίησης (Verfremdungseffekt) και της μεταμοντέρνας μετα-αποστασιοποίησης (Post-Verfremdungseffekt), η παράστασή μας αποδίδεται σε μια αντιστοιχία του “θεάτρου εν θεάτρω”, ως ένα “παιχνίδι μέσα στο παιχνίδι” (στην αγγλική γλώσσα: “play in play”), με στοιχεία εξπρεσιονιστικά -για την ακρίβεια, ρεαλιστικά-εξπρεσιονιστικά, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό- δηλαδή με τη χρήση ενός μεταμοντέρνου τρόπου απόδοσης του μπρεχτικού Υψηλού Ύφους (Großes Stil).

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση – Διασκευή – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κυριακού
Δραματουργία – Κινησιογραφία: Κατερίνα Μπιλάλη
Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Τσακότα
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Πρωτότυπη Μουσική: Ανθή Γουρουντή
Χορογραφία – Βοηθός Σκηνοθέτη: Φιλιππία Κοντογιαννακοπούλου
Φωνητική προετοιμασία: Κλεοπάτρα Παπαχειμώνα
Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Μελίνα Κονταρίνη
Επεξεργασία – Σχεδιασμός ήχων: Γιώργος Κασσαβέτης
Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Σχεδιασμός αφίσας: [βιβλιοτεχνία]

Προβολή και Επικοινωνία: Αγλαΐα Παγώνα
Παραγωγή: «THEARTES» Α.Μ.Κ.Ε. – Εταιρία Τεχνών Πειραιά «ΕΝΤΡΟΠΙΑ»

Διανομή:

Κατερίνα Μπιλάλη, Κωνσταντίνος Κυριακού, Ανδρέας Κωνσταντινίδης, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, Λευτέρης Παπακώστας, Κατερίνα Παρισσινού, Μικαέλα Δανά

  • Η παράσταση επιχορηγήθηκε από το ΥΠ.ΠΟ.Α..

Διάρκεια παράστασης: 100΄ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμή εισιτηρίου: 12€ (γενική είσοδος), 10€ (φοιτητικό, ομαδικό) 5€ (ατέλειες, ΑμεΑ, ανέργων)

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Θέατρο Μεταξουργείο
Ακαδήμου 14 & Κεραμεικού, τηλέφωνο: 21 0523 4382