Ο Στέλιος Καλαθάς μιλάει στο GPOP.GR – Αποκλειστική συνέντευξη

Ο Στέλιος Καλαθάς μιλάει στο GPOP.GR - Αποκλειστική συνέντευξη

Συνέντευξη: Πόπη Γιαννικάκη

Ο Στέλιος Καλαθάς τον φετινό χειμώνα πρωταγωνιστεί στην παράσταση “Η φάρσα” του Πιέρ Πατλέν στο θέατρο Κάτω από την Γέφυρα.

Ο γνωστός ηθοποιός σε ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις μίλησε στο GPOP.GR.

Μεταξύ άλλων, ο Στέλιος Καλαθάς αναφέρθηκε στο έργο που παίρνει μέρος, πως αποφάσισε να ασχοληθεί με την υποκριτική αλλά και τη βιωματική μέθοδο, τη «Συναισθηματική Διαλεκτική» που δημιούργησε το 2004.

Είστε στην παράσταση “Η φάρσα” του Πιέρ Πατλέν στο θέατρο Κάτω από την Γέφυρα. Πείτε μας γι’ αυτό το έργο!

Το έργο γράφτηκε στα Γαλλικά το 1457, από ανώνυμο συγγραφέα.

Η επιρροή που άσκησε στο λαϊκό θέατρο της Ευρώπης ήταν τόσο μεγάλη, που δίκαια θεωρείται η «μητέρα» της νεότερης κωμωδίας.

Παρουσιαζόταν συχνά από θιάσους, σε διάφορες εκδοχές και με ποικίλες παραλλαγές των «κατορθωμάτων» του απατεώνα δικολάβου

(«Ο Pathelin βασιλιάς», «Ο Pathelin υπουργός, «Ο Pathelin στην κόλαση» κ.λπ.)

Ένα έργο όπου οι ξεκαρδιστικές σκηνές εναλλάσσονται με καταιγιστική ταχύτητα και θαυμαστή ακρίβεια, συνθέτοντας ένα εκρηκτικό γαϊτανάκι, απατεωνιάς, υποκρισίας, έρωτα και ανατροπών. Αρκετές από αυτές τις σκηνές τροφοδότησαν δρώμενα της Comedia de l’ arte και του (αρκετά μεταγενέστερου) Goldoni.

Σε δεύτερο επίπεδο όμως η κωμωδία, αναδεικνύει και σατιρίζει την ανοησία και την απληστία της μικροαστικής τάξης, την «ελαστικότητα» του ήθους των δικαστικών λειτουργών και την ανεπάρκεια της δικαιοσύνης, που αδυνατεί να προστατέψει τον πολίτη που … δεν έχει «μπάρμπα στη Κορώνη», από τις «ορέξεις» κάθε απατεώνα, που μπορεί να χειρίζεται κατά το δοκούν τις αδυναμίες και τα κενά του νόμου. Στη διάρκεια των αλλαγών των χώρων της δράσης, interludes θα τους προκαλούν σε χαρούμενες ταραντέλες και κεράσματα, έτσι όπως γινόταν στις παραστάσεις του δρόμου, την Αναγέννηση.

Ποιος ο δικός σας ρόλος στην παράσταση;

Κάνω ένα ρόλο έκπληξη, έναν ερωτιάρη βοσκό, φαινομενικά αφελή που φέρνει τα πάνω -κάτω από την ώρα που εμφανίζεται στην δράση. Είναι ένας ρόλος πρόσκληση με σωματικές, αλλά και ερμηνευτικές απαιτήσεις και πολύ γρήγορους ρυθμούς .

Ποιοι άλλοι ηθοποιοί βρίσκονται στον θίασο και πως είναι η συνεργασία σας μαζί τους;

Στην παράσταση παίζουν ακόμα οι ηθοποιοί Ζανό Ντάνιας, Αναστασία Γκολέμα, Λεωνίδας Αργυρόπουλος, Ορφέας Αλπανίδης. Είμαστε μια υπέροχη παρέα όπου παρά τις δυσκολίες τις εποχής, καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το κέφι μας, αλλά και την τρέλα που χρειάζεται αυτό το έργο . Να σας πω ότι σ αυτό οφείλουμε πολλά και στον σκηνοθέτη μας τον Θανάση Θεολόγη, που με την εμπειρία του μας δίνει το ρυθμό και γίνεται η τέχνη μας απολαυστική .

Είναι μια αρκετά δύσκολη χρονιά για τα θέατρα εξαιτίας της πανδημίας! Πως βλέπετε εσείς αυτή την κατάσταση και σας αγχώνει αν αυτή επηρεάσει την προσέλευση του κόσμου;

Είναι πραγματικά δύσκολη σεζόν, αλλά δεν επιτρέπω στο άγχος να κερδίσει την αισιοδοξία μου. Ετοιμάσαμε μια υπέροχη παράστασή και νομίζω ότι όποιος θεατής έρθει και την δει, θα φύγει πολύ ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, άρα θα το προτείνει και σε άλλους.

Θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι τα δικά σας κριτήρια ώστε να επιλέγετε τις δουλειές είτε θεατρικά, είτε τηλεοπτικά;

Το βασικό μου κριτήριο όσο μεγαλώνω είναι να νιώθω όμορφα με την κάθε συνεργασία. Είναι σημαντικό για μένα να είμαι δίπλα σε ένα σοβαρό σκηνοθέτη. Ίσως γιατί είχα την τύχη να είμαι σε δουλειές που σκηνοθετούσαν μεγάλοι δάσκαλοι του θέατρου και στο Εθνικό θέατρο, αλλά και στο ελεύθερο. Μετά φυσικά το έργο, ο ρόλος και οι υπόλοιποι συντελεστές.

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την υποκριτική;

Από πολύ μικρός βρέθηκα στο σανίδι και το αγάπησα. Είμαι σίγουρος ότι είναι ο φυσικός μου χώρος και δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνω μια δουλειά, μακριά από την μαγεία του θεάτρου και των ρόλων.

Από το 2004 έχετε αναπτύξει μια μοναδική βιωματική μέθοδο, τη «ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ». Πείτε μας γι’ αυτό!

Η μέθοδος αυτή εμπλέκει το θέατρο και τους κώδικες υποκριτικής στην διαχείριση και επικοινωνία των συναισθημάτων μας. Είναι μια βιωματικής μέθοδος προσωπικής ανάπτυξης που διδάσκω όλα αυτά τα χρόνια και πραγματικά αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση σε κάθε έναν που έρχεται στην ομάδα και βλέπω πόσο γρήγορα μπορεί να αλλάξει την ζωή του και να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του, με άξονα την τέχνη .

Πότε και πως μπήκε στη ζωή σας η Συναισθηματική Διαλεκτική;

Όλα ξεκίνησαν όταν παρακολούθησα ένα σεμινάριο στο Κέντρο αρχαίου δράματος στους Δελφούς και από εκεί άνοιξε ένα παράθυρο στην σκέψη μου να δημιουργήσω μια μέθοδο που να βοηθάει ουσιαστικά τον άνθρωπο να ερμηνεύει σωστά τους ρόλους της ζωής του. Όλα είναι ρόλος. Μας φορτώνουν με πολλούς ρόλους και πρέπει να έχουμε την ικανότητα να μην χάνουμε την αλήθεια μας μέσα σ όλους αυτούς και κυρίως τον λόγο που ήρθαμε στην ζωή. Σίγουρα δεν ήρθαμε για να ζούμε ζωές άλλων, αλλά για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να έχουμε μια πορεία προς το Φως και την ευτυχία.

Όταν μιλάμε για Συναισθηματική Διαλεκτική τι ακριβώς εννοούμε;

Για μια βιωματική μέθοδο, όπου με ευχάριστες τεχνικές και ασκήσεις δουλεύεις τους δείκτες συναισθηματικής ευφυΐας, αλλά και τον τρόπο που πρέπει να επικοινωνείς τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου.

Σε ποιους απευθύνεται η Συναισθηματική Διαλεκτική; Μπορεί να την παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ή μόνο άνθρωποι που έχουν κάποια σχέση με το θέατρο;

Μπορεί αν την παρακολουθήσει όποιος θέλει να εξελίξει την προσωπικότητα του, τα εκφραστικά του μέσα, την γλώσσα σώματος και την ορθοφωνία του. Όποιος θέλει να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του και να καταπολεμήσει τον φόβο έκθεσης σε κοινό. Απευθύνεται σε όλους τους «εξερευνητές» που θέλουν να κάνουν την ζωή τους πιο εύκολη, πιο χαρούμενη, πιο δημιουργική και κυρίως πιο αξιόλογη!

Θα μπορούσε η μέθοδος της Συναισθηματικής Διαλεκτικής να μας στηρίξει στην περίεργη αλλά και δύσκολη αυτή κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια;

Μέσα από ειδικές ασκήσεις κατακτάμε την διαχείριση του αχνούς, του φόβου και του θυμού. Αποκτάμε αισιοδοξία και μαθαίνουμε να κάνουμε χρήση στο προσωπικό μας δυναμό, που έχουμε μέσα μας, αλλά υπολειτουργεί κάποιες φορές.

Έχετε παρατηρήσει κάποια αύξηση στις συμμετοχές τον τελευταίο χρόνο;

Ψάχνουν οι άνθρωποι να βρουν τρόπους αντιμετώπισης όλης αυτής της κατάστασης;

Ζούμε ιστορικές στιγμές, ο κόσμος ζει μέσα στην ανασφάλεια, τον φόβο και κυρίως τον θυμό. Όλα αυτά δημιουργούν μπλοκαρίσματα και θλίψη.

Είναι μια καλή εποχή λοιπόν να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας που θα τον προστατέψει ουσιαστικά και θα τον μάθει να σκέφτεται διαφορετικά ΓΙΑΤΊ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ .

Πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε πάντα από την φωτεινή πλευρά, όσα προβλήματα κι αν μας φέρνει η ζωή. Τώρα είναι η καλύτερη εποχή να ξεκινήσει κάποιος αυτό το μαγικό ταξίδι και να έρθει στην παρέα !

Εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη που υπάρχουν ομάδες, μπορεί κάποιος φίλος να παρακολουθήσει, αν μένει κάπου αλλού;

Ναι υπάρχει και η διαδικτυακή ομάδα, όπου μια φορά την εβδομάδα συναντιόμαστε ιντερνετικα και μέσα από ειδικά διαμορφωμένες ασκήσεις προχωράμε μαζί. Είναι μια ομάδα που οι φίλοι είναι είτε από άλλες πόλεις είτε από την Κύπρο, ακόμα και Έλληνες από το εξωτερικό που πάντα ήθελαν να παρακολουθήσουν και τώρα μπορούν.

Πόσο δύσκολο είναι για ένα καλλιτέχνη να δημιουργεί αυτή την περίοδο;

Είναι δύσκολο, αλλά και σημαντικό ταυτόχρονα. Πιστεύω ότι τώρα έχουμε μεγαλύτερο χρέος στην κοινωνία να κρατήσουμε τον κόσμο στην δημιουργία και στην χαρά .Να πάμε κόντρα στην θλίψη που αργεί να φέρει την κατάθλιψη και την αρρώστια

Τι εκτιμάτε περισσότερο στους ανθρώπους γύρω σας; Από την άλλη, τι είναι αυτό που σας απωθεί πολύ σε έναν άνθρωπο;

Εκτιμώ το καθαρό βλέμμα και την καθαρή σκέψη. Χωρίς δόλο και κάτω κείμενα. Με απωθεί η κουτοπονηριά και η αίσθηση όταν υποτιμούν την νοημοσύνη και την θετική μου διάθεση

Τι άλλο έχουμε να περιμένουμε από εσάς;

Οι μαθητές μου λένε συχνά μια ατάκα για μένα.

Με τον Καλαθά δεν θα πλήξεις, σου έχει ετοιμάσει …εκπλήξεις !

Συνεχώς είμαι σε μια διαδικασία νέων, όμορφων, δημιουργικών δονήσεων και εμπειριών. Θα ήταν η ζωή μου πολύ βαρετή, αν δεν φρόντιζα να δίνω αξία στην κάθε μου μέρα, με ότι τρόπο μπορώ.