Ο Κάρολος Γ’ και επίσημα βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο Κάρολος Γ’ και επίσημα βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου

Όπως έχει γίνει γνωστό, σε ηλικία 96 ετών άφησε την τελευταία της πνοή την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, η Βασίλισσα Ελισάβετ μετά από προβλήματα υγείας.

Ενώ ο θάνατος της Βασίλισσας έφερε πολλές αλλαγές ήδη, με πιο σημαντική το ότι ο διάδοχός της, είναι ο Κάρολος που πλέον θα ονομάζεται «Βασιλιάς Κάρολος Γ΄».

Μάλιστα, για πρώτη φορά, η ενθρόνιση ενός βασιλιά μεταδίδεται live σε όλον τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα η ιστορική τελετή της ενθρόνισης του βασιλιά Καρόλου Γ’ τελέστηκε στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου στις 12 ώρα Ελλάδας και παρευρίσκεται η σύζυγος του Καρόλου, Καμίλα, και ο πρωτότοκος γιος του Ουίλιαμ.

«Είναι θλιβερό μου καθήκον να σας ανακοινώσω το θάνατο της πολυαγαπημένης μητέρας του, της Βασίλισσας. Ξέρω πόσο ολόκληρο το έθνος -νομίζω ότι μπορώ να πω ολόκληρος ο κόσμος- συμπάσχει μαζί μου στην ανεπανόρθωτη απώλεια που έχουμε όλοι βιώσει.

Αποτελεί για εμένα παρηγοριά η συμπόνοια που εκφράστηκε από τόσους πολλούς, στην αδελφή και τους αδελφούς μου και την απίστευτη στοργή και στήριξη που δέχτηκε ολόκληρη η οικογένεια αυτή την ώρα της απώλειας.

Η μητέρα μου έδωσε ένα παράδειγμα δια βίου αγάπης και ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Η βασιλεία της μητέρας μου ήταν απαράμιλλη στη διάρκεια, την αφοσίωση και την αφοσίωσή της. Αν και θρηνούμε, την ευχαριστούμε για αυτήν την αφοσιωμένη ζωή. Έχω βαθιά επίγνωση αυτής της βαθιάς κληρονομιάς και των σοβαρών καθηκόντων και βαριών ευθυνών που μου ανατίθενται τώρα. Αναλαμβάνοντας αυτές τις ευθύνες, θα προσπαθήσω να ακολουθήσω το εμπνευσμένο παράδειγμα που μου δόθηκε στη στήριξη της συνταγματικής κυβέρνησης και στην επιδίωξη της ειρήνης, της αρμονίας και της ευημερίας των λαών των νησιών, των βασιλείων και των εδαφών της Κοινοπολιτείας σε όλο τον κόσμο… Με ενθαρρύνει βαθιά η διαρκής υποστήριξη της αγαπημένης μου συζύγου.

Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να επιβεβαιώσω την προθυμία και την πρόθεσή μου να συνεχίσω την παράδοση της παράδοσης των κληρονομικών εσόδων, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας του Στέμματος στην κυβέρνηση προς όφελος όλων σε αντάλλαγμα για την κυρίαρχη επιχορήγηση, που υποστηρίζει τα επίσημα καθήκοντά μου ως αρχηγού του κράτους και αρχηγού του έθνους. Κατά την εκτέλεση του βαρέος καθήκοντος που μου έχει ανατεθεί, στο οποίο αφιερώνω ό,τι μου έχει απομείνει από τη ζωή μου, προσεύχομαι για την καθοδήγηση και τη βοήθεια του παντοδύναμου Θεού», είπε ο Κάρολος Γ΄ στις πρώτες του δηλώσεις ως βασιλιάς.

Ωστόσο, η τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ αναμένεται να γίνει μετά από αρκετούς μήνες καθώς θα απαιτήσει λεπτομερή προγραμματισμό.

Υπενθυμίζεται ότι η στέψη της μητέρας του, Βασίλισσας Ελισάβετ, στην οποία συμμετείχαν αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε 16 μήνες αφότου ανέβηκε στο θρόνο.