Λάκης Γαβαλάς για το πως έβαλε στη… θέση του τύπο που τον εκφόβιζε στη φυλακή: «Έσκυβε το κεφάλι όταν περνούσα»

Καλεσμένος στην εκπομπή “Πρωταγωνιστές” του Σταύρου Θεοδωράκη, βρέθηκε ο Λάκης Γαβαλάς.

Σε μια προσωπική εξομολόγηση, ο σχεδιαστής μεταξύ άλλων μίλησε για την περίοδο που βρέθηκε στη φυλακή. Παράλληλα αποκάλυψε με ποιον τρόπο έβαλε στη θέση του τον συγκρατούμενο που τον εκφόβιζε.

«Eπειδή κάποιες φορές αμφισβητούσα την οντότητα της χώρας μου από αυτούς που την διοικούν, είχα βάλει στο μυαλό μου ότι “με φυλακίζουν, ελεύθερο γαρ, σε πολλά πράγματα που ήθελα να αποτελειώσω”. Τελικά στη φυλακή τελείωσα πολλά πράγματα που δεν τα έκανα έξω, που ήμουν ελεύθερος. Ξαναβρήκα τον εαυτό μου. Άρχισα να γυμνάζομαι ξανά, είπα ότι ζεις και με λίγα ρούχα.

Άρα αναθεώρησα κάποια πράγματα για μένα και έκανα, αυτό που λέμε, restart. Τι bullying , καλέ; Έβγαινα στο διάδρομο και έκαναν όλοι στο πλάι, ήταν σαν να βλέπω μια σκούπα να σκουπίζει το έδαφος για να περάσω. Ήταν, να φανταστείς, οι “Πυρήνες της φωτιάς” οι οποίοι “κ. Γαβαλά” έλεγαν και το εννοούσαν”.

Στην αρχή ήταν ένας Αλβανός και εκεί έμαθα τη λέξη motra. Δεν μου έκανε άλλο τίποτα, παρά έλεγε κάθε τόσο “motra”, “motra”. Εγώ είχα φέρει κάποια ρούχα, από τις εταιρείες που είχα, στη φυλακή. Όταν τα έφερα, λοιπόν, άρχισα να μοιράζω σε κάποιους κρατούμενους και μια κοινωνική λειτουργός μου είπε ότι δεν μπορούσα να το κάνω αυτό. Κόβω την διανομή και δεν πρόλαβε αυτός να πάρει ένα ρούχο. Άρχισε να κακιώνει μαζί μου και τον ρώτησα τι σημαίνει το motra.

Μου λένε οι άλλοι τι σημαίνει και του είπα: “Άκουσε να δεις, θα με λες ή γυναικάρα ή άντρακλα! Ο άντρακλας σε στέλνει σ’ άλλη πτέρυγα και η γυναίκα σε κρατάει και σε φιλάει στο στόμα. Τι θες από τα δύο να κάνουμε αυτή τη στιγμή;”. Από τότε έπεσε απόλυτη σιγή. Δεν ξαναμίλησε ποτέ, έσκυβε το κεφάλι όταν περνούσα. Και όταν ήταν να φύγω ήρθε και μου ζήτησε συγγνώμη» εξομολογήθηκε ο Λάκης Γαβαλάς.