Κυριάκος Μητσοτάκης για bullying: «Και μένα μου πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο»

Κυριάκος Μητσοτάκης για bullying: «Και μένα μου πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε σε εκδήλωση στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης, όπου παρουσιάστηκαν η εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του bullying, αλλά και οι νέοι σχολικοί κανονισμοί λειτουργίας που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, όταν ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε από μαθήτρια για το αν ο ίδιος είχε πέσει θύμα bullying την περίοδο της μαθητικής του ζωής, αποκάλυψε:

«Όταν είδα το βίντεο (που προβλήθηκε κατά την έναρξη της εκδήλωσης, στο οποίο περιλαμβάνονταν διάφορα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού), μου ήρθαν αναμνήσεις. Και μένα μου πετούσαν την τσάντα από το παράθυρο και αυτό ήταν μια αστεία διαδικασία για τους καλούς μαθητές. Ήταν χαβαλές τότε. Και όλοι το αντιμετωπίζαμε ως χαβαλέ. Ήμουν πολύ αγαπητός μαθητής και πρόεδρος κάποια στιγμή της μαθητικής κοινότητας, αλλά τότε σε αυτά τα φαινόμενα δεν δίναμε μεγάλη σημασία.

Ήταν σαν μέρος της σχολικής ζωής. Μπορεί εμένα αυτό να μην με επηρέασε ιδιαίτερα, αλλά υπήρχαν συμμαθητές μας που υπέφεραν και τώρα δεν θέλουνε να λένε τίποτα για το σχολείο και δεν θέλουν καμία συμμετοχή στον σύλλογο αποφοίτων. Αυτά είναι τραύματα που μπορεί να μείνουν και να αφήσουν κατάλοιπα. Τώρα ξέρουμε περισσότερα πια, όπως π.χ. το πόσο κακό κάνει το κάπνισμα, Οι κοινωνίες προχωρούν».

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε κατόπιν τη σημασία που δίνει ο ίδιος στα θέματα ψυχικής υγείας: «Στη δική μας εποχή δεν υπήρχε “το δεν αισθάνομαι καλά” όμως τώρα τα ξέρουμε αυτά και γι’ αυτό έχουμε ψυχολόγους στα σχολεία. Όλα αυτά δεν τα ξέραμε, δεν υπήρχαν. Να μιλάς σε όποιον εμπιστεύεσαι, όχι κατ’ ανάγκη στους γονείς, μπορεί να είναι ο δάσκαλος ή ο ψυχολόγος».

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι «δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι θα γίνει μια καταγγελία και μετά δεν θα ξέρουμε τι έχει συμβεί. Όποιος μας περιγράψει ένα περιστατικό bullying θα ξέρουμε τι έχει γίνει».