Κορονοϊός: Στους 7 μήνες η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού χωρίς την 3η δόση

Κορονοϊός: Στους 7 μήνες η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού χωρίς την 3η δόση

Καλεσμένος στην εκπομπή «Σήμερα», βρέθηκε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας μεταξύ άλλων προανήγγειλε ανακοινώσεις μετά την Πρωτοχρονιά για τα πιστοποιητικά εμβολιασμών, τα οποία αναμένεται να λήγουν στους 7 μήνες.

Όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, έχει σχεδόν αποφασιστεί, η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού να λήγει στους 7 μήνες και όσοι δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

«Εξετάζεται για το σύνολο του πληθυσμού, όποιος δεν έχει κάνει αναμνηστική δόση να λογίζεται χωρίς να έχει τα προνόμια του εμβολιασμένου. Αυτό έχει μπει στο τραπέζι και θα γίνουν ανακοινώσεις μετά την Πρωτοχρονιά.

Ο κ. Πλεύρης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 50 ετών. «Δεν είμαστε δογματικοί στην υποχρεωτικότητα αλλά εξετάζουμε να επεκταθεί με ηλικιακά κριτήρια» είπε, μεταξύ άλλων.

Παράλληλα ο Υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν πρόσβαση στο μέλλον οι ανεμβολίαστοι ούτε στους εξωτερικούς χώρους και τόνισε ότι αυτό το έχουν ζητήσει ήδη οι ειδικοί.

Σχετικά με την μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον, όπως είπε ο Θάνος Πλεύρης, είναι πολύ μεγάλη και κινείται στις μικρές ηλικίες. Μόλις το 6% των κρουσμάτων αφορά τους άνω των 60 ετών. «Στοίχημα είναι να μην μεταφερθεί από τις μικρές ηλικίες σε γονείς και παππούδες» σχολίασε.

Αττική και Κρήτη πλήττονται περισσότερο, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Για τα σχολεία, είπε ότι θα ανοίξουν και εάν χρειαστούν παρεμβάσεις στα πρωτοκόλλα θα γίνει βάσει των εισηγήσεων των ειδικών. Παράλληλα εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί ιδιαίτερη παράταση στα μέτρα, καθώς ο κύκλος της όμικρον πιθανόν θα είναι σύντομος.