Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Malala Yousafzai και ο δημοσιογράφος Ρατέμπ Νούρι μιλούν στο Πρώτο Πρόγραμμα

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Malala Yousafzai και ο δημοσιογράφος Ρατέμπ Νούρι μιλούν στο Πρώτο Πρόγραμμα

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Ειρήνης σε ηλικία 17 ετών, μιλώντας στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ του Πρώτου Προγράμματος «Μακριά από τους δρόμους της Καμπούλ» που μεταδόθηκε σήμερα, εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την επικράτηση των Ταλιμπάν: «Τα κορίτσια φοβούνται, οι γυναίκες φοβούνται, προς το παρόν, όλοι φοβόμαστε γιατί ανησυχούμε ότι μπορεί να στερηθούμε ξανά τα δικαιώματά μας. Είμαι λοιπόν στενοχωρημένη για τις Αφγανές αδελφές μου και ελπίζω ότι δεν θα στερηθούν τα δικαιώματά τους» είπε.

Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ και στον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Θωμά Σίδερη, μίλησαν επίσης μαθήτριες που επέστρεψαν στο σχολείο τους μία ημέρα μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ. Μία από αυτές είναι και η Σίλα, 14 χρόνων. Είπε: «Είμαστε χαρούμενες που ξεκίνησαν τα σχολεία μας και μπορούμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας. Και ελπίζουμε ότι οι Ταλιμπάν δεν θα εμποδίσουν την πρόοδό μας, ώστε να βοηθήσουμε το έθνος μας να αναπτυχθεί όπως άλλες χώρες».

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και ο Ρατέμπ Νούρι, ο Αφγανός δημοσιογράφος, ανταποκριτής γαλλικών μέσων ενημέρωσης και διευθυντής του Radio Free Europe, που κατάφερε να διαφύγει από το Αφγανιστάν στις 22 Αυγούστου.

Ο Ρατέμπ Νούρι περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούσαν στην πρωτεύουσα της χώρας μετά την κατάληψή της από τους «Ταλιμπάν» και την αγωνιώδη προσπάθειά του να φτάσει ως το διεθνές αεροδρόμιο.

«Κάποιοι φίλοι μου είχαν βάλει το όνομά μου σε μία λίστα ΜΚΟ που είχε ως σκοπό να μεταφέρει ανθρώπους από την πόλη της Καμπούλ μέσα στο αεροδρόμιο. Τότε ήταν που ήρθαν σε επαφή μαζί μου στις 22 Αυγούστου και είπαν ότι μπορώ να πάω. Ήταν 10 το βράδυ. Το λεωφορείο μάς πήγε γύρω στις 3 τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο».

Την ίδια ώρα ο Σαφίρ Χαν, Αφγανός πρόσφυγας που ζει στο Λονδίνο και αιτείται άσυλο από τις βρετανικές αρχές, εξέφρασε την ανησυχία του για τη ζωή του σε περίπτωση που απελαθεί στο Αφγανιστάν: «Δεν υπάρχει ζωή στη χώρα μας αυτή τη στιγμή. Αν επιστρέψω στο Αφγανιστάν θα με κυνηγήσουν γιατί θα πιστεύουν ότι δεν είμαι ένας από αυτούς. Όταν γυρίσεις από την Ευρώπη ή την Αμερική, λένε ότι δεν είσαι πια μουσουλμάνος», σημείωσε χαρακτηριστικά στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ του Πρώτου Προγράμματος.

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ μίλησαν επίσης Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονται προσωρινά εγκατεστημένοι σε διάφορα σημεία του πλανήτη, από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία μέχρι την Τουρκία, την Ινδία και την Ινδονησία.