Η Κάρμεν Ρουγγέρη σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Gpop.gr!

Η Κάρμεν Ρουγγέρη σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Gpop.gr!

Συνέντευξη: Πόπη Γιαννικάκη

Τα θέατρα μετά από αρκετούς μήνες που παρέμειναν κλειστά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, άνοιξαν πάλι τις πόρτες τους για μικρούς και μεγάλους.

Το φετινό χειμώνα, η Κάρμεν Ρουγγέρη ετοίμασε δυο παραγωγές για τους μικρούς της φίλους, που αγαπάει και τόσα χρόνια τους χαρίζει μοναδικά θεάματα.

Άλλωστε, η ίδια μπορεί να χαρακτηριστεί πρωτοπόρος του παιδικού θεάτρου.

Πιο αναλυτικά η Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τον “Μικρό πρίγκιπα“, ενώ στο θέατρο Κιβωτός τα παιδιά και όλη η οικογένεια έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το έργο Η Τοσοδούλα και οι 4 εποχές του Βιβάλντι“.

Σε ένα διάλειμμα από τις υποχρεώσεις της, η Κάρμεν Ρουγγέρη παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη στο GPOP.GR.

Η ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μίλησε στο site μας για όλους και για όλα.

Η ίδια, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο παιδικό θέατρο, στη σκηνοθεσία, την συγγραφή βιβλίων, αλλά και την συνεργασία με την κόρη της, Χριστίνα Κουλουμπή.

Γιατί ένα παιδί πρέπει να παρακολουθήσει τις συγκεκριμένες παραστάσεις κατά την γνώμη σας;

Θα σας απαντήσω  γιατί πρέπει τα παιδιά να πηγαίνουν γενικά στο θέατρο  .Οχι γιατί πρέπει να πάνε στις συγκεκριμένες μόνο παραστάσεις .

Γιατί το θέατρο μπορεί και πρέπει  να είναι πηγή γνώσης .Αυτό προσπαθούμε εγώ και όλοι οι συνεργάτες μας  να κανουμε  όταν ανεβάζουμε μια παράσταση. Σκύβουμε πολύ πάνω σ’ αυτήν ,προσπαθούμε να είναι τα πάντα στην εντέλεια  (κείμενο-σκηνικά-κοστούμια-μουσική –τραγούδια-χορός ) ώστε να κρατήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών .Σκοπός μας είναι πάντα να περάσουν τόσο καλά  οι μικροί μας ώστε  να θέλουν να ξαναπάνε στο θέατρο .Γιατί από το θέατρο  έχουν να κερδίσουν .

Πως προέκυψε στη ζωή σας το παιδικό θέατρο;

Έτυχε να είμαι σε μια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας .Βλέπαμε παραστάσεις  για παιδιά προκειμένου να  δίνουμε άδεια  για να πηγαίνουν τα σχολεία στο θέατρο. Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις   οι παραστάσεις ήταν τρομερά πρόχειρες . Με ενόχλησε πολύ αυτή η προχειρότητα .Σκέφτηκα ότι θα  έπρεπε να κάνω κάτι  κι εγώ… να βάλω ένα πετραδάκι στο οικοδόμημα αυτό που λέγεται ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ . προσπάθησα να ανεβάσω τον πύχη. Η επιθυμία μου να γνωρίσω στα παιδιά τον μαγικό κόσμο του θεάτρου, φτιάχνοντας τον αυριανό ενήλικα θεατή, στάθηκε   ακόμα ένα  κίνητρό μου.

Πως βλέπετε το παιδικό θέατρο στην Ελλάδα… έχει την ανταπόκριση που του αξίζει

Αν κρίνω από τις δικές μας παραστάσεις .Ναι ! έχει την ανταπόκριση που του αξίζει. Ευγνωμονώ  και ευχαριστώ  τον κόσμο γι’ αυτό γιατί πάντα τιμά τις παραστάσεις μας.

Είναι εύκολο να γράφει κάποιος παραστάσεις για παιδία;

Δεν είναι εύκολο  αλλά είναι υπέροχο. Κάθε φορά είναι ένα στοίχημα που καλείσαι να το κερδίσεις .Και όταν τα καταφέρνεις ,η ικανοποίηση είναι πολύ μεγάλη .

Τι συναισθήματα πιστεύετε ότι προκαλούνται στα μικρά παιδιά μέσα από την παράσταση;

Δεν νομίζω ότι μπορώ να το αναλύσω .Εκείνο που βλέπω είναι ότι φεύγοντας από μια καλή παράσταση τα παιδιά είναι χαρούμενα .Βλέπω ευτυχισμένα ματάκια  και γελαστά μουτράκια …ακούω ερωτήσεις …θέλουν να συζητήσουν   με τον μπαμπά και τη μαμά ,να καταλάβουν περισσότερα .Να γνωρίσουν τους ηθοποιούς ..να φωτογραφηθούν μαζί τους …τέλος να αγοράσουν  το βιβλίο με το cd Για να πάρουν την παράσταση μαζί τους …..

Ποιο είναι το βασικό συστατικό που θεωρείτε ότι πρέπει να έχει μια παιδική παράσταση;

Ενδιαφέρουσα πλοκή, κρυμμένα μηνύματα –κρυμμένους θησαυρούς όπως συνηθίζω να λέω.

Σκηνικά κοστούμια που να σε πάνε σε κόσμους μαγικούς
Σωστές δόσεις μουσικής  τραγουδιών  και χορού
Ηθοποιοί που καταθέτουν την ψυχή τους πάνω στη σκηνή

Πως νιώθετε που έχετε μεγαλώσει τόσες και τόσες γενιές παιδιών με τις παραστάσεις σας;

Νοιώθω, ας μου επιτραπεί να το πω, περήφανη που έκανα και κάνω ότι μπορώ για να γνωρίσω στα παιδιά τον μαγικό κόσμο του θεάτρου

Τα τελευταία χρόνια έχετε βάλει στην «άκρη την υποκριτική» και ασχολείστε με την σκηνοθεσία και το γράψιμο. Σας λείπει το να παίζεται στο θέατρο;

Πιστεύω ότι η τηλεόραση  με βοήθησε ώστε να μη βάλω εντελώς στην άκρη  την υποκριτική. Από την άλλη μεριά σκηνοθετώ και μοιραία διδάσκω .Διδάσκοντας  τους άλλους  διδάσκομαι κι εγώ η ίδια    κι έτσι  εξασκώ την υποκριτική μου ..Αν μου προταθεί κάποιος ρόλος στο θέατρο που  θα μου δώσει  μεγαλύτερη  χαρά από  αυτήν που μου δίνει το θέατρο  και η επαφή μου με τα παιδιά, σας βεβαιώ  θα τον δεχτώ.

Σας έχουν δώσει τον τίτλο “Η Καρμεν των παιδιών”. Πείτε μας γι’ αυτό

Σε μια συνέντευξη που έδωσα σε κάποια εφημερίδα παιδιών του γυμνασίου, μου έδωσαν αυτόν τον τόσο τιμητικό τίτλο τα ίδια τα παιδιά. Ενθουσιάστηκα και τον κράτησα .Είναι ένα παράσημο για μένα.

Πόσο εύκολο είναι να δουλεύετε με την κόρη σας Χριστίνα Κουλουμπή και πως είναι η συνεργασία σας;

Είναι ΥΠΕΡΟΧΟ! Την θαυμάζω τόσο πολύ. Κάθε έργο που κάνουμε μαζί ξεπερνά τις προσδοκίες μου. Στην αρχή κάποιες φορές της έφερνα αντιρρήσεις σε κάτι που μου πρότεινε..όμως με τον γλυκό της τρόπο  μου έλεγε :

Μαμά ..εμπιστέψου με ..το είδα .Σε παρακαλώ!!
Υποχωρούσα …Και το αποτέλεσμα την δικαίωνε. Πάντα!
Τώρα πιά  της παραδίδω το κείμενο  με κλειστα μάτια.

Βλέπω το αποτέλεσμα στην γενική δοκιμή ..Και πάντα της λέω  ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ .Είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ   .Τα τελευταία χρόνια σκηνοθετούμε μαζί  και μου αρέσει πολύ .Μπαίνει νέο αίμα στη δουλειά μας και αυτό   ανεβάζει τον πύχη.

Από τα χέρια σας έχουν περάσει πολλά παιδιά. Πως είναι να δημιουργείτε παιδικές ιστορίες και να κάνετε θέατρο για τα εγγόνια σας και με τα εγγόνια σας;

Είναι  το παιχνίδι μας με τα εγγόνια μου. Φτιάχνουμε ιστορίες και τις παίζουμε .Περνάμε τέλεια 

Τι είναι αυτό που σας ενθουσιάζει στο θέατρο;

Είναι υπέροχο το θέατρο γιατί μπορεί να σε πάει σε κόσμους μαγικούς. Να γεμίσει την ψυχή σου ..να σε κάνει να ξεχαστείς …να σου δώσει γνώσεις …να σε γεμίσει συναισθήματα….

Πως πιστεύετε θα ήταν ένα Ηρώδειο και μια Επίδαυρος για παιδιά;

«Ένα Ηρώδειο γεμάτο παιδιά» η

Ήταν το σύνθημα μας όταν με τον Νίκο Κούρκουλο τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου   ανοίξαμε τα πόρτες του Ηρωδείου στα παιδιά .Το ίδιο έγινε και με την Λυρική σκηνή .Γέμιζε κάθε χρόνο  το Ηρώδειο  με παιδιά από όλη την Ελλάδα Μεγάλη επιτυχία !΄Ήταν Υπέροχο. Τόσο υπέροχο που –όπως γίνεται πάντα στη χώρα μας – το σταμάτησαν .Τώρα επανέρχομαι με την πρόταση «Μια Επίδαυρος γεμάτη παιδιά» Για να δούμε……

 Έχετε γράψει και αρκετά βιβλία. Σκέφτεστε να γράψετε κάποτε ένα βιβλίο πιο προσωπικό;

Δεν  το αποκλείω.

 Θέατρο ή τηλεόραση; Τι σας ευχαριστεί περισσότερο;

Και τα δυο με ευχαριστούν. Βέβαια το θέατρο έχει το προνόμιο ο θεατής να είναι δίπλα σου, να αναπνέει μαζί σου. Έχει άλλη χάρη.

 Την περίοδο της καραντίνας προετοιμάσατε τις νέες σας παραστάσεις; Πως περάσατε εσείς τον χρόνο αυτό στο σπίτι;

Πέρασα πάρα πολύ ωραία. Και δημιουργικά. Αλίμονο σε κείνους που δεν έχουν ενδιαφέροντα. Αν δεν έχεις ενδιαφέροντα στη ζωή, και  σε ενδιαφέρει μόνο  να πηγαίνεις στις καφετέριες , Τότε σίγουρα περνάς άσχημα κλεισμένος στο σπίτι σου.

 «Δέκα λεπτά κήρυγμα», μια σειρά που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές και που παίζεται μέχρι και σήμερα. Τι θυμάστε από εκείνη την εποχή;

Την αναπολώ εκείνη την εποχή. Περνούσαμε υπέροχα. Είχαμε γίνει μια οικογένεια αλλά….. όλα περνούν σ’ αυτή τη ζωή και δεν γυρίζουν πίσω.

Έχουμε να σας δούμε να κάνετε τηλεόραση αρκετά χρόνια, αυτό είναι από επιλογή ή δεν υπάρχουν προτάσεις;

Πέρυσι έπαιζα στο καθημερινό «Αν ήμουν πλούσιος». Δεν ήταν σπουδαίος ρόλος  και δεν μου άρεσα. Φέτος δεν είχα καμία πρόταση.

Βλέπουμε ότι η μυθοπλασία αρχίζει να ζωντανεύει ξανά στην Ελληνική τηλεόραση. Πως σας φαίνεται αυτό και υπάρχει κάποια σειρά που παρακολουθείτε, σας αρέσει πολύ και θα θέλατε να παίζατε και εσείς;

Είναι υπέροχο που γίνονται τόσες δουλειές, γιατί δουλεύει ο κλάδος μας που τόσο έχει δοκιμαστεί. Δεν έχω χρόνο να παρακολουθήσω σίριαλ. Αλλά θα μου άρεσε να έπαιρνα μέρος στη σειρά του Μ. Μανουσάκη.

Βλέπουμε ότι στην τηλεόραση υπάρχουν αρκετά προγράμματα κάθε χρόνο, αλλά τίποτα που να είναι ιδικά για παιδιά. Εσεις θα κάνατε κάτι είτε στην δημόσια είτε την κρατική τηλεόραση;

Το βλέπω κι εγώ. Έχω κάνει προτάσεις αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται μου φαίνεται για τα παιδιά. Και είναι πολύ δυσάρεστο αυτό. Γενικά είναι δυσάρεστο ότι όταν κάνω προτάσεις για τα παιδιά , θέατρο ή τηλεόραση, σε κρατικό φορέα, βρίσκω κλειστές πόρτες.

Τους τελευταίους μήνες υπάρχουν αποκαλύψεις για κακές συμπεριφορές στο θέατρο. Εσείς γνωρίζατε κάτι από αυτά και ποια η γνώμη σας για ότι συμβαίνει στο θέατρο το τελευταίο διάστημα

Δεν γνώριζα. Ξέρω καλά ότι σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν άνθρωποι που συμπεριφέρονται άσχημα. Απλώς το δικό μας είναι λαμπερό επάγγελμα  και γι’ αυτό όλοι ασχολούνται με αυτό. Καταδικάζω  βέβαια κάθε κακή συμπεριφορά, απ’ όπου και αν προέρχεται.

Μετά από όσα έχουν γίνει και έχουν ακουστεί τον τελευταίο καιρό για το κίνημα metoo και στην Ελλάδα, αποφασίστηκε όσοι ηθοποιοί εμπλέκονται οι δουλειές τους να μην προβάλλονται στη τηλεόραση. Εσάς σας βρίσκει σύμφωνη αυτή η απόφαση;

Με βάζει σε σκέψεις αυτή η ιστορία γιατί την πληρώνουν οι άλλοι ηθοποιοί  που δεν φταίνε .Όμως  Πιστεύω ότι δεν πρέπει να προβάλλονται στην τηλεόραση και άλλα , πολλά πράγματα. Έχει παρατηρηθεί ότι κάθε φορά που προβάλλεται ένα έγκλημα, ή σκηνές βίας ή   οτιδήποτε κακό, βρίσκει μιμητές. Πολλές φορές μάλιστα πιστεύω ότι η κάθε τέτοια προβολή κάνει μάθημα στο θεατή, πώς να σκοτώνει κανείς πώς  να ληστεύει πώς να κλέβει. Τα ‘χω χαμένα. Και το ΕΣΡ δεν παίρνει θέση.  Στο εξωτερικό ό,τι κακό, απλώς αναφέρεται  και ξεχνιέται την ίδια στιγμή. Εμείς δείχνουμε την κάθε λεπτομέρεια την προβάλλουμε συνέχεια, μέχρι  να πάρει τη θέση του  το καινούριο έγκλημα. Τι να πω …Και όλα αυτά… τα βλέπουν τα παιδιά. Κανείς δεν σκέφτεται τα παιδιά  σ’ αυτή τη χώρα!!

Αν στ’ αλήθεια μία από τις νεράιδες των παραμυθιών σας ζωντάνευε, τι θα θέλατε να αλλάξει στην Ελλάδα με το μαγικό της ραβδάκι;

Να εξαφανίσει τα ναρκωτικά και να βάλει μαγικά ένα βιβλίο στο χέρι κάθε παιδιού.

 Τι άλλο έχουμε να περιμένουμε από εσάς;

Έκανα πρόταση στο Φεστιβάλ Αθηνών για «ΜΙΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟ ΓΕΜΑΤΗ ΠΑΙΔΙΑ» Για να δούμε…