Η Cate Blanchett απαντά σε όσους λένε «αντιγυναικεία» την ταινία «Tár»

Η Cate Blanchett απαντά σε όσους λένε «αντιγυναικεία» την ταινία «Tár»

Σε συνέντευξη της στο BBC Radio 4, η Cate Blanchett υπερασπίστηκε την ταινία «Tár», στην οποία πρωταγωνιστεί και επικρίνεται για το ότι είναι «αντιγυναικεία».

Ωστόσο, σε συνέντευξή της στους Sunday Times, η κορυφαία γυναίκα μαέστρος, Marin Alsop για την οποία γίνεται αναφορά στην ταινία, δήλωσε ότι «πρωταγωνίστρια είναι μία γυναίκα, αλλά με χαρακτηριστικά ανδρών».

Ενώ η Cate Blanchett που στην ταινία ακολουθεί τη φανταστική ηρωίδα στο απόγειο μιας επιτυχημένης μουσικής καριέρας, προτού κατηγορηθεί για τη συμπεριφορά της και έρθει στην επιφάνεια το σκοτεινό παρελθόν της, είπε ότι τρέφει τον «μέγιστο σεβασμό» για την Άσλοπ.

«Είναι πρωτοπόρος μουσικός και μαέστρος», πρόσθεσε η Cate Blanchett και συμπλήρωσε: «Και είναι μια πολύ προκλητική ταινία και θα προκαλέσει πολλές πολύ έντονες αντιδράσεις στον κόσμο».

 «Αυτό που θέλαμε να κάνουμε ο σκηνοθέτης και εγώ, ήταν να δημιουργήσουμε μια πραγματικά ζωντανή συζήτηση. Έτσι, δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις στα έργα τέχνης. Δεν είναι μια ταινία για διεύθυνση ορχήστρας και νομίζω ότι οι συνθήκες του χαρακτήρα είναι εντελώς πλασματικές. Κοίταξα τόσους πολλούς διαφορετικούς μαέστρους, αλλά κοίταξα επίσης μυθιστοριογράφους και εικαστικούς καλλιτέχνες και μουσικούς όλων των γραμμών. Είναι μια μη κυριολεκτική ταινία», πρόσθεσε η Blanchett.

Η ηθοποιός είπε ότι επίσης ότι η Marin Alsop έχει «δικαίωμα στη γνώμη της», αλλά τόνισε ότι το «Tár» αφορά την εξουσία και όχι το φύλο. «Είναι ένας διαλογισμός για τη δύναμη και η εξουσία είναι χωρίς φύλο».

Παράλληλα η Blanchett περιέγραψε την ταινία ως «ένα διαλογισμό για την εξουσία και τη διεφθαρμένη φύση της εξουσίας και νομίζω ότι αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα μόνο στους πολιτιστικούς κύκλους».