Η Αποστολία Ζώη στην πιο αποκαλυπτική της συνέντευξη – Αποκλειστικά στο GPOP.GR

Η Αποστολία Ζώη στην πιο αποκαλυπτική της συνέντευξη - Αποκλειστικά στο GPOP.GR

Συνέντευξη: Μάριος Κωνσταντόπουλος

Την πιο δημιουργική φάση της ζωής της περνάει αυτή την περίοδο, η Αποστολία Ζώη.

Η γνωστή τραγουδίστρια το φετινό καλοκαίρι θα κάνει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με την θεατρική παράσταση “Toc – Toc” ενώ ο κόσμος θα έχει και την ευκαιρία να την απολαύσει, σε αρκετά μέρη να ερμηνεύει τα αγαπημένα της τραγούδια.

Σε ένα διάλειμμα από τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, η Αποστολία μίλησε αποκλειστικά στο GPOP.GR, πιο εξομολογητική από ποτέ και σε μια από τις καλύτερες συνεντεύξεις της.

Η ίδια μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην παράσταση που συμμετέχει, στα επόμενα επαγγελματικά της βήματα, στην απώλεια των γονιών της, στο Nomads αλλά και  στην προσωπική της ζωή.

Toc – Toc το φετινό καλοκαίρι για την Αποστολία Ζώη!

Toc Toc, διπλή περιοδεία φέτος και με το θέατρο και με τα μουσικά μου, την μπάντα μου. Δεν υπάρχουν μέρες για ξεκούραση, οι διακοπές ήταν το Μάιο και στις εκλογές.

Η περιοδεία ξεκινάει από βόρεια Ελλάδα και θα γυρίσουμε όλη την Ελλάδα. Ανυπομονώ. Δεν έχω κάνει ποτέ περιοδεία με το θέατρο και δεν ξέρω πως θα είναι. Το μόνο που ξέρω είναι ότι γελάμε όλη την ώρα και δεν ξέρω αν καταφέρουμε να παίξουμε αυτή την παράσταση γιατί ακόμα και στις πρόβες που ξέρουμε τι θα πει ο άλλος, γελάμε. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μου αγωνία να μην γελάσουμε την ώρα της παράστασης. 

Ο ρόλος σου στο έργο ποιος είναι;

Όλοι πάσχουμε από ψυχαναγκαστικά σύνδρομα και αυτό μας εγκλωβίζει. Βρισκόμαστε σε ένα προθάλαμο ιατρείου, έχουμε πάει όλοι να δούμε ένα γιατρό για να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα σύνδρομα μας. Εγώ έχω το σύνδρομο της πολυλαλιάς και της ηχολαλίας. Λέγομαι Λίλη και το έχω τα τελευταία χρόνια και εκδηλώθηκε έντομα και αυτό με έχει εγκλωβίσει πάρα πολύ. Ζω σε μια φούσκα, είμαι πολύ ντροπαλή, δεν αισθάνομαι καλά να μιλήσω γιατί τα λέω όλα διπλά. Όλο αυτό και με τους υπόλοιπους ρόλους -όταν μπλέκεται το ένα σύνδρομο με το άλλο- γίνεται μια μαγική κωμωδία.

Ο τρόπος που το έχει αντιμετωπίσει ο συγγραφέας και την διασκευή που έκανε ο Κώστας Σπυρόπουλος, την έχουν κεντήσει ώστε να δούμε την πιο χαρούμενη νότα στους ανθρώπους αυτούς και πως θα το ξεπεράσουν. Όλο αυτό με αγάπη και συντροφικότητα μπορείς να ξεπεράσεις τα πάντα και να ανοίξουν άλλοι δρόμοι στο μυαλό σου και να κατευνάσει όλο αυτό το τέρας που έχει μέσα του ένας άνθρωπος που έχει τέτοια σύνδρομα. Αυτό είναι και το μήνυμα της παράστασης.

Πως προέκυψε η συνεργασία για το έργο;

Με πήρε τηλέφωνο ένα απόγευμα ο Δημήτρης Σταρόβας, ο οποίος είναι φίλος  μου πολλά χρόνια και μου λέει “Ήρθε η ώρα σου να γίνεις θεατρίνα”. Τον εμπιστεύομαι τον Δημήτρη και νιώθω πολύ όμορφα μαζί του και αυτό που του είπα είναι ότι δεν είχα δει την παράσταση τα προηγούμενα χρόνια. Μου εξήγησε το έργο και μου είπε πως θα είναι και η Ναταλία Δραγούμη που έχω πολύ καλή σχέση. Το άγχος μου ήταν να κάνω το ραντεβού με τον Κώστα Σπυρόπουλο γιατί είναι ο μαέστρος, είναι η παραγωγή, το σκηνοθετεί το κείμενο και τα πάντα όλα.

Αν έβλεπα πως έχω χημεία και ένιωθα ασφάλεια θα το έκανα κατευθείαν και όντως βρεθήκαμε η τριάδα και κάναμε πολύ ωραία συζήτηση. Αισθάνθηκα ότι μπορώ να επικοινωνήσω. Ο γνώμονας μου αυτό το διάστημα για να επιλέγω να κάνω δουλειές είτε στο τραγούδι, είτε στο θέατρο είναι το αν με κάνει να αισθάνομαι καλά με τους ανθρώπους που συνεργάζομαι και αν αισθάνομαι ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Έτσι με τον Κώστα το κλείσαμε την επόμενη ημέρα. 

Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις περιοδεία; Ουσιαστικά αφήνεις το σπίτι σου για πολύ καιρό και γυρίσεις όλη την Ελλάδα…

Κοίταξε δεν απέχει πολύ από τις περιοδείες των τραγουδιστών, ούτως ή άλλως σε ένα βανάκι είσαι συνέχεια ή ένα αεροπλάνο.  Εγώ χαίρομαι γιατί και στα δυο λες “Το βράδυ παίζω”  και έχουν ένα κοινό μεταξύ τους, ένα παιχνίδι και δεν με απασχολεί αν κουραστώ. Με απασχολεί μόνο αν εξελίσσομαι και είμαι δημιουργική. Είμαι σε αυτή την κατάσταση και δεν με νοιάζει τις άλλες μέρες που οι άλλοι έχουν το ρεπό τους εγώ να πηγαίνω και να τραγουδάω. 

Η γάτα σου η Yoshi που θα μείνει;

(Γέλια) Η Yoshi είναι ένα μεγάλο ζήτημα καθώς την πρώτη εβδομάδα θα μείνει στο σπίτι μου και θα πηγαίνει η αδελφή μου να την βλέπει καθημερινά και τις άλλες φορές θα το στρώσουμε. Έχω σκεφτεί πως αν δεν έχουμε αεροπλάνο θα την έχω μαζί μου. Την έχω ξανά πάρει μαζί μου. 

Εσύ έχεις κοιτάξει αν έχεις κάποιο σύνδρομο; 

Κοίτα να δεις, έκανα μια πολύ μεγάλη έρευνα. Υπάρχουν πάρα πολλά σύνδρομα, κάποια πολύ ακραία και κάποια καθημερινά. Παρατήρησα ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν μέσα τους ένα τύπου ψυχαναγκασμό, ο οποίος σε κάποιους εξελίσσεται και γίνετε τέρας και σε κάποιους υπάρχουν απλά καθημερινά. Δηλαδή ακόμα και οι προλήψεις π.χ η μαύρη γάτα, τα παπούτσια ανάποδα, το ψαλίδι ανάποδα κλπ, είναι όλα ψυχαναγκασμοί, οι οποίοι δεν εξελίσσονται για να σου πάρουν το μυαλό. Τελικά συνειδητοποιώ ότι όλοι έχουμε λίγο πολύ, απλά δεν γιγαντώθηκαν.

Εσύ έχεις επισκεφτεί ποτέ κάποιο ψυχολόγο για να σε βοηθήσει σε κάτι;

Τελευταία φορά που πήγα ήταν πριν μερικές ημέρες που μας πήγε ο Κώστας Σπυρόπουλος για να μας εξηγήσει τα σύνδρομα μας και πως λειτουργούμε μέσα από αυτά. Πως είναι οι άνθρωποι που έχουν αυτά τα σύνδρομα για να το αντιμετωπίσουμε με την πραγματική του υπόσταση. Η κωμωδία δεν είναι ότι ανεβαίνεις πάνω και παίζεις υπερβολές. Κάνεις αυτό που συμβαίνει και βγάζει αυτό γέλιο. Πήγαμε και ήταν ένα πολύ ωραίο μάθημα και είδαμε μια άλλη οπτική που αν δεν τα ψάξεις δεν το γνωρίζεις.

Γενικότερα στην προσωπική μου ζωή πέρα, επί το θέμα της δουλειάς, τα τελευταία δυο χρόνια κάνω ενεργειακή ψυχολογία πράγμα που με βοηθάει πάρα πολύ να ξεκαθαρίζω καταστάσεις, πράγματα και να παίρνω απόσταση ώστε να καταλαβαίνω τι συμβαίνει ακριβώς. Με το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι γονείς μου -του καρκίνου- και στις δυο περιπτώσεις η δυσκολία η δική τους, έγινε δίκη μου δυσκολία. Την έκανα δίκη μου ζωή που αυτό ήταν πολύ μεγάλο λάθος. Αυτό με στοίχειωνε πολύ καιρό, χρειάστηκε βοήθεια για να ξεκαθαρίσω ότι αυτό συμβαίνει στους γονείς μου και όχι στην ίδια μου τη ζωή. 

Η Αποστολία Ζώη με την γάτα της Yoshi

Σου στοίχισε πάρα πολύ…

Μου στοίχισε πάρα πολύ και ακόμα αναρρώνω. Ούτε εγώ περίμενα πως θα έχω τόσο δυνατά συναισθήματα μέσα μου και τόσο μεγάλη θλίψη και τόσο σαρωτική καταστροφή του πυρήνα μου αλλά όλο αυτό είναι αντιμετωπίσιμο. Αν μπορείς μόνος σου γιατί εγώ πιστεύω όλοι οι άνθρωποι είναι εν δυνάμει ψυχολόγοι του εαυτού τους, αλλά παίρνει περισσότερο χρόνο. Στο παρελθόν το έκανα μόνη μου αλλά τώρα επέλεξα να το κάνω με έναν άνθρωπο για να το κάνω πιο γρήγορα γιατί δεν θέλω να χάνω χρόνο από τη ζωή μου. Είναι το πιο σημαντικό αγαθό που έχουμε. 

Το στήριγμα σου σε όλα είναι οι αδελφές σου!

Ναι, η μια αδελφή μου είναι στο Βόλο η άλλη είναι εδώ και είναι και κολλητή μου και είναι μεγάλη ευλογία να έχεις αδέλφια κολλητούς γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που ζορίζεσαι. 

Εσύ σκέφτεσαι να κάνεις την δίκη σου οικογένεια στο μέλλον; 

Κοίτα είναι κάτι που έρχεται κάτω από συνθήκες. Δεν το αποκλείω, δεν το κυνηγάω κιόλας. Γενικά αυτό που είναι να έρθει, θα έρθει αρκεί να έχω τα μάτια μου ανοιχτά. Αυτή την περίοδο με πετυχαίνεις σε μια φάση που έχω βάλει τις βάσεις μου γιατί ήμουν πολύ διαλυμένη και γενικά έχω ανοίξει στο να έχω προσλαμβάνουσες γιατί ήμουν πολύ κλειστή.

Άρα είσαι μόνη σου αυτή την περίοδο; 

Κοίταξε έχω άλλες προτεραιότητες. Θα μπορούσε να χωρέσει ένας άνθρωπος στη ζωή μου αλλά αυτό θα ήθελα να γίνει αβίαστα. Δεν θα μπορούσα ποτέ να το κυνηγήσω.  Ακόμα αυτή την περίοδο χτίζω τις βάσεις. 

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησαν κάποια δημοσιεύματα που ήθελαν την Αποστολία Ζώη να είναι έγκυος!

Κοίταξε, ήταν ένα από τα πιο αστεία δημοσιεύματα που έχω δει ποτέ για μένα που ήταν ψευδή. Μάλιστα το τρόλαρα κιόλας, έκανα την κοιλιά μου τεράστια με photoshop και ήθελα να το τρολάρω γιατί το βρήκα πολύ αστείο. Είπα “Πως ευχαριστώ τον Κώστα Σπυρόπουλο και το Toc Toc και την παραγωγή και γενικότερα όλους τους παραγωγούς στην Ελλάδα που θα με δεχτούν στα μαγαζιά τους να τραγουδήσω σε αυτή την κατάσταση που είμαι τώρα λίγο πριν γεννήσω”. Ήταν αστείο.

Εσύ σαν άνθρωπος ένα τέτοιο γεγονός αν προκύψει στη ζωή σου αλλά και αν ερωτευτείς και βρεις έναν άνθρωπο, θα το “έβγαζες” στα φώτα της δημοσιότητας;

Δεν μπορείς να το κρύψεις αυτό και να θες να το κρύψεις θα φανεί σε λίγους μήνες. Όποτε δεν θα μπορούσα να το κρύψω, ξέρω απλά ότι πολλές γυναίκες περιμένουν κάποιους μήνες σταθεροποιήσεις για να πεις πως το παιδί είναι save για να μπορείς να πεις πως είσαι έγκυος. Σε αυτό είμαι υπέρ και γενικότερα είμαι υπέρ αν θέλει κάποιος να πει κάτι ας το πει, αν δεν θέλει ας μην το πει. Δεν είναι υποχρεωμένος επειδή είναι δημόσιο πρόσωπο να κάνει δημόσιες δηλώσεις.

Για σένα έχει γραφτεί κάτι που σε έχει ενοχλήσει πραγματικά πολύ;

Έχουν γραφτεί πράγματα που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, σκέφτηκα πολλές φορές να αντιδράσω απλά νομίζω ότι ο μεγαλύτερος δάσκαλος σε όλο αυτό για να καταλάβουν ποιος είσαι, είναι ο χρόνος. Οπότε αφήνω τον χρόνο να δείξει ποια πραγματικά είμαι και για αυτό όταν βγήκα στο τραγούδι και ξεκίνησα όλη αυτή την πορεία, υπήρχε μια άλλη εικόνα για μένα. Έτσι την δίνανε.

Με τα χρόνια όμως, όταν βλέπεις έναν άνθρωπο να μην προκαλεί και να μην κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις, και δεν βγάζει στην φορά τα προσωπικά του και δεν προκαλεί, δεν μπορείς να λες ότι αυτός ο άνθρωπος κάνει κάτι εσκεμμένα. Τα πρώτα χρόνια το λέγανε γιατί δεν με ήξεραν, τώρα έχει αρχίσει και ξεκαθαρίζει το τοπίο. Αν είναι κάτι πολύ άσχημο, έχω πει πως θα βρω το κουράγιο να αντιδράσω αλλά και όταν δεν αντιδράς ποτέ, είσαι λίγο και το εύκολο θύμα. 

Στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου ήταν καλεσμένος ο Γιώργος Κατσινόπουλος και είπε για σένα κάτι που αφορούσε το party του περιοδικού ΟΚ!

Με ενημέρωσαν για αυτό που είπε. Εγώ στο party του ΟΚ! τον Γιώργο δεν τον είδα. Κακώς δεν ήρθε να με χαιρετήσει, αυτό δικό του θέμα είναι. Εγώ αν τον έβλεπα φυσικά και θα τον χαιρετούσα γιατί περάσαμε μαζί μια κατάσταση που ήταν μοναδική και για πάντα θα μας δένει. Εκείνη την βραδιά εγώ τραγουδούσα. Και στον δρόμο να τον έβλεπα θα του μιλούσα δεν έχω κάτι να χωρίσω μαζί του. Δεν είναι κάτι προσωπικό. Δεν έχω κανένα πρόβλημα ο καθένας να έχει την δική του  άποψη αρκεί να μην χρησιμοποιεί το όνομα μου. Η άποψη μου και ο πυρήνας της ζωής μου είναι ότι τα πάντα τα αντιμετωπίζω με  αγάπη. Αν είναι να τα αντιμετωπίσω διαφορετικά, νομίζω δεν μου φέρνουν καλά αποτελέσματα. Όσες φορές η αγάπη ξεχειλίζει από μέσα μου, μου φέρνει καλά και αυτό έχει γίνει ο κανόνας μου τον τελευταίο καιρό. Με την αγάπη όλα ξεπερνιούνται.

Σε ενόχλησε που αναφέρθηκε σε εσένα;

Όχι! Είναι άποψη του. Έχουμε διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τα πράγματα. Το ιδανικό θα ήταν να συναντηθούμε όλα τα παιδιά που ήμασταν εκεί μέσα γιατί ο καθένας έκανε το δικό του ταξίδι, ήμασταν σε διαφορετικές ομάδες και ζήσαμε διαφορετικά πράγματα. Κερδίσαμε άλλα έπαθλα, είδαμε άλλα μέρη του νησιού. Θα ήθελα κάποια στιγμή να βρεθούμε όλοι μαζί και να τα πούμε. Από ότι καταλαβαίνω μάλλον δεν μπορεί να γίνει αυτό.

Έχεις κρατήσει εσύ επαφές με κάποια από τα παιδιά;

Ναι, έχω κρατήσει επαφές με τους ανθρώπους που έκανα πολύ παρέα μέσα. Όχι με όλους τόσο συχνά. Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν.

Το έπαθλο το έχεις πάρει;

Ναι το πήρα τον Δεκέμβριο.

Για τον χειμώνα τι ετοιμάζεις;

Ετοιμάζω πάρα πολλά για τον χειμώνα, τα οποία πρέπει να συντονίσω και δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο. Το μόνο που είναι ανακοινώσιμο είναι πως είμαι στο στούντιο και ετοιμάζω το καινούργιο μου τραγούδι. Μου έχουν γίνει κάποιες προτάσεις μουσικοθεατρικές και θεατρικές και μουσικές. Για να γίνουν όλες αυτές πρέπει να ξεκινήσω με τον πυρήνα μου που είναι το τραγούδι. Μόλις κλείσω αυτό θα δω αν μπορώ να κάνω και κάτι ακόμα. 

Έχεις δηλαδή και άλλη πρόταση για θέατρο!

Δόξα το θεό! Για κάποιο λόγο έχει έρθει αυτό στη ζωή μου θα το δω παρακάτω. Το μόνο που κάνω αυτή τη στιγμή είναι να δέχομαι αυτό που έρχεται με χαρά και αν μου δίνει χαρά το ακολουθώ, αν με ζορίζει δεν το κάνω. Αυτό το χειμώνα πιστεύω έχω πει τα περισσότερα όχι που έχω ποτέ στην πορεία μου.

Οι προτάσεις αφορούν “μπουζούκια”;

Τα μπουζούκια δεν ήταν κάτι που με έκανε ιδιαίτερα ευτυχισμένη για να πω πως επιστρέφω σε τέτοιους χώρους. Έχω πάρει έναν δρόμο ο οποίος είναι πολύ κοντά σε μένα και περνάω πολύ όμορφα. Θα μπορούσα να επιστρέψω σε κάποιο μεγάλο μαγαζί αν μου έκανε κλικ ο καλλιτέχνης με τον οποίο θα συνεργαζόμουν. Ο γνώμονας μου θα ήταν να περνάω καλά και να έχω κάτι να πάρω δημιουργικό και καλλιτεχνικό αλλιώς δεν βρίσκω το λόγο πια. Μπορεί να μου προσφέρουν καλύτερη οικονομική απολαβή αλλά δεν μου δίνουν τίποτα να πάω παρακάτω σαν άνθρωπος. Δεν το αποκλείω, δεν λέω ποτέ. 

Όσον αφορά την μουσική περιοδεία, εσύ τι ακριβώς θα παρουσιάσεις στον κόσμο;

Παρουσιάζω αυτό που έκανα και στο Cash με την μπάντα μου με τέσσερα άτομα και έναν ηχολήπτη και πάμε και κάνουμε ένα πάρτυ. Το πρώτο μέρος του προγράμματος είναι τραγούδια από το ΄90 μέχρι και σήμερα και όλα γνωστά. Δεν έχει ηλικία αυτό το πάρτυ. Το δεύτερος μέρος της παράστασης αυτής, έχει να κάνει με αγάπη, χωρισμό, λύπη αλλά περισσότερο ερμηνεία.

Κλείνοντας θα ήθελα να πεις κάτι στους αναγνώστες του GPOP.GR!

Θέλω να πω στον κόσμο για αυτό το καλοκαίρι και γενικότερα να χαίρονται την κάθε στιγμή. Ο χρόνος είναι λίγος και η σπατάλη του είναι πολύ εύκολη να γίνει και να περάσουν τα χρόνια και οι στιγμές. Οι στιγμές είναι αυτές που θα σου μείνουν στο τέλος. Για μένα να ζουν την κάθε στιγμή και πρώτα να βάζουν την ευτυχία τους.