Η Χριστίνα Λάμπρου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Gpop.gr!

Η Χριστίνα Λάμπρου σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Gpop.gr!

Είναι όμορφη, επιτυχημένη, ταλαντούχα και ανερχόμενη τραγουδίστρια. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Σπάρτη, ενώ ξεχώρισε στο μουσικό σχολείο της πόλης της, παράλληλα διακρίθηκε επί σειρά τριών συναπτών ετών με το 1ο βραβείο στους περιφερειακούς μουσικούς αγώνες κλασικού τραγουδιού.

Το φάσμα των ακουσμάτων της είναι ευρύ και το μουσικό ταξίδι στο οποίο παρασύρει και η ίδια τους ακροατές της εκτείνεται από το ευρωπαϊκό τραγούδι στην τζαζ και από το ρεμπέτικο στο κλασικό λαϊκό.

Η Χριστίνα Λάμπρου, ή αλλιώς η μούσα του συνθέτη Κώστα Κανελλόπουλου στο δίσκο «Μια Ιδέα Κυματίζει», μας συστήνεται μέσα από την νέα και πολλά υποσχόμενη συνεργασία της. Αγαπημένες στιγμές του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου ανασύρονται από τη μνήμη μας, διεγείροντας ποικιλοτρόπως τις αισθήσεις μας, και πάνω από όλα, χαρίζοντάς μας τη μοναδική αξία της νοσταλγίας του οικείου.

«Το νυφικό σου φόρεμα» είναι μόνο η αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα την καλλιτεχνική ψυχοσύνθεση μίας ερμηνεύτριας… που όπως φαίνεται έχει πολλά να προσφέρει ακόμα στο χώρο της μουσικής σκηνής, καθώς η νεαρή ερμηνεύτρια μετράει ήδη στο ενεργητικό της αξιοσημείωτες συνεργασίες με αναγνωρισμένους ανθρώπους της Τέχνης.

Μεταξύ αυτών, και η συμμετοχή της στο δίσκο «Φανός Θυέλλης» των Γρηγόρη Βασίλα και Κώστα Φασουλά, όπου συμμετείχε, επίσης, ο Παντελής Θαλασσινός.

Η νεαρή τραγουδίστρια σε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα και τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις, μίλησε αποκλειστικά στο Gpop.gr.

Ποια είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση;

 Η μουσική ήταν καθημερινά στις ζωές μας, και κομμάτι πολλών οικογενειακών στιγμών. Μια από τις πολλές αναμνήσεις που έχω, είναι όταν η μητέρα, παράλληλα με τις δουλειές του σπιτιού, επέλεγε να ακούει τραγούδια της αρεσκείας της.  

Θα θέλαμε να μας πείτε, πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την μουσική;

Ο καθένας από εμάς έχει διαφορετικό τρόπο έκφρασης, άλλος με τη ζωγραφική, άλλος με το λόγο και άλλος με τη μουσική. Με έναν ωραίο τρόπο όλα αυτά συγκοινωνούν, και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Η ενασχόληση με τις τέχνες, μας δίνει τη δυνατότητα, να εξωτερικεύσουμε τον εσωτερικό ανομολόγητο εαυτό μας, να τον προβάλλουμε, και μέσα από αυτή την προβολή, να αποφορτιστούμε, να επικοινωνήσουμε με διαφορετικές ηλικίες, εθνικότητες, ακόμα και να αποκαταστήσουμε την ψυχική μας υγεία. Δε γνώριζα λοιπόν όλα αυτά τα οφέλη, όταν αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ με τη μουσική, αυτό που με ώθησε αρχικά, ήταν η ανάγκη για έκφραση.

Πριν ασχοληθείτε επαγγελματικά με την μουσική τι είχατε κάνει; Είχατε σπουδάσει κάτι;

Τελείωσα το Μουσικό Σχολείο, έκανα Σχέδιο Μέσω Συστημάτων Ηλεκτρονικού Υπολογιστή, Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, υπήρξα ωρομίσθια δασκάλα παραδοσιακών κρουστών σε Μουσικό Σχολείο της επαρχίας, και όλα παράλληλα με τις μουσικές μου δραστηριότητες.

Ποια θεωρείς πως ήταν τα ερεθίσματα σου;

Θυμάμαι κάποια από την παιδική μου ηλικία. Το ραδιόφωνο που έπαιζε σχεδόν όλες τις ώρες, και ένα ακορντεόν που διασχίζοντας την οδό Αφροδίτης όπου ήταν και το σπίτι μας να παίζει πάντοτε το ίδιο κομμάτι, το σιγοτραγουδούσα για ώρες εκείνο το κομμάτι, δεν έφευγε εύκολα από το μυαλό μου.

Οι γονείς σας στο κομμάτι της μουσικής είχαν κάποια αντίρρηση – σας βοήθησαν;

Κέρδισα την εμπιστοσύνη τους η οποία επισκίασε οποιεσδήποτε διαφωνίες και αντιρρήσεις τους.

Πείτε μας λίγα πράγματα για το νέο σας τραγούδι με τίτλο “Το νυφικό σου φόρεμα”!

Το τραγούδι έγινε γνωστό και αγαπήθηκε μέσα από την ταινία «Της κακομοίρας» τη στιγμή που ο Κώστας Χατζηχρήστος στο ρόλο του Ζήκου εξέφραζε την αγάπη του κάνοντας καντάδα με γραμμόφωνο. Έτσι το αγάπησα κι εγώ, από την πρώτη στιγμή με γοήτευσε η χαρούμενη και ρομαντική του διάθεση.

Ποιο θεωρείτε το δυνατότερο στοιχείο της διασκευής;

Η ενορχήστρωση και ο έντονος ρυθμός είναι τα στοιχεία που θα έλεγα ότι διαφοροποιούν τη διασκευή από την κλασική εκδοχή του τραγουδιού.

Έχουν γίνει – και γίνονται – πολλές διασκευές εμπνευσμένες από τον ελληνικό κινηματογράφο. Το ρίσκο της επιτυχίας για πολλούς θεωρείται δεδομένο. Εσείς είχατε ενδοιασμούς πριν αποδεχτείτε την πρόταση για συνεργασία;

Ξεκίνησα και ολοκλήρωσα την διασκευή αυτού του τραγουδιού με δική μου πρωτοβουλία. Δε θεώρησα σε καμία περίπτωση ότι παίρνω κάποιο ρίσκο.

Τα τραγούδια που θα επιλέξετε να βγάλετε-κυκλοφορήσετε από εδώ κι πέρα ποια είναι τα κριτήρια που θα πρέπει να έχουν και πως κάνετε την επιλογή κάποιου τραγουδιού;

Οι λόγοι για να επιλέξω να ακούσω ή να τραγουδήσω ένα τραγούδι είναι σχεδόν πάντα οι ίδιοι. Καθοριστικό ρόλο όμως παίζει το ταξίδι που θα κάνω στο άκουσμα μιας μελωδίας χωρίς την βοήθεια ταχυδαχτυλουργικών, η δυνατότητα δηλαδή να αναβιώσω στιγμές του παρελθόντος, να νιώσω πρωτόγνωρα συναισθήματα, και να ονειρευτώ μέρη που ακόμα δεν έχω πάει . Το ζήτημα της επιλογής πάντοτε έγκειται στο ότι αναζητά ο κάθε άνθρωπος.

Εσείς μπαίνετε στην διαδικασία να γράψετε τραγούδια ή στίχους;

Πρόσφατα έτυχε να μπω σε μια δημιουργική διαδικασία χωρίς να το έχω προσχεδιάσει, συνέβη, δεν μπόρεσα να το ελέγξω.

Θα μπαίνατε στην διαδικασία του να συμμετάσχετε σε ένα reality μουσικής;

Συμμετείχα σε μουσικούς διαγωνισμούς κλασικού τραγουδιού διότι η έμφαση δινόταν στην ανάδειξη φωνών. Αν η ίδια έμφαση δίνεται και στους τηλεοπτικούς μουσικούς διαγωνισμούς δεν έχω κάποια αντίρρηση.

Πώς συνέβαλλε το περιβάλλον της Αθήνας στην καλλιτεχνική σας πορεία;

Βοήθησε να διευρύνω τα μουσικά ακούσματά μου, τις γνώσεις, το ρεπερτόριο, και να γνωρίσω αρκετούς συναδέλφους μουσικούς, και δασκάλους. Γι’ αυτούς κυρίως τους λόγους, θεωρώ ότι η επαρχία βρίσκεται σε βρεφικό ακόμα στάδιο, σε σχέση με αυτόν που ζει στην πόλη, ο οποίος αποκτά μια πιο πλεονεκτική θέση.

Η περίοδος της καραντίνας για εσάς που είστε καλλιτέχνης, αξιοποιήθηκε δημιουργικά;

Αν απομονώσω τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που όλοι βιώσαμε, και δυσκολευτήκαμε να κατανοήσουμε, μπορώ να πω πως στάθηκα κάπως τυχερή καθώς υπό τις αντίξοες αυτές συνθήκες της καραντίνας αντιλήφθηκα την ανάγκη μου να δω τα πράγματα από μια πιο θετική πλευρά η οποία με ώθησε στο να ανακαλύψω έναν άγνωστο εαυτό μου που συνθέτει για πρώτη φορά.

Εκτός από τραγουδίστρια είσαι και τραγουδοποιός. Ποιες είναι οι επιρροές σου? Ποιοι είναι οι καλλιτέχνες που σε εμπνέουν;

Μπορούν να με εμπνεύσουν καλλιτέχνες γνωστοί ή άγνωστοι στο ευρύ κοινό, μια έντονη στιγμή που βιώνω, εικόνες, προσωπικότητες, ο έρωτας, και η πολιτικοοικονομική κατάσταση της χώρας. Η έμπνευση όμως τις περισσότερες φορές δε σου χαρίζεται, πρέπει να την ψάξεις, και δεν έγκειται στο τι συμβαίνει γύρω σου αλλά μέσα σου.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία;

Θα μπορούσα να νιώσω πολλά και διαφορετικά συναισθήματα για την επιτυχία ή την αποτυχία όπως χαρά, ολοκλήρωση, υπερηφάνεια, απογοήτευση εκτός από τρόμο.

Ποιες είναι οι τρεις λέξεις με τις οποίες θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου;

Τελειομανής, αισιόδοξη και δημιουργική

Από εδώ και πέρα τι είδος μουσικής θα μας παρουσιάσεις;

 Υπηρετώ τη μουσική και αποφεύγω να την ταξινομώ σε είδη. Τα επόμενα τραγούδια που σχεδιάζω να κυκλοφορήσω αφορούν το ελαφρό λαϊκό και έντεχνο είδος. Με την επιλογή αυτή δεν αποκλείω τα υπόλοιπα είδη μουσικής σε επόμενες δουλειές μου.