Δόμνα Μιχαηλίδου: «Δεν είχα στόχο να ασχοληθώ με την πολιτική – Συχνά βιώνω την αμφισβήτηση»

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Δεν είχα στόχο να ασχοληθώ με την πολιτική – Συχνά βιώνω την αμφισβήτηση»

Καλεσμένη στην εκπομπή «MEGA Καλημέρα», βρέθηκε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μεταξύ άλλων μίλησε για την προσωπική της ζωή, τις συνήθειες της, αλλά και για την πολιτική.

«Δεν είχα στόχο να ασχοληθώ με την πολιτική. Ήμουν ακαδημαϊκός και δίδασκα οικονομικά. Αυτό δεν είχε σχέση με την δουλειά που έκανα ως υφυπουργός Πρόνοιας ασχολιόμουν με τα ιδρύματα, με τα παιδιά καμία σχέση με τα τραπεζικά και τα οικονομικά μοντέλα. Τώρα που ασχολούμαι με την ανεργία, τα συνταξιοδοτικά, την αγορά εργασίας που πάλι δεν έχει σχέση με αυτό που σπούδασα.

Είναι σημαντικό γιατί δεν είναι ότι είμαστε σε μία καθημερινότητα που σε υποχρεώνει να κάνεις αυτό που σπούδασες. Σου έχει μάθει πολλά περισσότερα πράγματα πχ να δουλεύεις σε μία ομάδα και άλλα», είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ενώ με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην θέση της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία και στις κατακτήσεις της στην εργασία.

«Υπάρχει το εξής παράδοξο: από την μία συνταγματικά έχουμε κατοχυρώσει την πλήρη ισότητα μεταξύ άνδρα και γυναίκας αλλά σε πρακτικό επίπεδο δεν ισχύει πχ βρίσκεις την θέση σου σε ένα τραπέζι αλλά δεν έχεις την ίδια «φωνή» και χρειάζεται πολλές φορές να αποδείξεις ότι «δεν είσαι ελέφαντας» και ότι αυτό που θα πεις δεν είναι σαχλαμάρα. Τα έχω ζήσει και τα ζω κάθε μέρα και στην πολιτική. Είσαι σε μία συζήτηση και 9 στους 10 είναι άνδρες», υπογράμμισε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Όσο για τις πρωτοβουλίες του υπουργείου και το νομοθετικό πλαίσιο, η Δόμνα Μιχαηλίδου εξήγησε: «Είναι τεράστιο ζήτημα η μητρότητα και η εργασία. Πολλές γυναίκες θέλουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους και σκέπτομαι “που θα αφήσω το παιδί μου”.

Είναι σημαντικό για μας τι υπηρεσίες κάνουμε πχ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς δίνουμε απόλυτη στήριξη στις γυναίκες, τις άδειες μητρότητας σε κλάδους όπως οι ελεύθερες επαγγελματίες ή οι αγρότισσες. Ανοίγει αυτόν τον μήνα η πλατφόρμα για τις μη μισθωτές γυναίκες. Αν εκείνη η γυναίκα θέλει να γυρίσει στην εργασία έχει το δικαίωμα να μεταφέρει στον άντρα της το επίδομα μητρότητας. Επίσης αν είσαι μη μισθωτή και πάρει το επίδομα σου ο άντρας σου που είναι μισθωτός, τότε ο άνδρας παίρνει το επίδομα μητρότητας και τα δώρα του μισθωτού».

Επίσης η πολιτικός απάντησε στο αν έχει δεχθεί ρατσιστικά σχόλια, λέγοντας: «Συχνά βιώνω την αμφισβήτηση. Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν την εμπειρία του παρελθόντος και είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Οι νέοι όμως είμαστε πιο ανοιχτοί στις αντιλήψεις, δεν φοβόμαστε τόσο».