Doctor Strange in the Multiverse of Madness: Έρχεται στους κινηματογράφους

Doctor Strange in the Multiverse of Madness: Έρχεται στους κινηματογράφους

Η νέα ταινία µε πρωταγωνιστή τον Doctor Strange που σκηνοθετεί ο βετεράνος Sam Raimi, ξεκλειδώνει το πολυσύµπαν της Marvel και εξερευνά νέες αχαρτογράφητες περιοχές, πιο μακριά απ’ ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα.

Αυτό το ταξίδι στο άγνωστο, που σηματοδοτεί την 28η ταινία του MCU, φέρνει τον ήρωά της κοντά σε μυστικούς συμμάχους, καινούργιους και παλιούς, καθώς διασχίζουν αλλόκοτες και επικίνδυνες εναλλακτικές πραγματικότητες του πολυσύµπαντος, για να αντιμετωπίσουν έναν
αινιγματικό νέο αντίπαλο.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Benedict Cumberbatch (The Power of the Dog, The Imitation Game), Chiwetel Ejiofor (Infinite, Locked Down), Elizabeth Olsen (WandaVision, Avengers: Endgame), Benedict Wong (Deadly Class, Gemini Man), Xochitl Gomez (The Baby-Sitters Club, Roped), Sheila Atim (Bruised, Τhe Underground Railroad), Adam Hugill (The Watch, 1917), Michael Stühlbarg (A Serious Man, Call Me by Your Name) και η Rachel McAdams (Midnight in Paris, Sherlock Holmes).

ΣΥΝΟΨΗ

Καθώς ο Doctor Strange κάνει ένα συναρπαστικό, πολυδιάστατο ταξίδι σε διαφορετικά σύμπαντα και διασχίζει παράξενες και επικίνδυνες εναλλακτικές πραγματικότητες μαζί µε παλιούς και νέους συμμάχους, ένας μυστηριώδης νέος αντίπαλος τον περιμένει.

Διάρκεια: 126’

5 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη FEELGOOD

ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΠΟΛΥΣΥΜΠΑΝ

Tον Ιούλιο του 1963, ο Doctor Strange έκανε την πρώτη εµφάνισή του στα κόµικς της Marvel µε τίτλο Strange Tales, µε την υπογραφή των Steve Ditko και Stan Lee. Χρειάστηκαν 53 χρόνια για να αποκτήσει τη δική του ταινία στο MCU το 2016.

Τώρα έρχεται η ταινία Doctor Strange in the Multiverse of Madness και ωθεί το είδος της φαντασίας σε ένα σκοτεινό και πρωτόγνωρο µέρος.

Από την αρχή του ταξιδιού του στις µυστικιστικές τέχνες, ο Αρχαιότατος είχε προειδοποιήσει τον Doctor Stephen Strange ότι, αν του πει τα πάντα, τότε θα το έβαζε στα πόδια, ουρλιάζοντας από τρόµο. Τότε κανείς δεν µπορούσε να υποψιαστεί πόσο προφητικές ήταν αυτές οι κουβέντες, γιατί πέντε χρόνια αργότερα ο Sam Raimi, ο µαέστρος του τρόµου και ο µάγος της αγωνίας, πήρε τα ηνία της δεύτερης ταινίας µε πρωταγωνιστή τον Doctor Strange.

Ο Raimi είναι εξοικειωµένος µε τις υπερηρωικές ταινίες. Σκηνοθέτησε την ταινία Darkman το 1990 και την πρώτη τριλογία του Spider-Man.

Οπότε, τι µπορεί να προσφέρει στο είδος 15 χρόνια αργότερα;

«Όταν ο Kevin Feige ανακοίνωσε ότι ήθελε να δώσει λίγα στοιχεία τρόµου στον Doctor Strange, µου προκάλεσε το ενδιαφέρον» εξηγεί ο Raimi.

«Ο τρόµος και η αγωνία ήταν πάντα οι πιο ευχάριστες όψεις της σκηνοθεσίας για εµένα. Ένας από τους λόγους που µε ενδιαφέρει ο Doctor Strange ως χαρακτήρας είναι ότι πρόκειται για µάγο. Όταν ήµουν νέος, δούλευα σαν µάγος σε παιδικά πάρτι και σε γάµους. Μου άρεσε πολύ να παίζω µε τις ψευδαισθήσεις. Ένας υπερήρωας που είναι θαυµατοποιός και µάγος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον».

Όσοι είναι εξοικειωµένοι µε τις ταινίες του Raimi ξέρουν ότι αρέσκεται να σπρώχνει τα όρια και να παίζει µε τις προσδοκίες του κοινού, φτάνοντας σε περιοχές που λίγοι σκηνοθέτες τολµούν να προσεγγίσουν. Ο ίδιος είναι φανατικός αναγνώστης των κόµικς και η κίνηση της κάµερας στις ταινίες του είναι επηρεασµένη από αυτό το µέσο, µε τα κοντινά πλάνα, τις παράξενες γωνίες και το γρήγορο µοντάζ να είναι αναφορές στην τέχνη των κόµικς.

Ως δείγµα αυτού που πρόκειται να δούµε στην ταινία, ο σκηνοθέτης λέει, «Η πρώτη ταινία του Doctor Strange άνοιξε το µυαλό των θεατών και τώρα, στο Doctor Strange in the Multiverse of Madness θα πάµε ακόµα πιο µακριά. Αυτή η ταινία µάς οδηγεί σε ένα ταξίδι µέσα από τις διαφορετικές πραγµατικότητες του πολυσύµπαντος».

Το πολυσύµπαν για το οποίο µιλάει ο Raimi έχει αναρίθµητα παράλληλα σύµπαντα, και κάθε σύµπαν φιλοξενεί κάτι που υπάρχει ήδη σε άλλο σύµπαν, αλλά µε διαφορετικό τρόπο. Φανταστείτε πολλές εκδοχές του εαυτού σας να ζουν σε διαφορετικές εκδοχές της πραγµατικότητας όπως την ξέρετε, να κάνουν διαφορετικές ζωές µε διαφορετικές εκβάσεις από αυτή που έχει η ζωή σας σήµερα. Αυτό είναι το πολυσύµπαν.

Τώρα, µε την εµφάνιση της America Chavez, που έχει τη δύναµη να διασχίζει διαφορετικά σύµπαντα, αυτές οι πιθανότητες έχουν δεκαπλασιαστεί, δίνοντας στους δηµιουργούς την ευκαιρία να εξερευνήσουν το πολυσύµπαν µε έναν πρωτόγνωρο τρόπο. Αυτή η δύναµη εκφράζεται µέσα από πολλές διαφορετικές ευκαιρίες.

«Στο παρελθόν, οι ταινίες της Marvel είχαν υπονοήσει το πολυσύµπαν, την ιδέα ότι µέσα στο πολυσύµπαν, υπάρχει κάθε δυνατή εκδοχή του κόσµου µας» λέει ο παραγωγός Eric Hauserman Carroll. «Στην ταινία Doctor Strange in the Multiverse of Madness, ο Stephen Strange θα µας ανοίξει το παράθυρο σε όλο αυτό».

ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Ο Benedict Cumberbatch επιστρέφει ως Doctor Strange, του οποίου η περιπέτεια στο πολυσύµπαν τον οδηγεί σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Ο Cumberbatch εξηγεί, «ο Strange βλέπει µέσα από την εµπειρία του πολυσύµπαντος διαφορετικές εκδοχές του εαυτού του και ανακαλύπτει πόσα µοτίβα συµπεριφοράς έχει.

Είναι σαν ένα αποτύπωµα, µια ταυτοποίηση του ποιος είναι σε κάθε σύµπαν και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που βρίσκει µπροστά του. Θα γίνει ο ήρωας του εχθρού του ή ο εχθρός του ήρωά του; Ποιος είναι ο δικός µας Doctor Strange στο πολυσύµπαν; Έρχεται κυριολεκτικά αντιµέτωπος µε πολλές εκδοχές του εαυτού του για να καταλάβει ο ίδιος ποιος είναι».

Η Elizabeth Olsen ανέλαβε για πρώτη φορά τον ρόλο της Wanda το 2014 όταν εµφανίστηκε στην ταινία Captain America: The Winter Soldier. Το γεγονός ότι η Wanda απέκτησε τη δική της τηλεοπτική σειρά αποδεικνύει την ικανότητα της Olsen να χαρίσει ανθρώπινα στοιχεία σε µια δυνατή ηρωίδα-µάγισσα, προσδίδοντάς της πολλά επίπεδα που άγγιξαν το παγκόσµιο κοινό.

Για την Olsen η ευκαιρία να υποδυθεί ξανά τον χαρακτήρα ήταν υπέροχη. «∆εν είναι ό,τι πιο απολαυστικό, κατά τη γνώµη µου, να παίζεις κάποιον που ποτέ δεν κάνει λάθη» λέει η Olsen. «∆εν το βρίσκω ενδιαφέρον. Νοµίζω ότι ο λόγος που µου άρεσε τόσο πολύ η Wanda είναι γιατί έχει ξεκάθαρες απόψεις. ∆εν συµµορφώνεται µε τους υπόλοιπους, κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Κάνει τις δικές της σκέψεις και παραδέχεται τα λάθη της».

Η America Chavez ζωντανεύει στη µεγάλη οθόνη από τη 16χρονη Xochitl Gomez. Η νεαρή ηθοποιός έκανε το ντεµπούτο της το 2019, όταν έπαιξε στη σειρά The Baby-Sitters Club. Η ηθοποιός νιώθει ότι η εµφάνιση της America σε ταινία του Doctor Strange είναι η καλύτερη εισαγωγή του χαρακτήρα στο MCU.

«Μου άρεσε ο τρόπος που την εισήγαγαν σε ταινία του Doctor Strange, γιατί µπορεί να ταξιδεύει στο πολυσύµπαν» λέει ηGomez. «Είναι αβίαστο. Λειτουργεί. Είµαι χαρούµενη που το σενάριο εντάσσει την ιστορία της America τόσο τέλεια. Και µου αρέσει που είναι τόσο νέα. Νοµίζω ότι το κοινό θα ενθουσιαστεί».

Για τον Chiwetel Ejiofor που αναλαµβάνει ξανά τον ρόλο του Mordo, η εµπειρία είναι µαγική. «Μου είχε λείψει πολύ ο χαρακτήρας» παραδέχεται ο ηθοποιός. «Και µόνο που ξέρω ότι θα πούµε το επόµενο µέρος της ιστορίας, είµαι ενθουσιασµένος. Είναι συναρπαστική ιστορία χάρη σε όλα αυτά τα διαφορετικά σύµπαντα».

Αντίστοιχα, η Rachel McAdams ήταν πολύ χαρούµενη που ενσάρκωσε την Christine, τον παλιό έρωτα του Doctor Strange.

«Είναι ένα δώρο να µπορείς να επιστρέψεις στον ίδιο χαρακτήρα, ειδικά όταν δεν το περιµένεις» λέει η McAdams.  «Είναι σαν µια επανασύνδεση µε έναν παλιό φίλο. Είναι γλυκόπικρη εµπειρία να βάζεις έναν χαρακτήρα στο ράφι και να νοµίζεις ότι δεν θα τον ξαναπαίξεις. Οπότε, ήταν πολύ ωραίο που αυτοί οι χαρακτήρες είναι ακόµα ζωντανοί και επιστρέφουν. Οι δυνατότητες είναι αµέτρητες».

Το καστ συµπληρώνει ο Michael Stühlbarg, που υποδύεται ξανά τον παλιό συνάδελφο του Doctor Strange, τον Dr. Nic West. Στην ταινία εµφανίζονται, επίσης, ο Adam Hugill στον ρόλο του Rintrah και η Sheila Atim στον ρόλο της Sara.

ΤΟ ΠΟΛΥΣΥΜΠΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ…

Οι θεατές της νέας ταινίας του Doctor Strange θα βιώσουν ένα πρωτόγονο, καταιγιστικό ταξίδι σε διαφορετικά σύµπαντα µε θεαµατικές σκηνές, εντυπωσιακή δράση και πολλή αγωνία. Ο Benedict Cumberbatch λέει, «η ταινία έχει ταξίδια σε διαφορετικά σύµπαντα που κόβουν την ανάσα. ∆ιακυβεύονται πολλά στην ιστορία και ο κίνδυνος είναι µεγάλος. Όλα δένουν πολύ ωραία στο
σύνολο».

Ο σκηνοθέτης Sam Raimi καταλήγει στην ουσία που κάνει το MCU ακαταµάχητο: «Το σύµπαν της Marvel προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού µε τους χαρακτήρες του. Ποιοι είναι; Τι θα µπορούσαν να έχουν γίνει; Έχουν πάρει τις σωστές αποφάσεις; Ακόµα και στην ταινία Avengers: Endgame, φαίνεται ότι κάποιοι χαρακτήρες µετάνιωσαν για τις επιλογές τους.

Σε αυτή την ταινία φαίνονται οι συνέπειες κι αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Η συνέχεια των ιστοριών από ταινία σε ταινία δίνει πολύ πλούσιο υλικό και µπορούµε να το εξερευνήσουµε εκτεταµένα σε αυτή την ταινία».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο:
Michael Waldron

Σκηνοθεσία:
Sam Raimi

Παίζουν:
Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Elizabeth Olsen, Xochitl Gomez, Sheila, Adam Hugill, Michael Stühlbarg, Rachel McAdams

∆ιεύθυνση Φωτογραφίας:
John Mathieson

Σχεδιασµός Παραγωγής:
Charles Wood

Κοστούµια:
Graham Churchyard

Μοντάζ:
Bob Murawski, Tia Nolan

Μουσική:
Danny Elfman

5 Μαΐου στους κινηματογράφους από τη FEELGOOD