Βότανα καρποί της γης: Βιοποικιλότητα και κρητική διατροφή στην ΕΡΤ3

Βότανα καρποί της γης: Βιοποικιλότητα και κρητική διατροφή στην ΕΡΤ3

«Βότανα καρποί της γης»

Τίτλος επεισοδίου: «Βιοποικιλότητα και κρητική διατροφή»

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 στις 12:00

Στην Κρήτη ταξιδεύουμε σε αυτό το επεισόδιο της εκπομπής της ΕΡΤ3 «Βότανα καρποί της γης» και στο νότιο Ηράκλειο, όπου γνωρίζουμε τον Γιάννη Γιαννούτσο, έναν άνθρωπο ανήσυχο και δημιουργικό που καλλιεργεί με βιοδυναμική μέθοδο – ανάμεσα σε πολλά αρωματικά φυτά – το ταπεινό φλισκούνι. Παλιότερα, γιαγιάδες και παππούδες το γνώριζαν, μα σήμερα έχει λησμονηθεί.

Στη συνέχεια πηγαίνουμε στην βορειοδυτική άκρη της Κρήτης, όπου η Βάλια με την καθοδήγηση του Μανώλη Καρπαδάκη, συμμετέχει σε γευσιγνωσία ελαιολάδου και μαθαίνει για το τερουάρ: το συνδυασμό μικροκλίματος, εδάφους και καλλιεργητικών φροντίδων.

Το ποικίλο γευστικά προφίλ του ελαιολάδου και οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι η βάση της περίφημης κρητικής διατροφής. Η αξία της ελιάς δεν είναι μόνο βιολογική αλλά και μεταφυσική, καθώς το λάδι της, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, θεωρείται ιερό.

Σκηνοθεσία-αρχισυνταξία: Λυδία Κώνστα
Σενάριο: Ζακ Κατικαρίδης
Παρουσίαση: Βάλια Βλάτσιου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Κόγιας
Ήχος: Τάσος Καραδέδος
Μουσική τίτλων αρχής: Κωνσταντίνος Κατικαρίδης – Son of a Beat
Σήμα Αρχής – Graphics: Threehop – Παναγιώτης Γιωργάκας
Μοντάζ: Απόστολος Καρουλάς
Διεύθυνση Παραγωγής: Χριστίνα Γκωλέκα

  • Επανάληψη στις 18:00 την ίδια ημέρα
  • Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3