Το αλάτι της γης: Πρωτοχρονιά στη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία

Το αλάτι της γης: Πρωτοχρονιά στη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ
Με τον Λάμπρο Λιάβα

«Πρωτοχρονιά στη Σμύρνη και τη Μικρά Ασία»  

Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022, στις 13:00

Την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022, στις 13:00, ο Λάμπρος Λιάβας και «Το αλάτι της γης», στην ΕΡΤ1, μας προσκαλούν σ’ ένα πρωτοχρονιάτικο μουσικό «ποδαρικό» μ’ ένα γιορταστικό αφιέρωμα στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής, στα έθιμα και τα τραγούδια τους.

Τις ημέρες αυτές συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την πρώτη εκπομπή του τηλεοπτικού κύκλου «Το αλάτι της γης», στην οποία συμμετείχαν οι γυναίκες από τη Νέα Ερυθραία Αττικής, απόγονοι προσφύγων από τα χωριά της χερσονήσου της Ερυθραίας κοντά στη Σμύρνη.

Με αφορμή αυτή την επέτειο, και τιμώντας την έναρξη του έτους μνήμης του προσφυγικού Ελληνισμού (1922-2022/100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή), η δυναμική ομάδα του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας μάς ταξιδεύει στη Σμύρνη και στα παράλια της Ιωνίας, καθώς και στην Προποντίδα, με τα πιο αγαπημένα τραγούδια και χορούς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Ο Θοδωρής Κοντάρας, ακάματος ερευνητής του μικρασιατικού πολιτισμού, αναφέρεται στην ανθρωπογεωγραφία των επιμέρους περιοχών και στα έθιμα και στις συνήθειες των Ρωμιών για το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι γυναίκες της παρέας καταφτάνουν με τα εξαιρετικά φαγητά και τα γλυκά που ετοίμασαν για την εκπομπή και μας ξεναγούν στην πλούσια μικρασιάτικη γαστρονομία και τα «μπερεκέτια» των ημερών!

Παίζουν οι μουσικοί: Χρίστος Τσιαμούλης (ούτι-τραγούδι), Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι), Μανούσος Κλαπάκης και Σταμάτης Βλάχος (τουμπελέκι).

Τραγουδούν η Τούλα Σιδέρη και οι: Ελένη Αλεξανδροπούλου, Στέλλα Βογιατζή, Σούλα Κλημάνογλου, Χρύσα Μαδούρογλου, Μιμή Μούσα, Δέσποινα Μουστάκη, Μαρία Ρεμούνδου, Μάγδα Τσιρογιάννη και Κατίνα Χατζηανέστη.

Χορεύουν μέλη του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας, από το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ).

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS