Η «Κυριακή στο Χωριό Ξανά» στην Αγία Ευθυμία Φωκίδας

Η «Κυριακή στο Χωριό Ξανά» στην Αγία Ευθυμία Φωκίδας

«ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΞΑΝΑ»

Τίτλος επεισοδίου: «Αγία Ευθυμία Φωκίδας»

Κυριακή 8 Μαΐου 2022 στις 12:30

Η αγαπημένη εκπομπή της ΕΡΤ3 που φέρνει στο ποροσκήνιο τα χωριά της ελληνικής περιφέρειας «Κυριακή στο χωριό ξανά» την Κυριακή 8 Μαΐου, στις 12:30 το μεσημέρι, μας ξεναγεί στην ιστορική Αγία Ευθυμία Φωκίδας, στους πρόποδες της Γκιώνας, που κατοικείται αδιαλείπτως από την αρχαιότητα.

Στο νέο επεισόδιο, ο Κωστής Ζαφειράκης ανιχνεύει την πλούσια ιστορία της Αγίας Ευθυμίας Φωκίδας, από την αρχαία εποχή ως την Τουρκοκρατία και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρώτο όνομα του χωριού ήταν Μυωνία. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1580 και την ευεργετική παρουσία του Αγίου Ευθυμίου, το χωριό μετονομάζεται σε Αγία Ευθυμία. Ο Πατέρας Σταμάτης ερμηνεύει ένα τραγούδι που αφηγείται τα γεγονότα του σκληρού 1943 κι εξηγεί γιατί το χωριό ονομάζεται «μαρτυρικό».

Ο Κωστής κουβεντιάζει με τους κατοίκους για την οικονομία, τις συνήθειες, τα ήθη, τα έθιμα, τις αναμνήσεις τους, τη σύγχρονη πραγματικότητα και τα όνειρά τους. Επισκέπτεται το σπίτι-μουσείο του σπουδαίου ποιητή και πεζογράφου Γιάννη Σκαρίμπα και την γειτονιά όπου γεννήθηκε κάποτε ο θρυλικός αρματωλός Αστραπόγιαννος.

Συναντά τους ιδρυτές του «Mionia Run» – αγώνα ορεινού τρεξίματος που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι – και τους μοτοσυκλετιστές της περιοχής. Και στην κουζίνα του Στάθη μαθαίνει πώς φτιάχνεται η παραδοσιακή σούπα με γίδα και λαχανικά.

Σενάριο-Αρχισυνταξία: Κωστής Ζαφειράκης
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος
Οπερατέρ: Διονύσης Πετρουτσόπουλος, Μάκης Πεσκελίδης, Γιώργος Κόγιας, Κώστας Αυγέρης
Εναέριες λήψεις: Γιώργος Κόγιας

Ήχος: Τάσος Καραδέδος
Μίξη ήχου: Ηλίας Σταμπουλής
Σχεδιασμός γραφικών: Θανάσης Γεωργίου
Μοντάζ-post production: Βαγγέλης Μολυβιάτης
Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Γκωλέκα
Β. Αρχισυντάκτη: Χρύσα Σιμώνη

  • Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3