Η «Κυριακή στο Χωριό Ξανά» στη Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας

Η «Κυριακή στο Χωριό Ξανά» στη Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας

«ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΞΑΝΑ»
«Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας»

Κυριακή 15 Μαΐου 2022 στις 12:30

Η αγαπημένη εκπομπή της ΕΡΤ3 που φέρνει στο προσκήνιο τα χωριά της ελληνικής περιφέρειας «Κυριακή στο χωριό ξανά» αυτήν την Κυριακή, 15 Μαΐου, στις 12:30 το μεσημέρι, μας ξεναγεί στο διάσημο «μπαλκόνι της Αιτωλοακαρνανίας», στην Σταμνά, ένα ιστορικό χωριό πολύ κοντά στο θρυλικό Μεσολόγγι, όπου η φύση κάνει τα θαύματά της και ο χρόνος τρέχει με άλλες ταχύτητες.

Ο Κωστής Ζαφειράκης μας ξεναγεί, ξεκινώντας από την παραδοσιακή ταβέρνα του Παναγιώτη, όπου και ξεκινά η Κυριακάτικη γιορτή. Παρά τον «τζαναμπέτη καιρό», με τον εντυπωσιακό χορό «Ήλιος-Ραστ» διώχνουμε τα σύννεφα μακριά και το γλέντι συνεχίζεται με θέα στην κοιλάδα του Αχελώου.

Ο Κωστής κουβεντιάζει με τους κατοίκους για την ιστορία της περιοχής, το χθες και το αύριο, καταγράφει τις προσωπικές τους ιστορίες και τα ζητήματα που τους απασχολούν. Επισκέπτεται τον συνεταιρισμό «Αρχαία Ωλενία» και μαθαίνει για τον «μαύρο χρυσό», όπως έχουν βαφτίσει την ελιά Καλαμών, αφού αποτελεί τον βασικό κορμό της τοπικής οικονομίας. Παρακολουθεί ένα ιστορικό έθιμο, τους «Αρματωμένους», με τα παλικάρια να ξεσηκώνουν το χωριό τραγουδώντας και χορεύοντας.

Οι γυναίκες του χωριού, με την χορωδία τους, μας αφιερώνουν κάτι απ’ την ψυχή τους και μας αποκαλύπτουν όλα τα μυστικά της καθημερινότητας εδώ, στη Σταμνά. Τέλος, μαθαίνουμε τα πάντα γύρω από την ντόπια γαστρονομική παράδοση, καθώς και τις συνταγές για ξινοτύρι και χοιρινό με σέλινο.

Σενάριο-Αρχισυνταξία: Κωστής Ζαφειράκης
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος
Οπερατέρ: Διονύσης Πετρουτσόπουλος, Μάκης Πεσκελίδης, Γιώργος Κόγιας, Κώστας Αυγέρης
Εναέριες λήψεις: Γιώργος Κόγιας
Ήχος: Τάσος Καραδέδος
Μίξη ήχου: Ηλίας Σταμπουλής
Σχεδιασμός γραφικών: Θανάσης Γεωργίου
Μοντάζ-post production: Βαγγέλης Μολυβιάτης
Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Γκωλέκα
Β. Αρχισυντάκτη: Χρύσα Σιμώνη

  • Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3