To σεξουαλικό σκάνδαλο που συγκλονίζει το Hollywood και η “ανάμειξη” της κόρης του Barack Obama

To σεξουαλικό σκάνδαλο που συγκλονίζει το Hollywood και η “ανάμειξη” της κόρης του Barack Obama

Ο Harvey Weinstein κατάφερε να μετατραπεί σε ένα βράδυ, από παραγωγός των οσκαρικών επιτυχιών, στον πιο μισητό άνθρωπο του Hollywood, με τις υποθέσεις ηθοποιών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον ίδιο, να σκάνε η μία μετά την άλλη.

Ο 65χρονος φαίνεται να ακολουθούσε πιστά το ίδιο μοτίβο με τις εργαζόμενες που επιχειρούσε να αποπλανήσει. Βρίσκονταν όλες στην αρχή της καριέρας τους, δηλαδή ήταν 20-25 ετών, και τους έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναθέτοντάς τους απαιτητικά πρότζεκτ, διατηρώντας ταυτόχρονα το αυστηρό προφίλ του πανίσχυρου, σοβαρού διευθυντή. Έτσι, όταν τις καλούσε πρωινές ώρες στο ξενοδοχείο του, καμία δεν υποψιαζόταν κάτι επιλήψιμο. Ήταν μια «αποδοτική» μέθοδος. Το μόνο που άλλαζε ήταν τα ξενοδοχεία, από το Peninsula Beverly Hills στο Savoy του Λονδίνου, κι από το Hôtel du Cap-Eden-Roc στις Κάννες στο Stein Eriksen Lodge στη Γιούτα.Η Laura Madden, μια ακόμη πρώην εργαζόμενη του Weinstein, είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τις ανήθικες προτάσεις του δύο φορές μέσα στο 1991. Τη μία σε σουίτα ξενοδοχείου στο Λονδίνο και την άλλη στο Δουβλίνο. «Ήταν τόσο χειριστικός και επικίνδυνος! Σε έφτανε σε σημείο να αναρωτιέσαι για σένα, μήπως φταις εσύ. Σε έκανε να αμφισβητείς τον εαυτό σου, να σκέφτεσαι πως το να κάνεις μασάζ στο γυμνό αφεντικό σου δεν είναι κάτι τραγικό. Όταν βρήκα το κουράγιο να το εξομολογηθώ σε συναδέλφους μου, διαπίστωσα πως δεν ήμουν η μόνη. Ήμασταν, όμως, τόσο νέες τότε…».

Το 1998 η 25χρονη Zelda Perkins αντιμετώπισε τον Weinstein στο Λονδίνο. Του ζήτησε να σταματήσει και απείλησε πως θα δημοσιοποιήσει την απρεπή συμπεριφορά του προς τις γυναίκες υπάλληλους του. Σήμερα, θεατρική παραγωγός πλέον, αρνήθηκε να μιλήσει.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, στο Beverly Hills, τις ίδιες «προτάσεις» δέχτηκε από τον –και πάλι γυμνό– Harvey Weinstein μία ακόμη υπάλληλός του. Η κοπέλα, σοκαρισμένη και τρομαγμένη, εξομολογήθηκε τα πάντα στην προϊσταμένη συνάδελφό της Lauren O’Connor. Η O’Connor συνέταξε ένα εσωτερικό memo που απευθυνόταν σε μεγαλοστελέχη της εταιρείας αναφέροντας συγκεκριμένα πως «υπάρχει ένα πολύ τοξικό περιβάλλον για τις γυναίκες που εργάζονται στην εταιρεία. Είμαι μια γυναίκα 28 ετών που προσπαθώ να κάνω καριέρα. Ο Harvey Weinstein είναι 64 ετών, διάσημος και αυτή είναι η εταιρεία του. Είμαι επαγγελματίας και προσπαθώ να συμπεριφέρομαι ως επαγγελματίας, αλλά δεν έχω αντίστοιχη αντιμετώπιση». Κι ενώ η O’Connor περιγράφει τις συνθήκες εργασίας για τα δύο μόλις χρόνια που έμεινε στην εταιρεία του Weinstein, πολλές πρώην εργαζόμενες εκεί σε διαφορετικές εποχές καταλήγουν στις ίδιες μαρτυρίες, κάνοντας λόγο για καριέρες που χάθηκαν άδικα, για τρομοκρατημένες γυναίκες, κυρίως για ευάλωτες εργαζόμενες που δεν άντεξαν το ψυχολογικό βάρος. Σύμφωνα με την έρευνα των New York Times, υπάρχουν αρχεία, e-mails και ηχογραφημένες συνομιλίες που πιστοποιούν κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και ανεπιθύμητης σωματικής επαφής από οκτώ γυναίκες, εργαζόμενες στην εταιρεία του Weinstein, ηθοποιούς, μοντέλα, στελέχη. Τις υποθέσεις επιβεβαιώνουν ανώνυμα παλιοί συνεργάτες του Weinstein.

Δείτε τη συνέχεια στο peoplegreece.com