Προμηθέας Δεσμώτης | Η περιοδεία συνεχίζεται!

Προμηθέας Δεσμώτης | Η περιοδεία συνεχίζεται!

Μετά τις πρώτες εξαιρετικά επαινετικές κριτικές και τις sold out παραστάσεις σε όλη την Κρήτη, ο προφητικός και μυστικιστικός Προμηθέας Δεσμώτης, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη συνεχίζει το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα.

*Κλείστε εγκαίρως τα εισιτήριά σας πριν εξαντληθούν, καθώς οι παραστάσεις έχουν ανοίξει με μειωμένη πληρότητα λόγω των μέτρων κατά της Covid-19.

Ο κλασικός και πανάρχαιος μύθος του Αισχύλου, Προμηθέας Δεσμώτης, θα παρουσιαστεί τον Ιούλιο σε επιλεγμένα Φεστιβάλ στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα και στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 20, 21 και 22 Αυγούστου.

Σε μία εξαιρετική διανομή, μεταξύ άλλων, τον ρόλο του Ωκεανού ερμηνεύει ο Αλέκος Συσσοβίτης, το ρόλο του Ερμή ο Ιωάννης Παπαζήσης και τον ρόλο της Ιούς, η Ηρώ Μπέζου.

Στον ρόλο του Προμηθέα ο Γιάννης Στάνκογλου.

Διαβάστε τις πρώτες κριτικές της παράστασης:

Στον επιβλητικό βράχο των σκηνικών της Μαγδαληνής Αυγερινού, με τη ρυθμική ένταση της μουσικής του Φώτη Σιώτα, ο Γιάννης Στάνκογλου ενσάρκωσε με πάθος και επιδέξια τεχνική τον προστάτη των ανθρώπων Προμηθέα.

Ο Δαυίδ Μαλτέζε έπεισε ως Ήφαιστος που συμπονεί, ο Αλέκος Συσσοβίτης σε έναν Ωκεανό με στοιχεία από τον Τζόκερ έδωσε μια άλλη διάσταση των σχέσεων εξουσίας και ο Ιωάννης Παπαζήσης ως Ερμής προσπάθησε να γεφυρώσει την αντιπαλότητα του Προμηθέα με τον Δία. Την παράσταση όμως έκλεψε η Ιώ (Ηρώ Μπέζου) υποβοηθούμενη από το καταπληκτικό κουστούμι ανθρωπόμορφου της Βασιλικής Σύρμα. Η Μπέζου στον σπαρακτικό μονόλογο της αποπλανημένης από τον Δία, εξόριστης και τερατόμορφης από την οργή της Ήρας, Ιούς, είναι αριστουργηματική.

Ο Άρης Μπινιάρης, έδωσε στην εξαιρετική μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα, μια άλλη δυναμική του αισχύλειου λόγου… Δίχως πολλούς σκηνοθετικούς πειρασμούς, με κύριο όπλο του τη μουσική, κατάφερε να συγκινήσει και να μεταδώσει το μήνυμα της σταύρωσης και της θυσίας για το καλό της ανθρωπότητας. Βλέποντας τη σκιά του αλυσοδεμένου Προμηθέα στα βράχια της Τάφρου, με τον εύστοχο φωτισμό του Αλέκου Αναστασίου, είναι αδύνατον να μη νιώσεις τη συγκίνηση της εξαιρετικής ερμηνείας του Γιάννη Στάνκογλου, που με κλιμακούμενη ένταση οδηγείται στην εκπλήρωση του τραγικού πεπρωμένου του.

Επίκαιρο το κείμενο του Αισχύλου, όπως πάντα αποτελεί τροφή για διάλογο και σκέψη. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο μεταφραστής του έργου: «Αυτός που δεν καταλαβαίνει τον Προμηθέα είναι αθεράπευτα ανίκανος να πάρει στα χέρια του τον εαυτό του. Γι’ αυτό ίσως η ανθρωπότητα θυμάται τον Προμηθέα όταν βρίσκεται σε σημείο καμπής».

Κυριακή Μπεϊόγλου, 11.7.2021, Εφημερίδα των Συντακτών

Tο έργο και η παράσταση αναφέρονται σε όλους όσους μαρτύρησαν για τα ιδεώδη τους και την ελευθερία τους να τα εκφράσουν, χωρίς να υπαναχωρούν στις ιδέες τους ούτε να κάνουν εκπτώσεις.

Ένα καταπληκτικός χορωδιακός ψαλμός θέλει «τον άνθρωπο να περπατήσει στην έρημο του χρόνου, μέχρι να βρεθεί όρθιος στην μέση της απεραντοσύνης».

Ο Αισχύλος σε όλα του τα έργα διακρίνεται από μια κλιμάκωση της έντασης. Αυτό ακολουθεί και η παράσταση καθώς ο Προμηθέας (Γιάννης Στάνκογλου) εξελίσσεται σε έναν άγριο επαναστάτη.

Πρόκειται για μια παράσταση με το στίγμα του σκηνοθέτη της, του Άρη Μπινιάρη, όπου η μουσική συνοδεύει τη δράση στην σκηνή αφουγκράζεται το κείμενο και πράγματι δημιουργεί έναν ακόμα ρόλο.

Μαρία Μαρή, 13.7.2021, theatromania.gr

…Εξαιρετικά παραστάθηκε το έργο! Εξαιρετικοί οι συντελεστές, όλοι μα όλοι! Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης, ο μεταφραστής ασφαλώς πρώτα Γιώργος Μπλάνας. Μουσική, σκηνικά, κοστούμια, όλα, όλα… Εξαιρετική ερμηνεία του Γιάννη Στάνκογλου με εκφορά ρωμαλέα και «θεατρικό ίδρω» να λάμπει στο σώμα και να «ποτίζει» τα δεσμά, τον βράχο, τη νύχτα…

Βεβαίως και ο Αλέκος Συσσοβίτης ως Ωκεανός, ο Δαυίδ Μαλτέζε, ο Ιωάννης Παπαζήσης, κι εκείνη η Αργίτισσα βασιλοπούλα η Ιώ, της Ηρούς Μπέζου με την πικρή μοίρα, λόγω Δία ασφαλώς, αλλά και Ήρας φθονερής, μην το ξεχνούμε!..

Θέλω όμως να σταθώ και στον Χορό! Να τον παραλληλίσω τολμηρά με τον χορό που «έγραψε» στη θεατρική μας ιστορία. Με τον χορό τον απαράμιλλο στους «Όρνιθες» του Κάρολου Κουν!
Εδώ, μια εννιαμελής “ορχηστρίδα ισχύς” έξοχη! Σαν μίσχοι τρυφεροί λουλουδιών, οι κοπέλες με φόρεμα λιτό, αχνοπράσινο, “κινούσαν” την ταραχή της ψυχής κεντρομόλα, κι ύστερα την απέλυαν φυγόκεντρα, θαυμαστά, να τη μοιραστούν με τον πάσχοντα που θαύμαζαν και συμπονούσαν! Και με την πλατεία βεβαίως! Ώσπου αποφάσισαν σύνοδες του ωραίου δεσμώτη, να τον ακολουθήσουν στον “Τάρταρο βυθό”! Στον χαμό! Από κει δεν διέρχεται ο ελπιδοφόρος βηματισμός του κόσμου; Από τη θυσία δεν διέρχεται;

Φωτεινή Σεγρεδάκη, 12.7.2021, Χανιώτικα Νέα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση:
Γιώργος Μπλάνας

Σκηνοθεσία:
Άρης Μπινιάρης

Μουσική Σύνθεση:
Φώτης Σιώτας

Σκηνικά:
Μαγδαληνή Αυγερινού

Κοστούμια:
Βασιλική Σύρμα

Σχεδιασμός φωτισμών:
Αλέκος Αναστασίου

Επιμέλεια κίνησης – Χορογραφίες:
Εύη Οικονόμου

Σύμβουλος δραματουργίας:
Έλενα Τριανταφυλλοπούλου

Μετρική ανάλυση πρωτοτύπου:
Καίτη Διαμαντάκου

Επιστημονική συνεργάτις:
Κατερίνα Διακουμοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη:
Δώρα Ξαγοράρη

Βοηθός σκηνογράφου:
Ξένια Παπατριανταφύλλου

Βοηθός ενδυματολόγου:
Αλέξανδρος Γαρνάβος

Βοηθός φωτιστή:
Ναυσικά Χριστοδουλάκου

Ειδικές κατασκευές – Γλυπτική:
Εργαστήριο Δήμητρα Καίσαρη

Επιμέλεια μακιγιάζ:
Εύη Ζαφειροπούλου

Φωτογραφίες:
Γιώργος Αναστασάκης

ΔΙΑΝΟΜΗ

Προμηθέας: Γιάννης Στάνκογλου
Κράτος: Άρης Μπινιάρης
Βία: Κωνσταντίνος Γεωργαλής
Ήφαιστος: Δαυίδ Μαλτέζε
Ωκεανός: Αλέκος Συσσοβίτης

Ιώ: Ηρώ Μπέζου
Ερμής: Ιωάννης Παπαζήσης
Ακόλουθοι Κράτους – Βίας: Κατερίνα Δημάτη
Γρηγορία Μεθενίτη
Ακόλουθοι Ωκεανού & Ερμή: Δαυίδ Μαλτέζε
Κωνσταντίνος Γεωργαλής

ΧΟΡΟΣ Αλφαβητικά
Αντριάνα Αντρέοβιτς
Δήμητρα Βήτα
Φιόνα Γεωργιάδη
Κατερίνα Δημάτη
Γρηγορία Μεθενίτη
Νάνσυ Μπούκλη
Δώρα Ξαγοράρη
Λεωνή Ξεροβάσιλα
Αλεξία Σαπρανίδου

Μουσικός επί σκηνής:
Νίκος Παπαϊωάννου Βιολοντσέλο, effects

Αναλυτικά το πρόγραμμα της περιοδείας:

ΙΟΥΛΙΟΣ

20, 21 Ιουλίου: ΚΑΒΑΛΑ
Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

22 Ιουλίου: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Θέατρο Αλτιναλμάνζη

24 Ιουλίου: ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Θέατρο Ε.Η.Μ – Φρόντζου
27, 28 Ιουλίου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θέατρο Δάσους

29 Ιουλίου: ΒΟΛΟΣ
Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας

30 Ιουλίου: ΛΑΡΙΣΑ
Θέατρο Αλκαζάρ

31 Ιουλίου: ΔΕΛΦΟΙ
Θέατρο Φρύνιχος
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

20, 21, 22 Αυγούστου: ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

24 Αυγούστου: ΗΛΙΔΑ
Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας
Παραγωγή: Θέατρο Πορεία, Συμπαραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

Σε όλες τις παραστάσεις θα τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα πρωτόκολλα που ισχύουν κατά της διασποράς της COVID-19.

*Κλείστε εγκαίρως τα εισιτήριά σας πριν εξαντληθούν, καθώς οι παραστάσεις έχουν ανοίξει με μειωμένη πληρότητα λόγω των μέτρων κατά της Covid-19.

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ! Καμία δωρεά σας δεν είναι αμελητέα.
Αντιθέτως, είναι μεγάλη και πολύτιμη.