Πώς γράφουμε σωστά τα προσκλητήρια γάμου;

Πώς γράφουμε σωστά τα προσκλητήρια γάμου;

Οι ετοιμασίες του γάμου έχουν ξεκινήσει και ήρθε η ώρα για τα προσκλητήρια. Τα προσκλητήρια του γάμου αποτελούν ένα στοιχείο το οποίο δίνει μια πρώτη εντύπωση στους καλεσμένους. Ένα προσκλητήριο θα πρέπει να είναι σωστά δομημένο, κομψό και να δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το μυστήριο που πρόκειται να ακολουθήσει. Μερικές φορές ωστόσο, μπορεί να τύχει να παραλείψουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες σε αυτό.

Ας δούμε λοιπόν παρακάτω μερικές συμβουλές σχετικά με το πώς μπορούμε να γράψουμε σωστά τα προσκλητήρια γάμου, και τι θα πρέπει να προσέξετε, ώστε να δημιουργήσετε προσκλητήρια τα οποία θα τραβήξουν τις εντυπώσεις.

Ύφος προσκλητηρίου γάμου

Το ύφος του προσκλητηρίου του γάμου θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό του χαρακτήρα και των ενδιαφερόντων σας. Φυσικά, θα πρέπει και να είναι ανάλογο με το γενικότερο ύφος που θέλετε να έχει ο γάμος. Προτιμάτε κάτι νεανικό; Κάτι πιο κλασικό, ή κάτι χιουμοριστικό; Η τελική επιλογή θα εξαρτηθεί και από τους δυο σας. Μπορείτε να αντλήσετε έμπνευση μέσα από όλες τις στιγμές που έχετε περάσει ως ζευγάρι ή κοινά σας ενδιαφέροντα.

Πληροφορίες προσκλητηρίου

Όπως και να είναι η επιλογή του ύφους του προσκλητηρίου, υπάρχουν μερικά στοιχεία που θα πρέπει να αναγράφονται στο προσκλητήριο του γάμου σας. Ανάμεσα σε αυτά ανήκουν:

  • Όλα τα απαραίτητα ονόματα: Τα ονόματα του γαμπρού, της νύφης, των κουμπάρων και των γονιών του ζευγαριού αποτελούν στοιχεία που θα πρέπει να βρίσκονται σε κάθε προσκλητήριο.
  • Ημερομηνία γάμου: Δε θα πρέπει να παραλείψετε την ακριβή ημέρα και ώρα του γάμου, ακόμη και αν την έχετε ήδη ανακοινώσει στους καλεσμένους σας.
  • Τοποθεσία: Όσον αφορά την τοποθεσία που θα λάβουν χώρα το μυστήριο και η δεξίωση, δε θα πρέπει να παραλείψετε την πλήρη διεύθυνση τους, καθώς μπορεί να μην την γνωρίζουν όλοι οι καλεσμένοι σας. Μην διστάσετε μάλιστα να προσθέσετε και χάρτες, για την καλύτερη εύρεση της τοποθεσίας.
  • Λίστα γάμου: Σε περίπτωση που έχετε λίστα γάμου, θα πρέπει να προσθέσετε την πληροφορία είτε του καταστήματος, είτε του τραπεζικού λογαριασμού. Επισημάνετε όμως ότι η λίστα γάμου είναι προεραιτική.
  • Προθεσμία: Σε περίπτωση που θέλετε να υπολογίσετε με μεγαλύτερη ακρίβεια τους καλεσμένους του γάμου και της δεξίωσης, ζητήστε να σας απαντήσουν θετικά ή αρνητικά, εντός μιας συγκεκριμένης ημερομηνίας. Σας προτείνουμε μάλιστα μια ημερομηνία προγενέστερη από εκείνη που σας έχει ορίσει ο χώρος της δεξίωσης, γιατί σίγουρα θα λάβετε απαντήσεις και σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πώς να γράψετε τα ονόματα των καλεσμένων

Εξίσου σημαντική είναι και η προσφώνηση των καλεσμένων στο φάκελο. Οι τύποι καλεσμένων είναι αρκετοί. Ανάλογα με τον τύπο που έχει ο κάθε ένας από αυτούς, η προσφώνηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ως εξής:

  • Σε ζευγάρι: Αν πρόκειται για ένα ζευγάρι, είτε παντρεμένο, είτε ανύπαντρο, με ή χωρίς παιδιά, θα πρέπει να αναγράψετε τα ονοματεπώνυμα του ζευγαριού ( πχ. κ. Γιώργος Παπαδόπουλος και κ. Μαίρη Παπαντωνίου). Σε περίπτωση που έχουν παιδιά, είναι καλό να αναγραφούν και τα ονόματα των παιδιών
  • Σε ελεύθερο καλεσμένο: Σε περίπτωση που πρόκειται για έναν καλεσμένο σας ο οποίος είναι ελεύθερος, το όνοματεπώνυμο του αρκεί (πχ. κ.Γιώργος Παπαδόπουλος)
  • Σε φιλικό ζευγάρι: Σε περίπτωση που πρόκειται για φιλικό σας ζευγάρι, τα μικρά τους ονόματα αρκούν (πχ Γιώργος και Μαίρη)
  • Σε συγγενείς: Οι συγγενείς μπορούν να λάβουν τη δική τους προσφώνηση στο προσκλητήριο (πχ Θείε…, Θεία…)