Ο λόγος που οι star του Hollywood φόρεσαν μπλε κορδέλα στα Oscar 2023 | Tι ακριβώς συμβολίζει

Ο λόγος που οι star του Hollywood φόρεσαν μπλε κορδέλα στα Oscar 2023 | Tι ακριβώς συμβολίζει

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 95η τελετή απονομής των βραβείων Oscar το βράδυ της Κυριακής 12 Μαρτίου στο Dolby Theatre του Los Angeles.

Μάλιστα, παρουσιαστής της βραδιάς ήταν για 3η φορά ο Jimmy Kimmel που είχε ήδη παρουσιάσει την εκδήλωση το 2017 και το 2018.

Ενώ ανάμεσα σε αυτούς που έδωσαν το παρόν στο σαμπανιζέ χαλί, ήταν και η Cate Blanchett που ήταν υποψήφια στην κατηγορία Best Actress για τον ρόλο της στην ταινία «Tár».

Παρόλα αυτά, η ηθοποιός στη μεγαλύτερη βραδιά του Hollywood, εξέφρασε την αλληλεγγύη της απέναντι στους πρόσφυγες, προσθέτοντας μια μπλε κορδέλα στο outfit της, για να στηρίξει την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

«Αυτό που αγαπώ στον κινηματογράφο είναι ο τρόπος με τον οποίο μας παρασύρει σε συναρπαστικά ανθρώπινα θέματα για να αποκαλύψουμε τον συνδετικό ιστό που μας δένει όλους. Όποτε έχω συναντήσει πρόσφυγες – σε μέρη όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία ή το Μπαγκλαντές, στο Ηνωμένο Βασίλειο ή πίσω στην πατρίδα μου την Αυστραλία – αυτό που με έχει εντυπωσιάσει δεν ήταν η “διαφορετικότητά” τους, αλλά πόσα πράγματα μοιραζόμαστε από κοινού», ανέφερε η Blanchett σε δήλωσή της.

Να πούμε πως οι μπλε κορδέλες επιλέχθηκαν για να επικοινωνήσουν την αλληλεγγύη με τα θύματα και τους επιζώντες της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης, η οποία φέρεται να έχει εκτοπίσει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ανθρώπους μόνο το 2022.

Ωστόσο, εκτός από την Cate Blanchett, με μπλε κορδέλα εμφανίστηκαν επίσης ο Bill Nighy που ήταν υποψήφιος για το πρώτο του Oscar με την ερμηνεία του στην ταινία «Living», ο Edward Berger, σκηνοθέτης του «All Quiet On The Western Front» και η ηθοποιός Dolly De Leon που πρωταγωνίστησε στην ταινία «Triangle Of Sadness» του 2022.

«120 εκατομμύρια εκτοπισμένοι και παιδιά σε φρικτό στρες, δεν νομίζω ότι αυτό είναι πολιτική. Και αυτό είναι εκείνο που αναδεικνύουμε», είπε ο Bill Nighy, λέγοντας πως φόρεσε την κορδέλα του μετά από αίτημα της Blanchett.

Ενώ κάθε κορδέλα φιλοτεχνήθηκε στο χέρι από μια ομάδα της Knotty Tie Co., εταιρείας στο Ντένβερ του Κολοράντο που υποστηρίζει τους επανεγκατεστημένους πρόσφυγες με θέσεις εργασίας, κατάρτιση και εκπαίδευση.

«Η χρήση της μπλε κορδέλας #WithRefugees στο κόκκινο χαλί στέλνει ένα ισχυρό οπτικό μήνυμα ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να αναζητήσουν ασφάλεια – οποιοσδήποτε, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται», έγραψε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε ανακοίνωσή της.

Η μπλε κορδέλα που συνοδεύτηκε από το hashtag #WithRefugees, ήταν μόνο μια από τις πολλές στιγμές της βραδιάς του κινηματογράφου που τίμησε τη δύναμη των προσφύγων.