O Τυχοδιώκτης του Παρισιού (L’ Empereur de Paris) στους κινηματογράφους

O Τυχοδιώκτης του Παρισιού (L' Empereur de Paris) στους κινηματογράφους

Ο Τυχοδιώκτης του Παρισιού
The Emperor of Paris

Με φόντο το Παρίσι και με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Ζαν Φρανσουά Ρισέ συνθέτει μια εντυπωσιακή παραγωγή που μοιάζει με ταξίδι στον χρόνο

Λίγα λόγια για την ταινία

Στο απόγειο της βασιλείας του Ναπολέοντα, ο Βιντόκ, ο μόνος άνθρωπος που απέδρασε με επιτυχία από δύο φυλακές υψηλής ασφαλείας, είναι ένας θρύλος. Αφού θεωρήθηκε νεκρός μετά από την τελευταία, εντυπωσιακή του απόδραση, ο πρώην κακοποιός κρατάει πια χαμηλό προφίλ, ως ένας απλός έμπορος ρούχων. Το παρελθόν του όμως δεν τον αφήνει ήσυχο, καθώς οι πρώην συγκρατούμενοί του τον κατηγορούν για μια δολοφονία που δεν διέπραξε. Για να αποδείξει την αθωότητα και τις καλές προθέσεις του, κλείνει μια συμφωνία με την αστυνομία: κυνηγά όλους τους κλέφτες και δολοφόνους του Παρισιού με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Χωρίς καν να το προσπαθεί, ο Βιντόκ γίνεται από πρώην κατάδικος σερίφης. Ένας συναρπαστικός αληθινός χαρακτήρας – στρατιώτης, κατάδικος, αστυνομικός, συγγραφέας και ιδιωτικός ντετέκτιβ – πηγή έμπνευσης για τον Βοτρέν του Μπαλζάκ, τον Γιάννη Αγιάννη του Ουγκώ και τον Ντυπέν του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Ο πραγματικός Βιντόκ

Ο Ευγένιος Φρανσουά Βιντόκ ήταν ένας Γάλλος τυχοδιώκτης που από κακοποιός έγινε επικεφαλής της γαλλικής αστυνομίας. Έζησε μια ταραχώδη ζωή που ενέπνευσε συγγραφείς όπως Βίκτορ Ουγκό και Έντγκαρ Άλαν Πόε αλλά και τον Ζαν Φρανσουά Ρισέ (Επίθεση στο Σταθμό 13, Υπ’ Αριθμόν 1 Δημόσιος Κίνδυνος), σκηνοθέτη της ταινίας, ο οποίος είχε γοητευτεί από την ιστορία του Βιντόκ. Ο Ρισέ ένιωσε πως έπρεπε να κάνει αυτή την ταινία μόλις διάβασε το σενάριο: «Όταν παίρνω ένα σενάριο στα χέρια μου το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να ψάξω λόγους για να αρνηθώ τη δουλειά. Η αποδοχή δεν έχει μικρό κόστος, θυσίασα τρία χρόνια από τη ζωή μου, αλλά σε αυτή την περίπτωση μου άρεσε πολύ ο ήρωας, η εποχή και το σενάριο», εξηγεί ο ίδιος. Αυτό ήταν κάτι που τον ένωσε με τον πρωταγωνιστή και βραβευμένο με Σεζάρ Βενσάν Κασέλ αφού και οι δύο αντιμετώπισαν τον Βιντόκ σαν έναν άνθρωπο του λαού και όχι σαν έναν κοινό εγκληματία.

Το καστ

Ο Βενσάν Κασέλ (Το Μίσος, Ο Μαύρος Κύκνος, Μη Αναστρέψιμος), ο επίσης βραβευμένος με Σεζάρ σπουδαίος Γάλος ηθοποιός Φαμπρίς Λουκινί (Μολιέρος), η ταλαντούχα Όλγα Κιριλένκο (Ο Θάνατος του Στάλιν) κ.ά. επιστρατεύονται για τις ανάγκες αυτής της μεγάλης παραγωγής συνθέτοντας ένα ετερόκλητο και πολυ-πολιτισμικό καστ. «Δεν με απασχολεί η εθνικότητα και η εμπειρία του κάθε ηθοποιού. Θέλω ανθρώπους που συμπληρώνουν τους χαρακτήρες τις ταινίες όπως έχω φανταστεί», δηλώνει ο Ζαν Φρανσουά Ρισέ.

Τον Γάλλο σούπερ ήρωα που έκανε το Παρίσι βασίλειό του υποδύεται ο ταλαντούχος Βενσάν Κασέλ που συναντιέται για ακόμα μία φορά με τον Ρισέ (μετά τα Θα Μείνει Μεταξύ μας και Υπ’ Αριθμόν 1 Δημόσιος Κίνδυνος: Μέρος Α’ και Β’) για να ενσαρκώσει έναν απατεώνα, επαναστάτη και ρομαντικό ήρωα. Ο Κασέλ για τις ανάγκες του ρόλου χρειάστηκε να παρακολουθήσει μαθήματα «Systema», ρωσική πολεμική τέχνη η εκπαίδευση της οποίας περιλαμβάνει μάχη σώμα με σώμα, μάχη με μαχαίρια και εξάσκηση σε πυροβόλα όπλα μεταξύ άλλων. «Ο Βίντοκ είναι μοναδικός. Η ιστορία του είναι ενυπωσιακή. Παλεύει με τον εαυτό του και προσπαθεί να αλλάξει τη μοίρα του», δηλώνει ο Κασέλ.

Τα γυρίσματα

Η επιθυμία του Ρισέ  ήταν να γυρίσει αυτή την ταινία στη χώρα του, νιώθοντας ότι έχει την υποχρέωση να το κάνει. Έτσι τα γυρσίματα έγιναν στο Παρίσι παρά το υψηλότερο κόστος από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ο Ρισέ ήθελε να αποφύγει να γυριστεί η ταινία μπροστά από έναν τοίχο και επιδίωξε να μπορεί η κάμερα να περιστρέφεται γύρω από τους ηθοποιούς. Αυτό φυσικά αύξησε κι άλλο το κόστος αφού χρειάστηκε να κατασκευαστούν πολλά περισσότερα μέρη κινηματογράφισης. Τα σοκάκια φτιάχτηκαν από πέτρες της εποχής της πρώτης γαλλικής Αυτοκρατορίας. Σε αρκετές σκηνές χρησιμοποιήθηκε φιλμ 35 mm προσδίδοντας την αισθητική της εποχής και κάνοντας την ταινία να μοιάζει ένα ταξίδι στον χρόνο.

Σκηνοθεσία Ζαν Φρανσουά Ρισέ
Σενάριο Έρικ Μπεσνάρντ
Παραγωγή Ερικ και Νικολά Αλτμάγιερ
Ηθοποιοί Βενσάν Κασέλ, Όλγα Κιριλένκο, Φρέγια Μέιβορ, Όγκουστ Ντιλ, Φαμπρίς Λουκινί, Tζέιμς Τιερέ
Φωτογραφία Μανού Ντακόζ
Μοντάζ Ερβέ Σνέιντ
Διεύθυνση Παραγωγής Φρανσουά Αμέλ
Μουσική Βαρντά Κακόν
Διάρκεια 110’
Διανομή ΟDEON, AUDIO VISUAL
Είδος Δράμα

7 Μαρτίου στους κινηματογράφους από την ODEON και την AUDIO VISUAL