O Δημήτρης Μαραμής με δύο έργα στην Κρήτη

O Δημήτρης Μαραμής  με δύο έργα στην Κρήτη

12 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ερωτόκριτος

13 ΙΟΥΛΙΟΥ

Ουίλιαμ Σαίξπηρ – Νίκος Καζαντζάκης 

[Από τον Άμλετ στον Οδυσσέα]

Ερμηνευτές:

Θοδωρής Βουτσικάκης,

Ελένη Δημοπούλου, Μέλα Γεροφώτη

με το συνθέτη στο πιάνο.

Ο Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει δύο διαφορετικά έργα του στην Κρήτη, μελοποιώντας Βιτσέντζο Κορνάρο, Νίκο Καζαντζάκη και Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Ο συνθέτης στις 12 Ιουλίου θα παρουσιάσει στο Aegean Arts International Festival στην Επισκοπή Χερσονήσου τον συναυλιακό Ερωτόκριτο και στις 13 Ιουλίου θα παρουσιάσει σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση τη σύνθεση Σαίξπηρ – Καζαντζάκης [Από τον Άμλετ στον Οδυσσέα], που αποτελεί ανάθεση του Μουσείου Καζαντζάκη και θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης «Ταξιδεύοντας… Αγγλία» στη Μυρτιά Ηρακλείου.

 

12 Ιουλίου – Aegean Arts International Festival

στην Επισκοπή Χερσονήσου

Ερωτόκριτος

Ο Ερωτόκριτος του Δημήτρη Μαραμή αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη παραγωγή και ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το Μάιο του 2017 στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η σύγχρονη μελοποίηση του αναγεννησιακού αριστουργήματος  φέρνει ένα οικείο μουσικά λεξιλόγιο, με αναφορές από blues, Jazz, και rock χρώματα παντρεμένα με την κρητική μουσική παράδοση. Το συγκεκριμένο έργο εστιάζει κυρίως στα διαχρονικά στοιχεία της ερωτικής ιστορίας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, τη φιλία, την αρρώστια του πόθου και τις περιπέτειες των δύο νέων.

 

Είσοδος Ελεύθερη

Ώρα έναρξης: 21:30

13 Ιουλίου – Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης «Ταξιδεύοντας… Αγγλία»

Μουσείο Καζαντζάκη

στη Μυρτιά Ηρακλείου

 

Ουίλιαμ Σαίξπηρ – Νίκος Καζαντζάκης

[Από τον Άμλετ στον Οδυσσέα]

Ο συνθέτης παρουσιάζει τη νέα του μουσική σύνθεση – ανάθεση του Μουσείου Καζαντζάκη – σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, τον κύκλο τραγουδιών βασισμένο σε κείμενα Ουίλιαμ Σαίξπηρ και Νίκου Καζαντζάκη, (με την ευγενική παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων από τις εκδόσεις Καζαντζάκη).

Ο νέος κύκλος τραγουδιών περιέχει μελοποιημένα τραγούδια από τα θεατρικά έργα του Σαίξπηρ, Όπως σας Αρέσει και Τρικυμία, στην πρωτότυπη αγγλική γλώσσα του συγγραφέα, και μελοποιημένα μέρη από την Οδύσσεια και την Τερτσίνα Σαιξπήρος του Νίκου Καζαντζάκη. Το πρόγραμμα θα διανθιστεί με πρωτότυπα τραγούδια εμπνευσμένα από έργα των δύο μεγάλων οικουμενικών συγγραφέων-ποιητών σε στίχους Σωτήρη Τριβιζά.

 

Είσοδος Ελεύθερη

Ώρα έναρξης: 20:00

 

Κριτικές για το μιούζικαλ «Ερωτόκριτος» του Δ. Μαραμή:

 

– ΤΑ ΝΕΑ – …δεν είναι καν ο “Ερωτόκριτος” μεταφερμένος από το 1600 στο 2017. Είναι ο “Ερωτόκριτος” του 2017 που επιστρέφει στην πηγή…

Δημήτρης Δουλγερίδης

– ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ – «Ένας αριστουργηματικός “Ερωτόκριτος” … πρόκειται όχι απλώς για ένα masterpiece αλλά για ένα masterwork!»

Γιώργος Χαρωνίτης

Γι﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽νει μια νέα παράδοση.

– ATHENS VOICE – «…ένα από τα πιο όμορφα μουσικά έργα που έχω ακούσει ποτέ! … μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση που ξεχείλιζε από πάθος, ορμή, συγκίνηση, ευαισθησία και, πάνω απ’ όλα, εφηβική φρεσκάδα!»

Λένα Ιωαννίδου

– ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ (Κυριακάτικη) – «… ένας ωκεανός ήχων που παρόμοιους δεν έχουμε ξανακούσει σε σύγχρονο ελληνικό έργο.”

Σάκης Δημητρακόπουλος

– ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – “… μια καλλιτεχνική πρόταση που πάει πέρα από αυτό που εκ πρώτης όψεως είναι…»

Νίκος Βατόπουλος

– ΘΕΜΑ.gr – «…ένα μεγάλο, διαχρονικό ερωτικό τραγούδι γιατί τα συστατικά υλικά του όχι μόνο είναι ανθεκτικά αλλά καινοτομικά στην πλευρά της πρωτοπορίας.”

Γ. Κ. Καρατζάς

– ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ – “…άριστη χρήση των φωνών, ψαγμένη, ενδιαφέρουσα μουσική…”

Γιάννης Σβώλος

– CRITICS’ POINT – sui generis επιτυχία!!! …αναδεικνύοντας ποιητική δηµιουργία, θά έλεγα, αρχαιοελληνικού µεγαλείου»

Γιώργος Λεωτσάκος

– TOSPIRTO.NET – «Το έργο που είδαμε έχει τον εσωτερικό παλμό και το ρυθμό που βρίσκεις στις πολύ ευτυχισμένες στιγμές του μουσικού θεάτρου.» 

Χάρη Ποντίδα

– Mουσικόγραμμα – “Το κοινό χειροκρότησε όρθιο στο τέλος του έργου και πραγματικά η παράσταση το άξιζε!»

Λένα Λελούδη