MAPEI – Ο παγκόσμιος παραγωγός δομικών υλικών αποχαιρετά τον πρόεδρό της Giorgio Squinzi

MAPEI - Ο παγκόσμιος παραγωγός δομικών υλικών αποχαιρετά τον πρόεδρό της Giorgio Squinzi

MAPEI
Ο παγκόσμιος παραγωγός δομικών υλικών
αποχαιρετά τον πρόεδρό της
Giorgio Squinzi

Η πολυεθνική εταιρεία MAPEI, παγκόσμιος παραγωγός δομικών υλικών, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας με τη θυγατρική MAPEI Hellas από το 2001, έχασε την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, τον πρόεδρό της, Dottore Giorgio Squinzi, σε ηλικία 76 ετών.

Γεννημένος στις 18 Μαΐου 1943 στο Cisano Bergamasco της Λομβαρδίας, μετά τις σπουδές του στη Βιομηχανική Χημεία ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση που ο πατέρας του, Rodolfo, είχε ξεκινήσει το 1937 με τέσσερις εργάτες, στη Viale Jenner στο Μιλάνο.  Σήμερα, σχεδόν πενήντα χρόνια μετά τη λειτουργία του πρώτου εργοστασίου της MAPEI το 1970, ο Giorgio Squinzi έχει δημιουργήσει μια πολυεθνική εταιρεία με 83 εργοστάσια και πάνω από 10 χιλιάδες εργαζομένους, σε όλον τον κόσμο.

H ηγεσία του και οι εξαιρετικές προσωπικές του ικανότητες υπήρξαν η κινητήρια δύναμη πίσω από την επιτυχία της MAPEI παγκοσμίως.

Ο Dottore Giorgio Squinzi δημιούργησε έναν παγκόσμιο όμιλο χωρίς μερίσματα και χωρίς απολύσεις, ακόμα και σε περιόδους κρίσης. Στην Ελλάδα, προς έκπληξη πολλών, ο Giorgio Squinzi επένδυσε μέσα στην περίοδο της μεγάλης κρίσης, το 2011 – και στήριξε την επένδυσή του σε όλη τη δύσκολη περίοδο που πέρασε η Ελλάδα χωρίς να προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού, μειώσεις αποδοχών ή και περικοπή κόστους στην ποιότητα των προϊόντων. Στην τελευταία του συνέντευξη ως πρόεδρος της Confindustria το 2016 είχε δηλώσει: «Η συνταγή για μένα δεν αλλάζει, ποτέ δεν έχω κερδοσκοπήσει οικονομικά, πάντα προτιμώ να επαν-επενδύω στον όμιλό μου. Και χαίρομαι που βλέπω ότι στις νέες γενιές υπάρχει μια στροφή προς αυτή την κατεύθυνση».

Όπως αποδείχθηκε, η συνταγή του είναι πετυχημένη. Ο όμιλος MAPEI δεν έχει κλείσει ποτέ ισολογισμό με απώλειες. Η ανάπτυξη της MAPEI είναι συνεχής και βασίζεται σε διαχρονικές αξίες: αξιοπιστία, τεχνολογική εξειδίκευση, ποιότητα, έρευνα και καινοτομία και κοινωνική ευθύνη για ένα αειφόρο μέλλον. Η MAPEI ξεχωρίζει για τη μοναδική εταιρική της κουλτούρα, μίας παγκόσμιας οικογένειας που περιλαμβάνει τη διοίκηση, τους εργαζόμενους, τους πελάτες και όλους τους συνεργάτες της.

Ο Giorgio Squinzi καλλιέργησε προσωπικά και το μεγάλο ενδιαφέρον της MAPEI για τις παγκόσμιες αγορές, ξεκινώντας το 1978 το μακρύ ταξίδι της διεθνοποίησης από τον Καναδά. Σήμερα ο όμιλος MAPEI είναι παρών σε 36 χώρες και στις 5 ηπείρους.

Η έρευνα ήταν το μεγάλο πάθος του, όπου και δημιούργησε πολλές συνεργασίες με ερευνητικά ιδρύματα όπως το CNR, το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας, αλλά και πανεπιστήμια που συμμετείχαν στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων υψηλής ποιότητας από τη MAPEI. Ο αθλητισμός και οι τέχνες, ήταν μέρος της ζωής του, καθώς κληρονόμησε από τον πατέρα του, που ήταν επαγγελματίας ποδηλάτης, τη μεγάλη του αγάπη για την ποδηλασία. Για δέκα χρόνια η MAPEI υπήρξε χορηγός της εξαιρετικά επιτυχημένης ομάδας ποδηλασίας MAPEI – Quick Step. Από το 2004 υπήρξε ιδιοκτήτης και πρόεδρος της ιταλικής ομάδας ποδοσφαίρου U.S. Sassuolo την οποία ανέδειξε από την τέταρτη κατηγορία σήμερα να παίζει στην Ιταλική Serie A.

Ο Giorgio Squinzi ήταν γνωστός και για τον ιδιαίτερο δεσμό του με το θέατρο La Scala. Από το 1984 η MAPEI είναι χορηγός του θεάτρου ενώ ο ίδιος υπήρξε μέλος του Διευθυντικού Συμβουλίου του θεάτρου La Scala. Μάλιστα, συνέβαλε με την χορηγία υλικών MAPEI στην ανακαίνιση του θεάτρου από το 2002 έως το 2005.

Στη μακρά καριέρα του, κατείχε σημαντικές θέσεις σε διεθνείς οργανισμούς και επιτροπές. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Χημικών Βιομηχανιών Federchimica – ο πρώτος επιχειρηματίας που ήταν  υπεύθυνος για έναν οργανισμό ο οποίος συγκεντρώνει περίπου 30 χιλιάδες εταιρείες. Υπήρξε επικεφαλής του Συνδέσμου των Βιομηχανιών Confindustria στην Ιταλία από το 2012 έως το 2016. Πριν γίνει πρόεδρος της Confindustria, υπήρξε επίσης αντιπρόεδρος βιομηχανίας, υπεύθυνος για την έρευνα και την καινοτομία και αντιπρόεδρος της Ένωση Βιομηχάνων Λομβαρδίας Assolombarda.

Με το σύνθημα του «μη σταματάτε ποτέ το πετάλι» τον αποχαιρέτισαν τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στον Καθεδρικό του Μιλάνο η γυναίκα του Adriana Spazzoli, τα δυο παιδιά του Veronica και Marco και όλη η οικογένεια των ανθρώπων της MAPEI από όλο τον κόσμο και της MAPEI Hellas με την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν την ανάπτυξη της MAPEI όπως αυτός την είχε οραματιστεί, σε πλήρη αρμονία με τις αξίες και τις αρχές που τους μετέδωσε. Τα ηνία της εταιρείας, αναλαμβάνουν τα παιδιά του Veronica και Marco Squinzi.

Περισσότερες Πληροφορίες:

PROGRESSIVE
Strategy | Communication | Reputation Management
Βασίλης Ξάνθης
Media & New Media Manager
210 7247300| vxanthis@progressivepr.gr