Κυριακή στο χωριό ξανά: Πρεμιέρα για το Β’ κύκλο στην ΕΡΤ3

Κυριακή στο χωριό ξανά: Πρεμιέρα για το Β' κύκλο στην ΕΡΤ3

«ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΞΑΝΑ»
ΠΡΕΜΙΕΡΑ Β’ Κύκλου

Παρανέστι Δράμας

Κυριακή 10 Απρίλιου 2022 στις 12:30

Η αγαπημένη «Κυριακή στο Χωριό Ξανά» επανέρχεται με νέα φρέσκα επεισόδια στους τηλεοπτικούς δέκτες παραδοσιακά μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ3 και κάνει πρεμιέρα αυτήν την Κυριακή, 10 Απριλίου, όπως πάντα στις 12:30, με το πρώτο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου της που διαδραματίζεται στο Παρανέστι Δράμας.

Βασισμένη σε μια ολοκαίνουργια ιδέα που «πατάει» πάνω στην παραδοσιακή εκπομπή, με πρωταγωνιστές πάντα το «χωριό» και τους ανθρώπους του, τις παραδόσεις τους αλλά και τα όνειρά τους, η ανανεωμένη «Κυριακή στο Χωριό Ξανά» με τον Κωστή Ζαφειράκη επισκέπτεται και αναδεικνύει όμορφα χωριά με φαντασία, ευρηματικότητα, χιούμορ, υψηλή αισθητική, συγκίνηση και μια σύγχρονη τηλεοπτική γλώσσα, ανιχνεύοντας και καταγράφοντας τη σχέση του παλιού με το νέο, από το χθες ως το αύριο κι από τη μία άκρη της Ελλάδας ως την άλλη.

Αυτή την Κυριακή η ομάδα της εκπομπής ταξιδεύει «παρά τω Νέστω», στο Παρανέστι της Δράμας, με μουσικές και χορούς από τα βάθη του Πόντου. Ο Κωστής κουβεντιάζει με τους κατοίκους για την ιστορία του τόπου, τα ήθη και τα έθιμα αλλά και τους προβληματισμούς τους. Ανακαλύπτει τα μυστικά του τόπου και των ανθρώπων.

Μαθαίνουμε για την τράπεζα σπόρων «Πελίτι». Ανακαλύπτουμε πόσο ωραία είναι η ζωή στην Πρασινάδα. Εντοπίζουμε την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και την Ακρόπολη της Πλατανιάς. Μαθαίνουμε γιατί ο Νέστος είναι το ποτάμι της ζωής και πόσο αναζωογονητικό είναι το ράφτινγκ στα χειμωνιάτικα νερά του. Πληροφορούμαστε για τη δράση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρανεστίου εξερευνούμε το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής. Στο παρθένο δάσος του Φρακτού παρακολουθούμε περιηγητές, επιστήμονες και αθλητές να αναμετρώνται με την άγρια φύση. Στο γήπεδο της περιοχής γνωρίζουμε τα κορίτσια της «Δόξας 2016» που είναι ανερχόμενη δύναμη στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Και με τις νοικοκυρές του χωριού, ο Κωστής μαγειρεύει και κουβεντιάζει για τις νοστιμιές της ποντιακής και της μικρασιάτικης κουζίνας, ενώ μαθαίνει τη συνταγή του «ισλί κιοφτέ» από την κυρία Σουλτάνα.

Παρουσίαση-Σενάριο-Αρχισυνταξία: Κωστής Ζαφειράκης
Σκηνοθεσία: Κώστας Αυγέρης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος
Οπερατέρ: Διονύσης Πετρουτσόπουλος, Μάκης Πεσκελίδης, Γιώργος Κόγιας, Κώστας Αυγέρης
Εναέριες λήψεις: Γιώργος Κόγιας
Ήχος: Τάσος Καραδέδος
Μίξη ήχου: Ηλίας Σταμπουλής
Σχεδιασμός γραφικών: Θανάσης Γεωργίου
Μοντάζ-post production: Βαγγέλης Μολυβιάτης
Creative Producer: Γιούλη Παπαοικονόμου
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Γκωλέκα
Β. Αρχισυντάκτη: Χρύσα Σιμώνη

  • Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3