Kalamaki Project: Μην το πετάς, δες το αλλιώς

Kalamaki Project: Μην το πετάς, δες το αλλιώς

Το Kalamaki Project έχει συμπληρώσει δύο μήνες από την ημέρα που τέθηκε σε λειτουργία και ήδη δραστηριοποιούνται περισσότερες από 30 καφετέριες σε όλη τη χώρα.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2016, κατά τη διάρκεια του 6μηνου οδοιπορικού του Έλπι Χρυσοβέργη στην Ασία με το AsiaQuest project (πέρα από τα εθελοντικά πρότζεκτ σε Νεπάλ, Καμπότζη και Βιετνάμ).

Γνωστός για την εθελοντική του δράση Λαμιώτης, Έλπις και η συντροφιά του βρέθηκαν να καθαρίζουν ακτές στην Ταϋλάνδη, στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες. Όπως λέει ο ίδιος, «Σε μετρημένες στα δάχτυλα ώρες που περάσαμε μαζεύοντας σκουπίδια στην παραλία, καταφέραμε να μαζέψουμε εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες καλαμάκια, τα οποία δυστυχώς καταλήγουν στη θάλασσα και καταστρέφουν ολόκληρο το οικοσύστημά μας. Αυτό μας επηρέασε πολύ, και από αρχές Ιουνίου που γυρίσαμε στην Ελλάδα, έχουμε βάλει στόχο να μαζεύουμε τουλάχιστον μία μεγάλη σακούλα με σκουπίδια κάθε μέρα είτε βρισκόμαστε σε ακτή είτε όχι. Τα αποτελέσματα; Πολλές πλαστικές σακούλες, πολλά πλαστικά μπουκάλια και δεκάδες καλαμάκια στο πεζοδρόμιο, στο δρόμο, στις παραλίες μας, παντού. Έτσι αρχίσαμε να ψάχνουμε λοιπόν τρόπους να γίνει μια αρχή έστω αυτά τα καλαμάκια να επαναχρησιμοποιούνται με κάποιον τρόπο, και πέσαμε στην ακόλουθη φωτογραφία στο ίντερνετ».

Στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται και πετιούνται 500 εκατομμύρια καλαμάκια την ΗΜΕΡΑ. Και φυσικά που καταλήγουν όλα αυτά;; Είτε καίγονται σε σκουπιδότοπους που μολύνουν την ατμόσφαιρα, είτε καταλήγουν στη θάλασσα σε μικρά μικρά κομμάτια.

Κάπως έτσι γεννήθηκε το KalamakiProject. Έχοντας ως σκεπτικό να μην πετάμε τα καλαμάκια μετά τη χρήση, αλλά να τα βλέπουμε αλλιώς και να τα επαναχρησιμοποιούμε. «Σκοπός μας είναι να φτάσουμε σε όλα τα καφέ, εστιατόρια, fast food, κλπ, και να συγκεντρώνουμε τα καλαμάκια με τα οποία θα φτιάξουμε αρχικά ένα τεράστιο Reuse (επαναχρησιμοποιώ)» εξηγεί ο Έλπις.

Ο καθένας θα μπορούσε να αναλάβει από 2-3 καφετέριες της γειτονιάς του, να μιλήσει στον υπεύθυνο να βάλει μια σακούλα στην κουζίνα, και κάθε 2-3 μέρες να τα μαζεύουμε και να τα ξεπλένουμε. Παίρνει λιγότερο από 10 λεπτά το μάζεμα και άλλα 5 λεπτά το ξέπλυμα.

Πώς όμως κοίταξαν οι ιδιοκτήτες καφέ τον Έλπι όταν τους το είπε; Αναρωτιέμαι αν είμαστε έτοιμοι να αποταχθούμε το σατανικό πλαστικό καλαμάκι για κάτι πιο eco-friendly«Η αλήθεια είναι πως στην αρχή ακούγεται αρκετά περίεργο, γιατί δε μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε εύκολα πόσες χιλιάδες καλαμάκια πετιούνται κάθε μέρα και πόσο κακό κάνουν στο περιβάλλον μας. Οι περισσότεροι πάντως ιδιοκτήτες, κυρίως νεαροί που έχουν και οικολογική συνείδηση,κατενθουσιάστηκαν από την αρχή και το έχουν αγκαλιάσει».

Όσον αφορά τους καταστηματάρχες, το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να βάλουν δίπλα στη μεγάλη σακούλα σκουπιδιών που έχουν στην κουζίνα, μια πιο μικρή μόνο για τα καλαμάκια. «Εμείς, εξηγεί ο Έλπις, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο εθελοντών, οι οποίοι κάθε 2-3 μέρες (ανάλογα την κατανάλωση του μαγαζιού) πρέπει να αφιερώσουν 10 λεπτά να περάσουν από 2-3 συγκεκριμένες καφετέριες που έχουν αναλάβει να μαζεύουν τα καλαμάκια και άλλα 5 λεπτά να τα βάλουν σε μια λεκανίτσα με νερό και σαπούνι και να τα ξεπλύνουν».

Το Kalamaki Project έκλεισε δύο μήνες σε λειτουργία και ήδη δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 30 καφετέριες σε Λαμία, Αθήνα, Ηράκλειο, Χανιά και Αντίπαρο, και έχουν συγκεντρωθεί αρκετές χιλιάδες καλαμάκια τα οποία διαφορετικά θα κατέληγαν σε παραλίες, δρόμους ή σκουπιδότοπους.

«Αυτό που θέλουμε να ακολουθήσει, είναι να φτιάξουμε κάτι και στα σχολεία και τα παιδιά να μάθουν από μικρή ηλικία τη διαδικασία της επαναχρησιμοποίησης» μας λέει ο ιθύνων του πρότζεκτ, ενώ τα σχέδια είναι μακροπρόθεσμα. «Φυσικά δε θα σταματήσουμε εδώ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα μόνο. Απώτερος σκοπός είναι να σταματήσουμε τελείως να χρησιμοποιούμε το πλαστικό καλαμάκι. Επόμενα βήματα είναι η συνεννόηση με τις καφετέριες να προσφέρουν καλαμάκι μόνο όταν το ζητάει ο πελάτης (κάτι που θα είναι γραμμένο όμορφα και ωραία σε ένα χαρτάκι πάνω στο τραπέζι) και φυσικά κάποια στιγμή να χρησιμοποιούμε μόνο γυάλινο ή μεταλλικό καλαμάκι».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με email στο info@wheeling2help.com και θέμα kalamakiproject ή στο facebook group που έχει φτιαχτεί.