Συνέντευξη στο περιοδικό People, παραχώρησε Michelle Yeoh που είναι η πρώτη Ασιάτισσα υποψήφια για Oscar Α’ Γυναικείου Ρόλου.
Η Μαλαισιανή ηθοποιός μεταξύ άλλων μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια, δουλεύοντας στην κινηματογραφική βιομηχανία και τους λόγους που την οδήγησαν να μείνει μακριά από την υποκριτική για δύο περίπου χρόνια.
«Ο James Bond σε εκείνη τη φάση ήταν γνωστός μόνο ως ένας μάτσο άνδρας και τα κορίτσια γύρω του ήταν απλά κορίτσια με χαριτωμένα ονόματα», είπε η Michelle Yeoh εξηγώντας πως ο ρόλος της στην ταινία «Tomorrow Never Dies» με τον Pierce Brosnan ήταν εκείνος που «έσπασε» τα στερεότυπα γύρω από τον χαρακτήρα του Bond.
Η Michelle Yeoh ήταν εκείνη που «άνοιξε» τον δρόμο για να δημιουργηθούν και άλλοι πιο… «σύνθετοι» γυναικείοι χαρακτήρες στο Hollywood. Ωστόσο, αυτό δεν την γλίτωσε από το να βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με παρόμοιες καταστάσεις.
«Όταν πρωτοήρθα στο Hollywood, ξαφνιάστηκα λίγο όταν μου είπαν: “Πρώτα απ’ όλα, είσαι μειονότητα”. Εκείνο το διάστημα, οι άνθρωποι στη βιομηχανία δεν μπορούσαν πραγματικά να ξεχωρίσουν αν ήμουν Κινέζα ή Γιαπωνέζα ή Κορεάτισσα ή αν μιλούσα καν Αγγλικά», εξηγεί η Yeoh.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αρνηθεί να εργαστεί για σχεδόν δύο χρόνια, καθώς δεν μπορούσε να συμφωνήσει με τους στερεοτυπικούς ρόλους που της προσφέρονταν. Βέβαια, δεν τα έβαλε κάτω κι έκανε τα αδύνατα δυνατά για να γίνει μέρος του Hollywood.
Στα 60 της χρόνια, έχει καταφέρει να είναι μια πολύ επιτυχημένη ηθοποιός, η οποία μάλιστα, φέτος προτάθηκε από την Ακαδημία για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Everything Everywhere All At Once».
Ο επόμενος ρόλος που ετοιμάζει είναι αυτός της «Madam Morrible» στην κινηματογραφική μεταφορά του «Wicked». Η ίδια το βλέπει ως «σημάδι προόδου» στην κινηματογραφική βιομηχανία και σχολιάζει:
«Στο παρελθόν, αυτός ο ρόλος θα ήταν για μια καυκάσια κυρία. Αυτό είναι που ονομάζουμε ποικιλομορφία, συμμετοχικότητα. Έτσι το κάνεις να δουλέψει. Είναι μια φυσική διαδικασία, η πρόοδος, η εξέλιξη που μπορούμε να έχουμε. Το βλέπω ως «σημάδι προόδου» στην κινηματογραφική βιομηχανία».