Η εκπομπή “Βαλκάνια Εξπρές” στην Ανατολική Σερβία

Η εκπομπή "Βαλκάνια Εξπρές" στην Ανατολική Σερβία

Το ταξίδι στα Βαλκάνια συνεχίζεται και αυτήν την Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου, στις 13:00 – και σε επανάληψη στις 18:00 – καθώς η αγαπημένη ταξιδιωτική εκπομπή της ΕΡΤ3 «Βαλκάνια Εξπρές» μας παρουσιάζει την άγνωστη, τουριστικά ανεξερεύνητη και μυστηριακή Ανατολική Σερβία (μέρος Β΄).

Η δημοφιλής σειρά ντοκιμαντέρ – που προσπαθεί να επανασυνδέσει το ελληνικό κοινό με μια περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για την ιστορία, τον πολιτισμό, την οικονομία, αλλά και το μέλλον μας – μας ταξιδεύει στην περιοχή που κατοικείται κυρίως από Βλάχους, με πανάρχαιο ζωντανό πολιτισμό, ιδιαίτερη γλώσσα και μοναδικά έθιμα, τα οποία επιβιώνουν ως τις μέρες μας.

Εξερευνά το γεωλογικό θαύμα της Σπηλιάς του Ράικο, που είναι γεμάτη υπόγεια μυστήρια και θρύλους. Μας ξεναγεί στο Νέγκοτιν, όπου συναντά αρχαιολόγους και ειδικούς για την ιστορία και τον ιδιαίτερο πολιτισμό της περιοχής. Στα κελάρια του χωριού Ράιατς, μυούμαστε στα μυστικά της παραδοσιακής οινοποιίας του, και επισκεπτόμαστε το νεκροταφείο του, που θεωρείται ένα από τα ομορφότερα και πιο παράξενα στα Βαλκάνια.

Μαθαίνουμε την ιστορία του Σέρβου επαναστάτη Χάιντουκ Βέλικο, που ήταν επιστήθιος φίλος και συμπολεμιστής με τον Γιωργάκη Ολύμπιο. Περιηγούμαστε στους μαγικούς τόπους των Βλάχων στην Πύλη Βράτνα και μαθαίνουμε για την τρομερή «Βλάχικη Μαγεία». Από τα παράξενα νεκρικά έθιμα μέχρι τους παραδοσιακούς χορούς, μαθαίνουμε για τον ζωντανό, πανάρχαιο πολιτισμό των Βλάχων της Ανατολικής Σερβίας, που αγωνίζεται να επιβιώσει και στον 21ο αιώνα. Μια συναρπαστική εμπειρία, σε ένα κομμάτι μιας ανεξερεύνητης Ευρώπης.

Σκηνοθεσία – σενάριο: Θεόδωρος Καλέσης
Μοντάζ – τεχνική επεξεργασία: Κωνσταντινίδης Αργύρης
Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Δούκα
Eικονολήπτης :  Θεόφιλος Καλαϊτζιδης
Β’ κάμερα – χειρίστης drone:Νικόλαος Βαρβουχάκης
Επιστημονικός συνεργάτης: Γιώργος Στάμκος
Σκριπτ: Νόπη Ράντη
Αφήγηση :Κώστας Χατζησάββας 

  • Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3