Γιατί ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν έγινε ποτέ βασιλιάς

Γιατί ο πρίγκιπας Φίλιππος δεν έγινε ποτέ βασιλιάς

O Φίλιππος ήταν πρίγκιπας και δούκας, αλλά ποτέ βασιλιάς.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος έφυγε σήμερα το πρωί από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών, έχοντας ζήσει 73 ολόκληρα χρόνια στο πλευρό της Ελισάβετ, εκ των οποίων τα 69 ως σύζυγος βασίλισσας.

Γιατί ποτέ όμως δεν έγινε βασιλιάς; Ο λόγος, φυσικά, οφείλεται στο πρωτόκολλο. Ο τίτλος του βασιλιά μπορεί να δοθεί μόνο σε κάποιον που κληρονομεί τον θρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ο σύζυγος της βασίλισσας δεν μπορεί να πάρει τον τίτλο του βασιλιά, αλλά του πρίγκιπα (Prince Consort).

Ο κανόνας πάντως διαφέρει σε ό,τι αφορά στις γυναίκες. Σύζυγος βασιλιά παίρνει τον (συμβολικό) τίτλο της βασίλισσας (Queen Consort). Και η Καμίλα και η Κέιτ Μίντλετον θα γίνουν, δηλαδή, βασίλισσες.

Ο τότε γνωστός μόνον ως δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος πήρε τον τίτλο του πρίγκιπα το 1957, όταν η σύζυγός του, βασίλισσα Ελισάβετ, του έδωσε τον τίτλο, μια δεκαετία μετά τον γάμο τους.

Έτσι, από την ίδια ημερομηνία έγινε γνωστός ως «Αυτού Βασιλική Υψηλότης ο Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου». Ο Φίλιππος διορίστηκε στο Ανακτοβούλιο του Καναδά, στις 14 Οκτωβρίου 1957, λαμβάνοντας τον προβλεπόμενο όρκο αφοσίωσης ενώπιον του βασίλισσας στην καναδική κατοικία της, το Ρίντο Χολ.

Να σημειωθεί ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε ως πρίγκιπας της Ελλάδας και της Δανίας, αλλά λίγους μήνες μετά τη γέννησή του εξορίστηκε μαζί με την οικογένειά του από την Ελλάδα. Εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους του όταν αρραβωνιάστηκε τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Πηγή: iefimerida.gr