Εριέττα Κούρκουλου: «Μπορεί τελικά να μην γέννησα στο σπίτι όπως αρχικά ήθελα αλλά…»

Εριέττα Κούρκουλου: «Μπορεί τελικά να μην γέννησα στο σπίτι όπως αρχικά ήθελα αλλά…»

Όπως έγινε γνωστό, μανούλα για πρώτη φορά έγινε η Εριέττα Κούρκουλου πριν 9 μήνες.

Η Εριέττα Κούρκουλου που είναι ιδιαίτερα ενεργή στα socila media, δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram  ένα μακροσκελές κείμενο όπου αναφέρθηκε στην επιθυμία της να γεννήσει στο σπίτι κάτι το οποίο όμως δεν συνέβη τελικά.

«Να έχω το δικαίωμα να γεννήσω όπως θέλω εγώ! Απλό δεν ακούγεται; Αυτονόητο ίσως… και όμως στην χώρα μας δεν είναι! Όταν με ρωτούσαν αν φοβάμαι την γέννα, έλεγα «όχι… απλά ανυπομονώ να τον γνωρίσω». Ένας λόγος γι’ αυτό, ήταν ότι από την πρώτη στιγμή πίστεψα ότι το σώμα μου έχει φτιαχτεί για να γνωρίζει πώς να φέρει έναν άνθρωπο στον κόσμο και ο δεύτερος, ήταν ότι είχα στο πλευρό μου δυο υπέροχες μαίες που το πίστευαν και εκείνες.

Μπορεί τελικά να μην γέννησα στο σπίτι όπως αρχικά ήθελα, αλλά είχα την τύχη να με καθοδηγήσουν αυτές οι γυναίκες μέχρι να πάρω τον γιο μου στα χέρια μου, και μαζί με τον άντρα μου να διαπραγματεύονται την ώρα του τοκετού τα θέλω μου με τους υπεύθυνους, που έχουν μάθει να ακολουθούν μια διαδικασία (ενώ η κάθε γέννα είναι εντελώς διαφορετική). Οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι τόσο τυχερές. Ακόμα και εκείνες που γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις επιλογές τους, την ώρα του τοκετού αντιμετωπίζονται σαν να μην γνωρίζουν το ίδιο τους το σώμα και παρασύρονται σε μια δυσάρεστη, τυποποιημένη διαδικασία. Ως αποτέλεσμα αυτού, το 2014 ο μέσος όρος των φυσιολογικών τοκετών στη χώρα μας ήταν 15.3%.

Στις χώρες του εξωτερικού λοιπόν, οι γυναίκες (χαμηλού κινδύνου – γιατί δεν είμαστε αφελείς, ούτε υποτιμάμε τον σπουδαίο ρόλο των γυναικολόγων όταν υπάρχουν επιπλοκές), έχουν το δικαίωμα να γεννήσουν σε Κέντρα Φυσικού Τοκετού, τα οποία είναι ανεξάρτητα και λειτουργούν μαιοκεντρικά. Το νομοσχέδιο που προτείνει δυστυχώς σήμερα η αναπληρώτρια Υπουργός υγείας, θέτει τα κέντρα αυτά κάτω από την διεύθυνση των ιατρών – γυναικολόγων, αναιρώντας τον σκοπό της δημιουργίας τους. Ως γυναίκες και μητέρες, ήρθε η ώρα να πολεμήσουμε για το δικαίωμα που έχουμε σε μια όμορφη και προσωποποιημένη εμπειρία, την σημαντικότερη ημέρα της ζωής μας» έγραψε η Εριέττα Κούρκουλου στην ανάρτησή της.