Επιστροφή στο Τσέρνομπιλ: Ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ3

Back-to-Chernobyl-–-Επιστροφή-στο-Τσερνομπίλ-250x250.png

«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ»
Ντοκιμαντέρ

Τρίτη 26 Απριλίου 2022 στις 23:00

Στο μεγαλύτερο τεχνολογικό ατύχημα στην ανθρώπινη ιστορία, αυτό του Τσερνομπίλ, θα επιστρέψει η ΕΡΤ3 την Τρίτη 26 Απριλίου στις 23:00, με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Roman Shumunov «Back to Chernobyl – Επιστροφή στο Τσερνομπίλ».

Σχεδόν 35 χρόνια αργότερα, επιστρέφουμε στην πόλη-φάντασμα Pripyat στη βόρεια Ουκρανία μαζί με επιζώντες της καταστροφής. Ένας ανώτερος μηχανικός που ήταν μέλος της ομάδας κατασκευής του αντιδραστήρα, ένας μαιευτήρας νοσοκομείου, ένα κορίτσι 11 ετών που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Pripyat, ένας πυροσβέστης στον πυρηνικό σταθμό νούμερο 4 και ένας αξιωματικός υπεύθυνος για την απομάκρυνση ραδιενεργών αποβλήτων από την οροφή του αντιδραστήρα είναι μερικά από τα πρόσωπα που παρακολουθούμε.

Δίπλα στα κατεστραμμένα σπίτια, ξεδιπλώνουν τις προσωπικές τους ιστορίες και βουτούν βαθιά στα τραύματά τους, προσπαθώντας να αποτυπώσουν το τι συνέβη κατά τη διάρκεια αυτού του ιστορικού γεγονότος και ποιος ήταν ο δικός τους ρόλος.

Είναι όλοι καθημερινοί άνθρωποι που, σαν ήρωες, στάθηκαν στην πρώτη γραμμή ενός πολέμου ενάντια σε έναν αόρατο εχθρό, δοκιμάζοντας το θάρρος και την ανθρωπιά τους. Έγιναν μάρτυρες συγκλονιστικών στιγμών, ρισκάροντας τη ζωή τους. Πολέμησαν – και κέρδισαν – σώζοντας τον κόσμο και ολόκληρη την Ευρώπη από τις πιο τρομερές συνέπειες.

Ένα μωσαϊκό από προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες ανθρώπων που επλήγησαν από την καταστροφή και που εξακολουθούν ως σήμερα να υποφέρουν από μη αναστρέψιμες ιατρικές παθήσεις μας ταξιδεύει πίσω στο Τσερνομπίλ. Με ένα εκπληκτικό αρχειακό υλικό, που βλέπουμε για πρώτη φορά, αυτό το συγκινητικό ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει τις μικρές προσωπικές ιστορίες πίσω από ένα μεγάλο ιστορικό δράμα.

  • Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX 14 μέρες μετά την προβολή του στην ΕΡΤ3