Ελένη Ράντου: «Σκέφτηκα μέχρι και να εγκαταλείψω τη δουλειά»

Ελένη Ράντου: «Σκέφτηκα μέχρι και να εγκαταλείψω τη δουλειά»

Συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής “Πάμε Δανάη“ και τον Άρη Καβατζίκη, παραχώρησε η Ελένη Ράντου.

Η ηθοποιός που αυτή την περίοδο ανεβάζει τη θεατρική παράσταση “Το πάρτυ της ζωής μου”, μεταξύ άλλων μίλησε για τη σχέση της με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, την αμφισβήτηση που έχει δεχτεί αλλά και το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει η μητέρα της.

«Από το μυαλό μου τα δυο χρόνια του κορονοϊού για τα επαγγελματικά μου πέρασαν τα πάντα. Μέχρι και το να εγκαταλείψω την επαγγελματική μου ιδιότητα, σκεφτόμουν πως θα ξαναβρώ το κουράγιο να ξαναμπώ στη δουλειά. Μου πέρασε από το μυαλό να πάω πίσω από τη σκηνή, πίσω από τα φώτα, να είμαι λιγότερο εκτεθειμένη…

Το “Πάρτυ της ζωής μου” είναι μια αναδρομή ζωής μιας γυναίκας από τα επτά της μέχρι τα 55 της. Ένας ολόκληρος κύκλος ζωής με φόντο τα οικογενειακά τραύματα και με φόντο μια σκιά θανάτου που υπάρχει πάντα σε αυτό το σπίτι που παράλληλα πηγαίνουν και με τα τραύματα όλης της Ελλάδας της μεταπολιτευτικής περιόδου…. Καθετί που γράφει κάποιος έχει πολύ από τον εαυτό του. Μπορεί να μην έχει βιώματά του αλλά έχει τον τρόπο που βλέπει τη ζωή. Στο φινάλε έχει πολύ έντονα προσωπικά στοιχεία» είπε η Ελένη Ράντου.

«Το κάστρο της σχέσης μας με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου ίσως δεν έπεσε ποτέ επειδή είμαστε δυο ισχυρές προσωπικότητες. Συνήθως το κάστρο απειλείται όταν η μια προσωπικοτητα είναι λιγότερο δυνατή από την άλλη και καταπιέζεται. Όταν γνωριστήκαμε ήμουν στα πρώτα μου βήματα. Ο Βασίλης καλοδέχτηκε το “ξεδίπλωμά” μου γιατί ερχόταν σιγά σιγά. Το θέμα ήταν αν εγώ θα μπορούσα να αντέξω το βάρος “είσαι η γυναίκα του Βασίλη”. Όταν πρωτογνωριστήκαμε δεν ήμουν “η Ελένη μας”, ήμουν απλά “το καινούργιο κορίτσι του Βασίλη”. Πέρασε γρήγορα αυτή η περίοδος. Απλώς στρίμωχνε η ιδέα ότι έπρεπε να αποδείξεις ότι δεν είσαι το νούμερο εννέα ή δέκα στη ζωή κάποιου άλλου» ανέφερε η Ελένη Ράντου για τη σχέση της με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

«Όταν ξεκίνησα, το θέμα θιασάρχης και το θέμα leader, τον είχαν ανοίξει άλλοι τον δρόμο. Τον είχε ανοίξει η Βουγιουκλάκη, η Καρέζη, η Δανδουλάκη. Μας τον είχαν αφήσει αυτό τον τομέα οι άνδρες… Τα τελευταία χρόνια από την κρίση και μετά, δυσανασχετούν πάρα πολύ οι άντρες όταν έρχεται στο θίασο γυναίκας. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στη νοοτροπία. Είναι πολύ πιο ανταγωνιστικοί και λένε, “α, θα πάω τώρα να μου λέει τι θα κάνω μια γυναίκα;”

Παρότι συζητάμε για τα δικαιώματα της γυναίκας η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Έχω νιώσει πάρα πολλές φορές να με υποτιμούν και στο θέατρο και στην τηλεόραση, και στη ζωή έξω το έχω νιώσει… Νιώθω πολύ επιθετικά έγιναν τα πράγματα την τελευταία δεκαετία που πολλοί άντρες ανεβάζανε έργα μόνο με άντρες, άντρες θιασάρχες τους εμπιστευόντουσαν περισσότερο. Έχω περάσει τα 50 και δικαιώνομαι τώρα. Πάντα υπάρχει η “γλυκούλα” η “ικανή και ταλαντούχα” είναι το δεύτερο…» είπε πρόσθεσε η ηθοποιός και συνέχισε:

«Έβαλα στη google το όνομά μου και δεν είναι ανάλογη του κόπου και της δουλειάς μου η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω. Μετά από 30 χρόνια δουλειάς, ένα σεβασμό τον ένιωσα στη φετινή δουλειά. Στα πρώτα χρόνια μου, είχε τύχει να διαβάσω ότι τρώω τα λεφτά του Βασίλη στο θέατρο. Υπήρχε μια τέτοια νοοτροπία… Μικροαστικές μπούρδες που δε στάθηκα ποτέ».