Ελένη Ανουσάκη: «Mου είπαν ότι η μητέρα μου θα εκτελεστεί και με πήγαν να τη συναντήσω για τελευταία φορά»

Ελένη Ανουσάκη: «Mου είπαν ότι η μητέρα μου θα εκτελεστεί και με πήγαν να τη συναντήσω για τελευταία φορά»

Συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν», παραχώρησε η Ελένη Ανουσάκη και μίλησε για τις πιο έντονες στιγμές της ζωής της.

Η ηθοποιός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην περιπέτεια της μητέρας της, Μαλαίνας, την εποχή που είχε συλληφθεί για πολιτικές πεποιθήσεις.

«Πάντα όταν κάνω μια εγχείρηση αισθάνομαι ότι φτάνω κοντά στον θάνατο. Με ενοχλεί πάρα πολύ η ολική νάρκωση. Έχω μανία με τα ιατρικά κάνω πολλές εξετάσεις. Μια φορά όταν από ένα διαγνωστικό έκαναν λάθος και έστειλαν τα αποτελέσματα μιας άλλης Ανουσάκη, συνωνυμία, που είχε καρκίνο.

Η Βουλή τότε μου έβγαλε χρήματα να με στείλουν στο εξωτερικό να κάνω εγχείρηση. Είναι λάθος να πιστεύει ο κόσμος ότι έχουμε έχθρες μεταξύ των Βουλευτών. Δεν τρόμαξα, γιατί στα χαρτιά δεν λέγομαι Ανουσάκη. Τρομοκρατήθηκε απλώς ο γιατρός της Βουλής», ανέφερε η Ελένη Ανουσάκη.

Όσο για το πώς βίωσε τη σύλληψη της μητέρας της, η Ελένη Ανουσάκη ανέφερε: «Για εμάς δεν ήταν δραματικό, αλλά μια φυσιολογική κατάσταση. Η μαμά μου, δε, πήγε εξορία, αλλά στις φυλακές Αβέρωφ. Ούτε εκείνη, ούτε οι θείες μου, που μεγάλωνα μαζί τους, άφησαν να φτάσει τίποτα δηλητηριώδες σε μένα. Ακόμη και όταν μου είπαν ότι η μητέρα μου θα εκτελεστεί και με πήγαν στο μεταγωγών του Πειραιά για να τη συναντήσω για τελευταία φορά, δεν είδα έναν άνθρωπο που κλαίει τη μοίρα του, αλλά μια ηρωίδα.

Όλες εκεί οι γυναίκες ήταν έτσι. Πριν από αυτό, τα Σαββατοκύριακα ετοιμαζόμουν όλο χαρά και πήγαινα να τη βρω στη φυλακή, σαν κάτι κανονικό. Στο σπίτι μας είχαμε μια πολύ μεγάλη αυλή και ερχόντουσαν οι κουμουνιστές και άφηναν σημάδια. Έμπαινε η αστυνομία και έριχναν κάτω τα πράγματα, ψάχνοντας συγκεκριμένους ανθρώπους. Με εκφόβιζαν, αλλά εγώ δεν φοβόμουν.

Δεν κάνω την ηρωίδα, αλλά με είχαν δασκαλέψει ότι αυτοί δεν πρόκειται να μου κάνουν κακό».