“Εγωιστές” και “Μια νύχτα Ευλογημένη” την Μ. Παρασκευή στην ΕΡΤ3

"Εγωιστές" και "Μια νύχτα Ευλογημένη" την Μ. Παρασκευή στην ΕΡΤ3

 «Εγωιστές»  και «Μια νύχτα Ευλογημένη»,
την Μεγάλη Παρασκευή στην ΕΡΤ3 

Ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ για τις αξίες του ανθρωπισμού και μια τρυφερή ταινία για το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής θα προβάλει η ΕΡΤ3 την Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ.

Το πολυβραβευμένο γαλλικό ντοκιμαντέρ «Εγωϊστές / Egoist», σκηνοθεσίας: Stéphane Santini, Géraldine Andre, Laurence Hoenig,Pierre-Yves Bernard, θα μεταδοθεί στις 21:00.

Παντού στον πλανήτη οι λειτουργοί του ανθρωπισμού είναι συνηθισμένοι στις πιο ακραίες και αντίξοες αποστολές και τοποθεσίες, πολέμους, φυσικές καταστροφές, επιδημίες και πείνα. Σπάνια ένας ανθρωπιστής ανοίγει τα μύχια της ψυχής του. Σαράντα λειτουργοί του ανθρωπισμού και οι οικογένειές τους μας μιλούν για τους κινδύνους, τη δέσμευση που αναλαμβάνουν έναντι άλλων ανθρώπων, την πρώτη τους φορά, την ανημποριά εμπρός σε χαοτικές καταστάσεις, τις συναντήσεις, το πάθος, την επιστροφή και τα όσα μένουν ανείπωτα.

Στην ταινία αυτή τίθεται, ως προφανές, το ζήτημα του εγωισμού όλων αυτών των ανθρώπων που αφοσιώνονται στην προσφορά προς τους άλλους, αφήνοντας πίσω τους αγαπημένους τους. Η κάμερα στρέφεται και σε εκείνους που μένουν πίσω και τους περιμένουν. Όλοι απαντούν σε όλα. Ανοιχτά και ανεπιτήδευτα, μιλούν για τις αμφιβολίες, τις αδυναμίες και τις εικόνες που τους στοιχειώνουν.

Αμέσως μετά στις 22:00 θα προβληθεί η ταινία του Eric Styles «Μια νύχτα ευλογημένη/That Good Night». Είναι η τελευταία ταινία του αείμνηστου ηθοποιού John Hurt, μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο και μοιάζει να είναι δομημένη πάνω του. Το «The Good Night» είναι ένας μεγάλος αποχαιρετισμός, διάρκειας 92 λεπτών, του Ralph, ενός διάσημου σεναριογράφου που διανύει την έβδομη δεκαετία της ζωής του  και πάσχει από μια ανίατη ασθένεια.

Αρνείται να παλέψει τον «αόρατο» εχθρό του και αποφεύγει να αποκαλύψει τη σοβαρότητα της υγείας του στην σύζυγό του Άννα. Αποφασίζει ως ύστατη αποστολή, να συμφιλιωθεί με τον γιο του Μιχαήλ και να εξασφαλίσει ότι δεν θα είναι βάρος για την Άννα, καθώς ετοιμάζεται να τους «καληνυχτίσει».

Πρωταγωνιστούν: John Hurt, Sofia Helin, Max Brown.