«Casa de papel» αλά ελληνικά : Τα θαμμένα μυστικά της ληστείας μαμούθ

Τη… δοξα των πρωταγωνιστών της γνωστής ισπανικής σειράς «La Casa de Papel» (η τέλεια ληστεία) ζήλεψε ο διευθυντής εταιρείας σεκιούριτι στην Καβάλα, σχεδιάζοντας το κινηματογραφικό άνοιγμα χρηματοκιβωτίου με 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Το απατηλό όνειρο της «μεγάλης ζωής» τον σαγήνευσε σε βαθμό που από στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας μετατράπηκε στον περίφημο «καθηγητή» της σειράς.

Οργάνωσε με κάθε λεπτομέρεια μια διάρρηξη «απαραβίαστου» χρηματοκιβωτίου, μια σκηνοθετημένη απαγωγή και μια ληστεία. Για να τα καταφέρει φέρεται να στρατολόγησε ανθρώπους της εμπιστοσύνης του, τον κουμπάρο του και τον γιο του κουμπάρου του. Αγόρασε μάσκες πολιτικών (του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου) και εκμεταλλεύτηκε, έχοντας πληροφόρηση εκ των έσω, όλα τα «κενά» ασφαλείας της εταιρείας του. Μάλιστα είχε φροντίσει να απενεργοποιήσει τις κάμερες ασφαλείας, με αποτέλεσμα στη δικογραφία της υπόθεσης να μη συμπεριληφθεί ούτε μία σκηνή από όλα όσα έγιναν στα γραφεία της εταιρείας σεκιούριτι.

Ο «καθηγητής»

Όπως εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» αστυνομικές πηγές, ο 44χρονος διευθυντής ήξερε ότι για να μπει στο κτίριο του υποκαταστήματος της πολυεθνικής στην Καβάλα και να πάρει τον «θησαυρό», έπρεπε να πάρει δύο εγκρίσεις από το «control room» των κεντρικών εγκαταστάσεων της εταιρείας στην Αθήνα. Το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου 2019 οργάνωσε «ληστεία» με θύμα τον ίδιο από τους δύο συνεργούς του που φορούσαν μάσκες.

Το «σενάριο» του διευθυντή ήταν ότι οι δράστες τού έστησαν ενέδρα ενώ επέστρεφε στο σπίτι του και τον εκβίασαν για να τους δώσει λύτρα, προκειμένου να απελευθερωθεί η κόρη του που είχε πέσει θύμα απαγωγής. Τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, αφού του έδεσαν τα χέρια για να είναι αληθοφανές το περιστατικό, μετέβησαν στην εταιρεία σε ώρα εκτός λειτουργίας. Εκεί ο διευθυντής ξεγέλασε με διάφορα προσχήματα τους συναδέλφους του στα κεντρικά γραφεία στην Αθήνα και κατόπιν εισέβαλε με τους «απαγωγείς» στο κτίριο. Ο «καθηγητής», ωστόσο, γνώριζε εκ των προτέρων ότι είναι αδύνατο να πάρει δεύτερη έγκριση από την Αθήνα για το άνοιγμα του «strong room», του ειδικά διαμορφωμένου χρηματοκιβωτίου που περιείχε 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι, ο ίδιος και οι «συνεργάτες» του είχαν μαζί τους διαρρηκτικά εργαλεία και άρχισαν να προσπαθούν για πρώτη φορά στη ζωή τους να «σπάσουν» τους κανόνες ασφαλείας μιας εταιρείας σεκιούριτι που είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τις υπηρεσίες της.

Η «προπόνηση» που φαίνεται ότι είχαν κάνει απέδωσε καρπούς και έτσι κατάφεραν να φύγουν με τον πολυπόθητο «θησαυρό», που θα εξασφάλιζε στους ίδιους και στα… εγγόνια τους μια πλούσια ζωή. «Ο μόνος λόγος που τα κατάφεραν είναι ότι ο διευθυντής ήξερε άριστα τον τρόπο λειτουργίας του χρηματοκιβωτίου και όλα τα αδύνατα σημεία του. Κανείς δεν θα μπορούσε να το φανταστεί, αλλά χάρη στις γνώσεις του διευθυντή πέτυχαν τον σκοπό τους» εξηγεί αστυνομική πηγή. Η τελευταία «πινελιά» ήταν ο 64χρονος κουμπάρος του διευθυντή και ο 41χρονος γιος του να τον δέσουν σε μια καρέκλα ώστε να μην υπάρχουν… αμφιβολίες για όλα όσα έγιναν. Ο 44χρονος εξέθεσε τα μέτρα ασφαλείας της πολυεθνικής σε τέτοιο βαθμό που η διοίκηση της εταιρείας «ξήλωσε», σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από την πρώτη ημέρα τον υπεύθυνο ασφαλείας για όλα τα υποκαταστήματά της στην Ελλάδα. Πρόκειται για στέλεχος με τεράστια εμπειρία στον χώρο των υπηρεσιών ασφαλείας, το οποίο απολύθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη. Την ώρα που έγινε η διάρρηξη δεν επιτρεπόταν για λόγους ασφαλείας σε κανέναν η είσοδος στα γραφεία. Και αυτό διότι στο υποκατάστημα στην Καβάλα αποθηκεύονται αρκετά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονται για τον εφοδιασμό ΑΤΜ ολόκληρου του νομού.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr