Bob Dylan: Από το όνειρο στο Nobel | Αφιέρωμα

Bob Dylan: Από το όνειρο στο Nobel | Αφιέρωμα

Ο Bob Dylan το πραγματικό του όνομα είναι Robert Allen Zimmerman ο οποίος γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1941 στο Duluth της Minnesota.

Η σχέση του με την μουσική ξεκίνησε στα μαθητικά χρόνια καθώς έμαθε να παίζει φυσαρμόνικα, πιάνο και κιθάρα, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά σε συγκρότημα, τους Golden Chords.Το 1959 άρχισε να φοιτά στο Πανεπιστήμιο της Minnesotas. Εκεί άκουσε για πρώτη φορά την μουσική του φολκ θρύλου Woody Guthrie έγινε ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του και επιθυμούσε να τον δει από κοντά.Για το σκοπό αυτό παράτησε τις σπουδές του και έφτασε στη Νέα Υόρκη, την μητρόπολη της μουσικής αλλά και το μέρος που μπορούσε να συναντήσει το ίνδαλμα του.

Ο Robert Zimmerman μετονομάστηκε σε Bob Dylan το οποίο οφείλεται στην επιρροή από τον Ουαλό ποιητή Dylan Thomas αφού έμελλε εκτός από τραγουδιστής να γίνει και ποιητής και στιχουργός. Από το 1960 άρχισε να δουλεύει σε μουσικές σκηνές αλλά και πλατείες.Το 1962 έβγαλε το πρώτο του δίσκο ενώ το 1963 τον δεύτερο με το γνωστότερο τραγούδι του το Blowin’ in the wind.

Με τις ριζοσπαστικές του απόψεις έπεσαν όλα τα φώτα πάνω του. Ο Dylan είναι η νέα φωνή της Αμερικής, είναι η διαμαρτυρία, η άρνηση, η αμφισβήτηση, η επανάσταση. Αυτός όμως αρνείται τον ρόλο της φωνής του κινήματος.

Εγκαταλείπει τα τραγούδια διαμαρτυρίας και επηρεασμένος από τους μεγάλους συμβολιστές ποιητές δημιουργεί ροκ ποιήματα.Το πρωί της 29 Ιουλίου 1966 τραυματίζεται σοβαρά με την μηχανή του.Σπάει λαιμό, κόκαλα, έχει πολλά τραύματα στο πρόσωπο. Πολλοί λένε ότι ήταν δολοφονική ενέργεια από την CIA, άλλοι ότι μετά το ατύχημα ο Ντίλαν δεν ήταν πια ο ίδιος. Για ενάμιση χρόνο αναρρώνει απομονωμένος στο σπίτι του. Ενώ την δεκαετία του 1960 πάει και ασχολείται με την εξοχή ενώ η μεγάλη του επιστροφή γίνεται το 1974.

Τη δεκαετία του ’80, αυτή την δύσκολη δεκαετία για όλους τους μύθους της πρώτης rock γενιάς, ο Ντίλαν χάνεται και χάνει. Τον απορροφά η μαύρη τρύπα των πολλαπλών θρησκευτικών και πολιτικών αναζητήσεων. Τα προσωπικά του αδιέξοδα τον απομονώνουν από τους χιλιάδες φίλους του. Όμως συνεχίζει να βγάζει δίσκους να κάνει περιοδείες, να υπάρχει, να ψάχνεται.

Το 1992 γιορτάζει τα 30 χρόνια επί σκηνής με καλεσμένους όλους τους παλιούς του φίλους. Κάνει παγκόσμια περιοδεία, έρχεται μάλιστα και στην Ελλάδα στις 14 Ιουνίου του 1993.

Σχεδόν 60χρονος, κυκλοφορεί το 1997 το Time Out of Mind, γραμμένο πριν και μετά από μια μεγάλη περιπέτεια υγείας με την καρδιά του. Το Time Out of mind σαρώνει τα βραβεία Grammy, ανοίγοντας μια περίοδο απόδοσης τιμών. Τα επόμενα χρόνια βραβεύεται από τον βασιλιά της Σουηδίας, προτείνεται για το Νόμπελ Λογοτεχνίας και παίρνει το Βραβείο Όσκαρ για το τραγούδι Things have changed. Ο δίσκος του, Love and Theft, κυκλοφόρησε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001.

Ο Dylan επιβεβαιώνει ότι διανύει μια ακόμη εφηβεία, συμμετέχοντας σε ταινίες, διαφημιστικά, κυκλοφορώντας νέους αξιόλογους δίσκους.

  • Τα Ναρκωτικά: 

 

  • Στο τέλος της δεκαετίας του 1960, μια εποχή επικίνδυνη και άγρια. Η γενιά του Dylan καίγεται σωματικά και εγκεφαλικά, υπό την επήρεια ψυχεδελικών ουσιών, που σε λίγα χρόνια θα αντικατασταθούν απ’ την ηρωίνη.
  • Το 2016 η Σουηδική Ακαδημία Βραβείων Νόμπελ ανακοίνωσε ότι το βραβείο θα το πάρει ο Bob Dylan με σχετική τους ανακοίνωση «δημιούργησε νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στο πλαίσιο της μεγάλης αμερικανικής παράδοσης του τραγουδιού».

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.