Akis’ Food Tour: Γαστρονομικά μυστικά και ομορφιές στα Γρεβενά και τη Φλώρινα

Akis’ Food Tour: Γαστρονομικά μυστικά και ομορφιές στα Γρεβενά και τη Φλώρινα

«Akis’ Food Tour»

Γαστρονομικά μυστικά και ομορφιές  στα Γρεβενά και τη Φλώρινα 

Το «Akis’ Food Tour», το υπέροχο γαστρονομικό ταξίδι του Άκη Πετρετζίκη, μας έχει κατακτήσει για πολλούς και διαφορετικούς λόγους: για τα ωραία τοπία του, τις περιοχές που μας συστήνει, τα ιδιαίτερα πιάτα που μας γνωρίζει, το κέφι και την υπέροχα ταξιδιάρικη διάθεσή του αλλά και για τους ντόπιους που συναντάμε σε κάθε περιοχή και τα μυστικά της κουζίνας τους που μας αποκαλύπτουν. Η πιο νόστιμη ταξιδιωτική εκπομπή με οδηγό τον ‘Ακη Πετρετζίκη επισκέπτεται τα πιο απομακρυσμένα σημεία του χάρτη. Αύριο Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 20:00, θα βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, στα Γρεβενά και τη Φλώρινα, στο τρίτο επεισόδιο του α΄κύκλου της σειράς, στον Alpha.

Ο ‘Ακης κάνει εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φάει από τα χέρια του Θόδωρα ένα φοβερό κοντοσούβλι (aka κεμπάπ) και συναντά κάτω από το εντυπωσιακό γεφύρι της Πορτίτσας τον Βασίλη Σιαφαρίκα, τυροκόμο-πρωταθλητή enduro. Δεν φαντάζεστε τι τον περιμένει στη συνέχεια. Μας το δείχνει στο «Akis’ Food Tour». Ο Βασίλης τον παίρνει μαζί του σε ένα δαιδαλώδες ταξίδι με τις μηχανές στις καταπράσινες πλαγιές της Βασιλίτσας μέχρι που τον αφήνει εξουθενωμένο στο Δοτσικό, το ψηλότερο χωριό του νομού Γρεβενών.  Εκεί, ο Ανδρέας, που είναι έμπειρος μανιταροσυλλέκτης, τους ετοιμάζει ζεστή σουπίτσα με τραχανά και ντόπια μανιτάρια στην οποία βουτάνε ντόπιο λευκό μανούρι από τα χέρια του εντουρά τυροκόμου.

Την επόμενη μέρα, ο Άκης ξυπνά την πόλη των Γρεβενών και βλέπει παντού γύρω του μανιτάρια. Η πόλη που αποτελεί φημισμένο προορισμό των μανιταρόφιλων της Ευρώπης τον υποδέχεται στα καλύτερα της. Στο εστιατόριο «Αυλαίας» απολαμβάνει ένα πλήρες γεύμα με ορεκτικό, κυρίως και επιδόρπιο που αποτελείται μόνο από μανιτάρια, σε κάθε εκδοχή τους.

Η λαχταριστή περιπέτεια του «Akis’ Food Tour», συνεχίζεται ακόμα πιο βόρεια, στην ακριτική Φλώρινα. Εκεί ο αγαπημένος μάγειρας οργανώνει μια γαστρονομική μάζωξη στην καρδιά του δάσους ακούγοντας τις συμβουλές των τηλεθεατών. Ο Γιώργος του ετοιμάζει μια πολύ ιδιαίτερη ντόπια συνταγή, φασόλια Πρεσπών ψημένα στον ταβά με αποξηραμένα τσιρόνια ενώ ο ζαχαροπλάστης Μάνος φτιάχνει για όλους μια γιγάντια κρεμ ρουαγιάλ, ένα νοσταλγικό γλυκό από άλλη εποχή που όμως αγαπάνε ακόμα φανατικά οι ντόπιοι στην Φλώρινα.

Κι εκεί που νόμιζε ότι θα χαλαρώσει, ο Άκης συναντάει τον Χρήστο, έναν ντόπιο φίλο του και ξεκινά μια αντισυμβατική ξενάγηση στην αγορά της πόλης. Αφού ξυρίζονται σε ένα παραδοσιακό κουρείο και μετατρέπουν σε τσίπουρο-μπαρ το πιο παλιό παντοπωλείο της Φλώρινας, κάνουν στάση για πατσά στον Αρμένη και προσπαθούν ανεπιτυχώς να μάθουν τη μυστική συνταγή για τα περίφημα κεμπάπια Φλώρινας, καταλήγουν στο ιστορικό καφενείο «Διεθνές». Εκεί, τον περιμένει μια έκπληξη: Ένα τραπέζι με την μπάντα με τα Χάλκινα της Φλώρινας με μεζέδες και τσίπουρο που καταλήγει πώς αλλιώς; Σε χορό και γλέντι.

«Akis’ Food Tour» με τον ‘Ακη Πετρετζίκη – Σάββατο στις 20:00