26η και 28η Οκτωβρίου στα Ραδιόφωνα της ΕΡΤ3

26η και 28η Οκτωβρίου στα Ραδιόφωνα της ΕΡΤ3

26η – 28η Οκτωβρίου στον FM102 και στον FM958 της ΕΡΤ3

Με προσαρμοσμένο ενημερωτικό πρόγραμμα και με πολλά αφιερώματα σύγχρονα και αρχειακά, θα εκπέμψουν τις ημέρες του εορταστικού διημέρου της Θεσσαλονίκης τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ3, FM102 και FM958.

Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου, ο FM102 θα αναμεταδώσει απευθείας τη Δοξολογία από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στις 08:00 και ακολουθεί στις 12:00  το αφιέρωμα «Μέρες Απελευθέρωσης» για τα ιστορικά γεγονότα και τα πρόσωπα που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Η εποχή του Αγίου Δημητρίου και η βυζαντινή παρακαταθήκη της Θεσσαλονίκης θα αποτελέσουν αντικείμενο του αφιερώματος με τίτλο «ο Άγιος Δημήτριος και η πόλη» που θα μεταδοθεί στις 15:00, ενώ στις 16:00 έχει σειρά το αφιέρωμα «Τους θαυμάσαμε στη Θεσσαλονίκη» για τις μεγάλες μορφές της διεθνούς μουσικής σκηνής που έδωσαν συναυλίες στην πόλη. Στις 18:00, άλλο ένα αφιέρωμα, με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη και οι άλλοι…», αυτή τη φορά για τον κόσμο της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών κατά την περίοδο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης. Στις 19:00 ακολουθεί το αφιέρωμα «Η βύθιση του Φετχί Μπουλέντ από τον Νικόλαο Βότση», για τον τορπιλισμό του τουρκικού θωρηκτού στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προάγγελο της απελευθέρωσης της πόλης από τον οθωμανικό ζυγό.

Από την συχνότητα του FM958, στις 26 Οκτωβρίου ο Γιώργος Τούλας σχολιάζει το κλίμα της πόλης και των ημερών στις 9:00, ενώ στις 11:00 ο Γιώργος Καλιεντζίδης στην εκπομπή του «Βουστροφηδόν» θα φιλοξενήσει τον πολιτικό μηχανικό Αργύρη Μαλτσίδη, συγγραφέα του βιβλίου «Ο Νικόλαος Βότσης και ο τορπιλισμός του Φετχί Μπουλέντ». Στις 12:00 ο Γιώργος Μητράκης επιλέγει αποσπάσματα από όλες τις δισκογραφήσεις του «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ στις 14:00 οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση, τη συναυλία «Ανάσες Φωνών» με τη Χορωδία της ΕΡΤ που πραγματοποιήθηκε στην Ροτόντα, υπό τη διεύθυνση της Αγγελικής Πλόκα. Στις 17:00 θα μεταδοθεί το αρχειακό αφιέρωμα «Η Απελευθέρωση και η ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης», σε έρευνα-κείμενο του Γιάννη Μέγα και αφήγηση του Θανάση Βικόπουλου. Τέλος, στις 20:00 η εκπομπή Da Capo θα φιλοξενήσει το θεατρικό έργο του λογοτέχνη, ιστορικού και δημοσιογράφου Πλάτωνα Ροδοκανάκη «Άγιος Δημήτριος», σε σκηνοθεσία Βάγιας Αποστόλου.

Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου, ημέρα της εθνικής εορτής, ο FM102 ανοίγει το εορταστικό του πρόγραμμα στις 09:00 με ένα αφιέρωμα στις ημέρες του ελληνοϊταλικού πολέμου, μέσα από αρχειακές πηγές, γνωστά και άγνωστα μουσικά αποσπάσματα, με τίτλο «28η Οκτωβρίου 1940 – το χρονικό», ενώ στις 11:00 ακολουθεί το αφιέρωμα «Θρύλοι της μουσικής – Βέμπο» για την καλλιτεχνική πορεία της γυναίκας που έγινε η φωνή των Ελλήνων. Η άλλη πλευρά των δραματικών γεγονότων του ελληνοϊταλικού πολέμου και ο διεθνής απόηχός τους θα αποκαλυφθούν στο αφιέρωμα «Το 1940 μέσα από τα μάτια των Ιταλών» που θα μεταδοθεί στις 15:00, ενώ στις 16:00 θα μεταδοθεί ένα ακόμα αφιέρωμα σε έργα από τη διεθνή μουσική σκηνή που σφράγισαν την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Την ίδια ημέρα, ο FM958 στις 11:00 θα μεταδώσει το αρχειακό αφιέρωμα  του Δημήτρη Ιωάννου στη μουσική του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, με τίτλο «Το Δέντρο της Μουσικής». Στις 12:00 ο Γιάννης Τσολακίδης θα κάνει αναδρομή στα τραγούδια που γράφτηκαν την περίοδο 1940-1942, ενώ στις 14:00 ακολουθεί ένα ακόμα αρχειακό αφιέρωμα στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς, με τον δημοσιογράφο Σπύρο Κουζινόπουλο. Στις 17:00, στην εκπομπή «Ποιητική Αδεία» του Αλέξανδρου Τριανταφύλλου θα θυμηθούμε το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» του Οδυσσέα Ελύτη και στις 20:00 το «Αμπαζούρ» του Θανάση Γωγάδη θα μας θυμίσει τα τραγούδια της Κατοχής. Το εορταστικό πρόγραμμα της ημέρας θα κλείσει με τις μουσικές επιλογές του Δημήτρη Νικολούδη και της Πίας Μπακογιώργου.